Meftune baştacı!

Diyarbakır'ın geleneksel lezzeti "meftune" ramazanda da sofraların baş tacı

Haberler 08.05.2021 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarih, kültür ve medeniyet ehri Diyarbakrn geleneksel mutfann seçkin lezzetleri arasnda yer alan meftune sunumu, kokusu, damakta brakt tadyla iftar sofralarnn vazgeçilmezleri arasnda yer alyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan eserleriyle peygamber makamlar ve türbeleriyle zengin bir tarihi ve kültürel potansiyeli bünyesinde barndran Diyarbakr, yöresel lezzetleriyle de göz dolduruyor.

Kentte kaburga dolmas, cier kebab ve dolmas, içli köfte, etli, ekili ve kuru dolma, tescilli burma kadayf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatls, çörek, meyan kökü erbeti, mumbar, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekili skma gibi meftune de saysz lezzetler arasnda yer alyor.

Kn kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarnda da patlcan ile yaplan meftune yemei ramazanda da sofralar süslüyor.

Geleneksel lezzetleri aslna uygun tariflerle hazrlayan Diyarbakr Olgunlama Enstitüsünde usta öretici Meral Akkaya, AA muhabirine, enstitüde yiyecek içecek hizmetleri bölümünde usta öretici olarak görev yaptn söyledi.

Tarihi Sur ilçesinde sokaklar gezip tek tek evlerin kaplarn çalarak lezzetlerin gerçek tariflerinin izini sürdüklerini aktaran Akkaya bunlar kitap haline dönütürdüklerini belirtti.

SOFRALARIN BA TAçI

Kentte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) öncesi ramazanda kalabalk sofralar kurulduunu dile getiren Akkaya, bu ayn aileler ve insanlar için birlemeyi ifade ettiini aktard.

Meftunenin de Diyarbakr mutfann olmazsa olmazlar arasnda yer aldn ifade eden Akkaya, öyle konutu:

Kn kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarnda da patlcan meftunesi yaplr. Etli ya da etsiz yaplabilir. Meftune yemeinde olmazsa olmazmz sumak ve sarmsaktr. Ramazan aynda da meftune yemei sofralarn vazgeçilmezi.

Kengerin dikenli ve dalk bulunan, toplanmas zahmetli bir bitki olduunu anlatan Akkaya, Bu bitki yaklak 20 gün toplanabilmektedir. Yöremizde kengerden her çeit yemek yaplmaktadr. dedi.

Biz de kenger meftunesini etsiz yaptk. diyen Akkaya bu lezzeti öyle tarif etti:

Kenger temizlenip dikeninden ayklanr ve ykanr. Yan içerisine salças, sarmsa atldktan sonra kavrulur. Sonrasnda sumak suyu eklenir. Salça ve sumak suyu özdeleince kengerimizi içerisine atarz. Yaklak 20 dakika kaynar. Sonrasnda yemeimiz hazr hale gelir.

Ana Sayfaya Git