Kuyumcuya yine tutuklama çıktı!

Diyarbakır’da validen savcıya, hakimden üst düzey emniyet mensubuna kadar çok sayıda kamu görevlisinin birikimlerini, 'yüksek kâr vaadiyle' topladıktan sonra vurgun yapan Zerya Kuyumculuk işletmecisi Zülküf Ortaç hakkında 14 ay sonra yeniden tutuklama kararı çıktı. BDDK'nın mahkemeye gönderdiği yazıda, şikayetçi olmasalar bile çok sayıda kamu görevlisinin kuyumculara para kaptırdığı belirtiliyor.

Haberler 18.06.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin farkl illerinde görevli yarg mensuplar bata olmak üzere çok sayda kamu görevlisinin paralarn çaltran ve iki yl önce bir gece yars dükkn kapatarak kaçan Zülküf ve Zülfikar Ortaç kardeler ile ortaklar Serdar Adgüzelin yarglanmasna Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Durumada tutuklu Zülfikar Ortaç, Serdar Adgüzel ile para kaptran madur vatandalar hazr bulunurken, madurlarn zararn giderme sözü verdii için mahkeme tarafndan 14 ay önce tahliye edilen Zülküf Ortaç katlmad.

MADURLAR FADE VERD

Parasn kaptran Yldrm Emre, Ben büyük bir kaza geçirince bana yüklü bir tazminat ödendi. Zülfikar bana kr ederek altnlar geri ödemeyi teklif etti. Kendisini tandm için güvenip verdim, ama altnlarm geri alamadm dedi. 6 kilo altn kaptran Cemal Yaarda sanklardan ikyetçi olduunu söyledi.

MASAK RAPORUNU STYORUZ

Madur avukatlar, sanklarn 800 milyonluk vurgun yaptn, bugünkü altn kuruyla hesaplandnda bu rakamn eski parayla 1,7 katrilyon olduunu belirterek, Sanklar çiftlik bank vakasnda olduu gibi çevrelerini geni tutup güven telkin ederek vurgun yapmlardr. Sank Zülküf madurlarn zararn giderme sözü verip mahkemeyi ikna ederek tahliye olmasna ramen bugüne kadar madurlarla hiçbir ekilde zarar giderme yönünde iletiim kurmamtr. dedi.

MASAK RAPORUNDA BÜROKRATLAR DA VAR

yerine ait tüm kamera kaytlarnn incelendiinde kimlerin kuyumcu dükkanna gelip para yatrdnn ortaya çkacan belirten avukatlar, Sanklarn yakaland Adana ve Mersinde altn dolu valizleri kime teslim ettikleri belirlenmelidir. Sanklar hakknda yürütülen ayr bir soruturma dosyasna gönderilen MASAK raporu ile BDDKnn para yatranlarn hesap hareketlerine ilikin belgelerin mahkemeye gönderilmesini istiyoruz.

MASAK raporu, içinde bürokratlarn da yer ald rapordur. Sanklar sadece kara para aklamakla kalmamtr, bu faaliyetleri yüzünden bir ilin Cumhuriyet Basavcs hakknda bile soruturma balatlmtr dediler.

YENDEN TUTUKLAMA çIKTI

Mahkeme, iki sann tutukluluk halinin devamna, para kaptran madurlarn zararlarn gidermesi için tahliye edilen ancak tek kuru ödeme yapmad belirlenen Zülküf Ortaçn, madurlar üzerinde bask kurma ihtimali, delillerin henüz toplanmam olmas nedeniyle yeniden tutuklanmasna karar verdi, ancak durumaya katlmad için hakknda tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesi kararlatrld.

BDDK tarafndan Basavcla gönderilen listede Zerya Kuyumculuk ile para transferi gerçekletiren üst düzey bürokratlar bulunuyor.

YAPTIKLARI NORMAL BR TCAR FAALYET DEL

ddianamede, sank Zülküf Ortaç her ne kadar Zerya Kuyumculuk ile bir ba olmadn, altnlara ne olduunu bilmediini belirtmi olsa da, incelenen kamera kaytlar, banka hesap hareketlerine göre savunmasnn suçtan kurtulmaya yönelik olduu vurguland.

Altn ve paralarn kaçrlmasnda aktif rol alan Zülküfün kaç öncesi de hesabndaki paray sfrlam olmasyla dorudan suçun içinde olduu ifade edildi.

Sanklarn yaptklar iin normal bir ticari faaliyet olmad, parasn aldklar madurlara göstermelik bir miktar para verip yersiz bir alg oluturup güven telkin ettikten sonra asl amaçlar olan daha çok para giriini saladklar ifade edildi.

Ana Sayfaya Git