Maviyi koruyalım

Doğu ve Güneydoğu illeri Kovid-19 risk haritasında "mavi" kalmak istiyor

Haberler 05.03.2021 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca açklanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk haritasnda birçok ili mavi kategoride yer alan Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde uzmanlar ve yöneticiler, bu durumun devam edebilmesi için rehavete kaplmadan tedbirlere sk bir ekilde uyulmas gerektiini vurgulad.

Kovid-19 risk haritasna göre, Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde düük riskli iller arasnda yer alan ehirlerde kontrollü normalleme sürecinin sevinci yaanyor.

Haritada düük riskli illeri temsil eden mavi rengin bölgede deimemesi için uzmanlar ve yetkililer, rehavete kaplmama ve tedbirlere uyma çars yapyor.

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde ç Hastalklar Uzman ve Uluslararas Doktorlar Dernei l Temsilcisi Doç. Dr. Eref Araç, kentte vaka oranlarnn dümesinde, uygulanan kstlamalarn ve k mevsimin etkisinin yüksek olduunu söyledi.

Kentin risk haritasndaki mavi listede sabit kalmas için tedbirlerin sk bir ekilde uygulanmas gerektiini, bu konuda herkese önemli görevler dütüünü aktaran Araç, sk denetim ve halkn duyarllnn bölgedeki illerin hem mavi alanda kalmasn salayacan hem de aya zaman kazandracan belirtti.

Araç, alama ile genel bir baklk saland zaman illerin rahatlayacan dile getirdi.

DYARBAKIR AUSTOS VE EYLÜLDE PK YAADI

Her bölgenin kendine has sosyal dokusu, yaps ve ileyiinin bulunduunu, bu nedenle her bölgede farkl zamanlarda enfeksiyonun zirve yaptn kaydeden Araç, Diyarbakrda da geçen yl austos ve eylül aynda pik süreçlerinin yaandn aktard.

Araç, Kendi evinde birilerinin hasta olduunu, youn bakma girdiini ya da sonrasnda vefat ettiini gördükten sonra insanlar tedbirleri daha ciddiye ald. Valilik ve l Salk Müdürlüünün krsalda yaayan vatandalar bilinçlendirmesi, vatandalarn ailelerinde böyle bir sknty görmü olmalarndan dolay tedbirleri daha sk tutmalar önemlidir. ifadesini kulland.

Diyarbakrda temmuz, austos, eylül aylarnda düün, nian gibi yerlerde kalabalklarn olmas nedeniyle çou kiinin virüsten olumsuz etkilendiine dikkati çeken Araç, daha sonra insanlarn daha duyarl hareket ettiini bildirdi.

Araç öyle konutu:

Seyahat ve ya kstlamalar, HES kodu sorgulamas, alveri merkezlerindeki baz kstlamalar, okullarn kapal olmas vaka saylarn etkiledi. Filyasyon ekipleri köy köy, kasaba kasaba gezerek hastalar yerinde tespit etti. Temasta olanlar yerinde tedavi edilip ve bilgilendirme çalmalar yapld. Kstlamalarn yan sra Dou ve Güneydouda k artlarnn çetin geçmesinden dolay evde kalmann daha fazla olmasnn vaka saylarnn azalmasnda etkili olduunu düünüyoruz. Evde yerinde tedavi hzl bir ekilde hastalara ulap ve sonrasndaki karantina sürecinin izlenmesi, hepsi birlikte deerlendirildiinde bölgenin neden mavi olduu çok daha anlalabilir. Tek bir eye balamak doru deil.

Bölgenin mavi olarak kalabilmesi, çocuklarn okula gidebilmesi ve esnafn madur olmamas için tedbirlere daha sk uymak gerektiini bildiren Araç, Rehavet vaka artna yeniden neden olabilir. dedi.

GENç NÜFUS ORANI VE TEDBR ETKL OLDU

DÜ Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lyas Yolba ise bölge için mavi tablonun sevindirici olduunu söyledi.

Yaz aylarnda insanlarn virüsten daha az etkilenerek hastal atlattn, bir baklk olutuunu ifade eden Yolba öyle devam etti:

Mavi olan bölgelerinde vatandalarn tedbirlere uymas, genç nüfusun fazla olmas Kovid-19a kar büyük bir avantaj salad. Alar da önemli, dünyada alamada 5inci sradayz. lk a yapan ülkelerden biriyiz. Muhtemelen ülkemiz ilkbahara doru daha da rahatlayacaktr.

Mavi tablonun devam etmesi için vatandalarn rehavete kaplmadan kurallara uymas gerektiinin altn çizen Yolba, Salk Bakanln tüm önerilerine uyulmas, maske, mesafe ve hijyen kuralarna dikkat edilmesi gerektiini sözlerine ekledi.

Esnaf Atilla Altnda ise Diyarbakrda vaka saylarnn az olmasnn sevindirici olduunu belirterek bunun devam etmesi temennisinde bulundu.

Vatandalardan Azmettin Özaydodu da düük riskli iller arasnda yer almann sevindirici olduunu, insanlarn kurallara uymasyla bunun salandn aktard.

VAN VALS BLMEZ: VAKALAR GZL YAPILAN TAZYELERDEN KAYNAKLANDI

Van Valisi ve Belediye Bakan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vann mavi rengini muhafaza etmek ve mevcut kurallara uyulmasn salamak için denetimlerin devam edeceini söyledi.

Kentte Kovid-19 vakalarnn kontrol edilmesi ve karantina kurallarna uyulmasn salamak amacyla yaklak 180 filyasyon ekibinin kurulduunu belirten Bilmez öyle devam etti:

Kentte mevcut olan vakalar da gizli yaplan taziyelerden kaynakland. Vanda vatandalarn kurallara uymas ve yaplan çalmalar sayesinde hastanelerde tedavisi devam eden hasta says 50nin altna dütü. Hastane yükümüz oldukça hafifledi. Vatandalarmzn tedbirlere ayn hassasiyetle devam etmeleri gerekiyor. Vann renginin mavi olmasnda çaba sarf eden salk emekçilerimize, güvenlik güçlerimize, imamlarmza, öretmenlerimize meslek odalarmza ve vatandalarmza teekkür ediyorum.

Lokanta iletmecisi Mesut enol, i yerlerini açmann mutluluunu yaadklarn belirterek Kontrollü normalleme süreci bizi çok sevindirdi. Maske, mesafe ve hijyen kuralna göre müterilerimizi arlamaya baladk. dedi.

HAKKAR VALS AKBIYIK: ESAS MÜCADELE MD BALIYOR

Hakkari Valisi ve Belediye Bakan Vekili dris Akbyk, risk haritasnda mavi bölgede olmalarnn rehavete yol açmamas gerektiini dile getirerek tüm kamu kurum ve kurulularn gayretleriyle bu noktaya geldiklerini vurgulad.

Özellikle salk tekilatmz baarl filyasyon çalmas yapp belirti gösterenlere müdahale etti. Bundan sonra dinamik denetim dönemine geçiyoruz. Burada esas mücadele imdi balyor. Bunun için de yine bütün kurum ve kurulularmzla denetimlerimizi sklatracaz. diyen Akbyk, vatandalarn da bu süreçte daha duyarl davranmalar gerektiine dikkati çekti.

Esnaf brahim Akan da kurallara uyduklarn ifade ederek tedbirleri elden brakmadan faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi.

MU VALS GÜNDÜZÖZ: HERKES MASKESN TAKACAK

Mu Valisi lker Gündüzöz, koronavirüsle mücadele herkesin üzerine düeni yapmas gerektiini dile getirdi.

El birliiyle baarya ulamann mümkün olduunu aktaran Gündüzöz, Muta görevlilerin gece gündüz çaltn, emniyet ve jandarmann denetimler noktasnda sürekli sahada olduunu bildirdi.

Gündüzöz öyle devam etti:

Mu düük risk grubunda olan ilden biri. Bu sevindirici ama tüm vatandalarmz daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Zaman zaman cezai ilemler uyguladk. Bunlarn hepsi memleketin iyilii içindi. Temizlik, maske ve mesafe konusunda hiçbir ekilde taviz verilmeyecek. Bu denetimler insanmzn sal ve toplumumuzun mutluluu için. Herkes maskesini takacak, hiçbir geveme olmayacak. Maske konusunda da kural neyse öyle taklacak.

BTLS

Tatvan lçe Salk Müdürü ve Halk Sal Uzman Dr. Gülver Gülen, kentte vaka saylarnn dümesinin birçok nedeninin olduunu dile getirerek unlar kaydetti:

Halkmz a yaptrarak sürece destek verdi. K artlarnn çetin geçmesi, insanlarn birbirine gidi ve gelilerinin azalmasndan dolay vaka saylarmz düüe geçti. Ekiplerimiz, bir yllk süreçte zorlu k artlarnda büyük özveriyle çalarak vakalara, temasllara ve alanmak isteyen vatandalarmza ulat. Ekiplerimizin hepsine çok teekkür ediyorum. Onlar olmadan bu büyük baary elde etmek mümkün olmayacakt.

Esnaf Berkay Miraç Öztürk ise risk haritasnda Bitlisin mavi renge dönmesinden dolay mutluluk duyduklarn ifade ederek, Buna çok sevindik. Esnaf olarak ilerimiz pek iyi deildi. Normallemenin ardndan inallah toparlayacaz. Umarm bu ekilde devam eder. nsanlarn mavi renge aldanmamas ve rehavete kaplmadan maske ve mesafe kurullarna uymas gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git