Manipülasyona şok operasyon

Diyarbakır C. Başsavcılığı "Araç fiyatlarında manipülasyon" yapanlara şok operasyon gerçekleştirdi. 10 araç incelenmek üzere el konulurken, vurguna karşı özel ekip oluşturuldu.

Haberler 12.04.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, araç almlarnda yaanan fahi fiyat uygulamas ile fiyat manipülasyonlarna kar, ok operasyonlar balatt. Ülke genelinde yaygn hale gelen ve vatandalarn youn ikayetlerine konu olan, internet üzerinden baz galericilerin ve üçüncü ahslarn araç fiyatlarnda manipülasyon yaparak, yüksek oranda haksz kazanç salamaya çaltn belirleyen Cumhuriyet Basavcl Özel bir ekip kurarak, Diyarbakr l Genelinde baz galericilere operasyon düzenleyip, 10 araca inceleme yapmak üzere el koydu.

BASAVCI YAVUZUN TALMATI

Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuzun, kendilerine vatandalardan gelen youn ihbar ve ikayetler üzerine, Türkiye genelinde son dönemlerde araç fiyatlarndaki artlarn galericiler ve üçüncü ahslar tarafndan manipülasyon yaplmak suretiyle kastl olarak fiyat artrarak, özellikle vatandalarn sfr araç almlarnn engellendiini belirledi.

GALERCLERN ALGI ÜRETM

Balatlan soruturmada, araç fiyatlarndaki fahi artn mevcut enflasyon ve döviz kurlarndaki artlarn üzerinde olduu, piyasadaki bu hareketliliin mevcut araç saylar dikkate alndnda vatandalarn arz talep ilikileriyle izah edilemeyecei, ancak buna ramen sfr araç satlarnda geçmi yllara oranla youn bir talebin olduu, gözlendi. Yaplan incelemelerde bu talebin vatanda ihtiyaçlarndan kaynaklanmad, galericiler ve gayri resmi arac alm satm yapan gerçek kiiler tarafndan sfr araçlarn bayilerden opsiyonlama yöntemiyle vatandalarn araçlara ulamnn engellenmeye çalld saptand.

Gabin yoluyla vatandan zor durumdan faydalanlarak bayi fiyatlarnn üzerindeki rakamlara araçlar satmaya çaltklar ve araç piyasasn istedikleri gibi yönlendirdikleri tespit edilen soruturmada, uygulanan metot öyle anlatld.

PYASAYI MANPÜLE EDYORLAR

-Araç bayileri tarafndan galerici ve gerçek kiilere toplu araç satmnn yasak olmasna ramen gerek piyasadaki bayi yetkilileriyle aralarnda gizli anlama yapmak ve gerek üçüncü ahslarn üzerinden bayilerden araç toplama yöntemiyle bu ii yapyorlar. Bu ekilde bayilerden toplanan araçlara sahibinden.com v. araç alm satm yaplan internet siteleri üzerinden fahi fiyatlarla ilana konularak dier araç sahiplerini de domino etkisi yaratp, etkilemektedir. Yaplan saha aratrmalarnda görüldü ki, galericilerin whatsapp, telegram, Bip gibi haberleme araçlar üzerinden yazma yaparak aralarnda fiyat anlamas yaptklar ve araç piyasasn istedikleri ekilde manipüle etmektedirler.

Soruturmada, galericilerin araç alm satm yaplan internet sitelerinde ilana koyduklar araç fiyatlarn noter satlarnda düük bedel göstererek, eksik fatura kestikleri, yine gayri resmi araç alm satm yapan tacir olmayan kiilerin de yl içerisinde bakalar üzerinden üçten fazla araç alm satm yaparak, hiçbir vergi ödemedikleri, bu ekilde galerici ve tacir olmayan kiilerin Vergi usul Kanununa muhalefet ederek, vergi kaybna da neden olduklar belirlendi.

K YÖNLÜ VERG KAçIRILIYOR

Yürütülen soruturma sonucu elde edilen bilgiler dorultusunda Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuz, Diyarbakr KOM ube Müdürlüünde özel bir ekip oluturarak, söz konusu galerici ve kiilere yönelik operasyon gerçekletirilmesi yönünde, emir verdi.

10 ARACA EL KONULDU

Bu kapsamda Emniyet Müdürlüü Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele ubesi ekiplerince kurulan özel ekip, kent genelinde araç alm satm yaplan i yerlerini belirleyerek, düme bast. Özel ekip, Ticaret Müdürlüünde görevli 6 uzman ve cra Müdürlüünden 5 uzman ile i yerlerine ok operasyonlar gerçekletirdi.

SORUTURMA GENLETLYOR

Ekipler, piyasa deerinin üzerinde satlar gerçekletirilip, haksz kazanç elde edildiini tespit ettii 7 i yerine operasyonda, 10 araca el koydu. Sfr araçlar, incelenmek üzere polis merkezine götürüldü. Soruturma kapsamnn geniletilerek, Diyarbakr bata olmak üzere çevre illeri de kapsayacak ekilde, operasyonlarn devam edecei bildirildi.

Ana Sayfaya Git