Leyleklerin uğrak yeri!

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde yaklaşık 50 yıllık geçmişe dayanan taş kuleler, İlkbahar mevsiminin habercisi olan leyleklerin vazgeçilmez adresi haline gelmiş durumda.

Haberler 24.04.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karacada bölgesinin birçok mahallesinde bata çobanlar olmak üzere mahalle sakinlerince yaplan 2 ile 6 metre arasnda deien yükseklikteki ta kuleler, leyleklerin kuluçkaya yatmas için büyük kolaylk salyor.

Kuzey Afrika ve Ortadouda k mevsimini geçiren leylekler, ilkbaharn gelmesiyle birlikte sürüler halinde Türkiyeye göç etmeleri ubat ay sonundan mays sonuna kadar devam ediyor.

Genellikle sulak alanlar tercih eden leylekler; besinlerinin çounu yerden, ksa bitki örtüsü içinden ve s sulardan topluyor. çubuklardan oluturduklar ve birkaç yl kullanlabildikleri yuvalarda yumurtalayan leyleklerin yavrular yumurtadan çktktan yaklak 2 ay sonra yuvadan ayrlyor.

Her geçen yl bölgede art gösteren leylekler için mahalle sakinleri tarafndan yaplan ta kuleler, ylan ve tilki gibi hayvanlarn saldrlarna kar korunakl yaps görenlerin ilgisini çekiyor.

LEYLEKLER ARTIK YUVALARINI ÖRENMLER

çnar ilçesine bal Bellita (Xrbsitl) mahallesinde ina edilen kuleler hakknda bilgi aktaran mahalle sakinlerinden Zeki Atl, çok eski zamanlardan bu yana leylekler senede bir kez buraya gelip yuva yapyorlar. Onlar artk yuvalarn örenmiler. Her geldiklerinde burada 2er yavru yapyorlar. Bu yavrular kanatlanp gittikten sonra hangi bölgelere göç ettiini bilemem fakat asl leylekler bir sonraki yln ilkbaharnda tekrardan buraya gelirler. dedi.

Atl, Bu tatan kuleleri mahalle sakinleri oluturmu, leyleklerde bu kulelerin üzerine yuvalanmlar. Bu kuleleri tercih etmelerinin sebebi de yüksek olularndandr. Leylekler bu tür yüksek yerleri gördüklerinde çevrede çal-çrplar toplayarak bu kulelerin üzerine götürüyorlar. Hatta bir seferin de bizim çobana ait tesbih ve misvak alp götürmütü. ifadelerini kulland.

KULELERN YÜKSEK OLMASI LEYLEKLERN GÜVENL AçISINDAN AVANTAJDIR

Leylekler açsndan kulelerin en çok yükseklik bakmnda tercih edildiine dikkati çeken Vasfi Emsen ise bu yaplarn farkl özelliklerini u ifadelerle dile getirdi:

Bu kulelerin yaklak 30-40 yl öncesine ve belki de daha evveline dayanyor. Yani ben kendimi bildiimden bu yana kuleler var. Bu kuleleri çobanlar yapm. Yüksek olmalarnn sebebi de dier hayvanlarn zararlarndan korunabilmeleri amacyladr. ayet bu kuleler yüksek olmasa bölgemizde en çok görülen hayvanlardan tilkiler ve ylanlar onlara ve yumurtalarna saldrp zarar vereceklerdir. Ayn zamanda kulelerin yüksek olmasndaki bir dier avantaj ise bu leyleklerin rahatlkla havalanp konabilmeleridir. Yani o dengeyi daha iyi salayabiliyorlar.

LEYLEKLERN GEL BAHARIN MÜJDESDR

Mahalle sakinlerinin, leyleklerin bahar ve bereketi temsil ettii inancyla hareket ettiklerine vurgu yapan Emsen Bu leyleklerin gelii baharn müjdesidir. Yani onlarn geliiyle baharn geldiini hissediyoruz, anlyoruz. Bölge halk leyleklere bereket nazarndan bakyor. Yani toplumda, onlarn geliiyle beraber bahar ve bereketin geldii inanc var. Ondan dolay kimse leyleklere yaklamaz ve zarar vermezler. eklinde konutu.

Emsen Büyüklerimizin bize aktardklarna göre bu leyleklere veya yuvalarna zarar verenlerin kendileri de zarar görmü. u süreçte çevremizde kimse onlara zarar vermek amacyla yaklamaz. Hatta yaklaan olursa mahalle sakinleri tarafndan engellenir, müdahale edilir. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git