OSB hakkımızı gasp etmiştir

OSB'nin yıllar önce gasp ettiği ve 27 yıllık hukuk mücadelesinden sonra hak kazanan Yaytaş Mahallesi sakinleri, mahkeme kararına rağmen, "haklarının verilmemesine" isyan etti. İstimlak bedelleri verilmediği gibi bir çok fabrika, tapu alamıyor.

Haberler 28.01.2021 - 03:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde kalan 450 dönüm arazilerinin karln almak için balattklar 27 yllk hukuk mücadelesi kazanan Yayta Mahallesi sakinleri, OSB yönetiminin haklarn teslim etmemek için direttiini açklayarak, mahkeme kararnn hiçe sayldn bildirdi. Mahalle sakinleri, igale son verilmesini ve kamulatrma bedelinin verilmesini isterken, tapu devri yaplmad için çok sayda fabrika sahipleri de madur durumda bulunuyor.

ALTINDA GÜNDEME TAIMITI

Skandal ve keyfi uygulamalaryla skça gündeme gelen ve bir süre önce Diyarbakr Söz Gazetesi Bayazar, adam, aratrmac gazeteci yazar Mehmet Ali Altndan gündeme getirdii ve gazetenin manetten köesinde Sanayi ve Teknoloji Bakan Sayn Mustafa Varanka açk mektup balyla yaynlanan yazsnda yer alan DiyarbakrOSBdeki arazi muammas giderek boyut deitiriyor.

27 YIL SÜREN HUKUK MÜCADELES

OSBnin kurulu aamasnn ardndan Yayta Mahallesi sakinleri 1993 ylnda bölgedeki 14 ve 15 numaral parseller içinde kalan 450 dönümlük arazilerinin gasp edildii iddiasyla yarg yoluna gitti. Yllar içinde OSB içinde çok sayda fabrika kurulurken, 27 yln sonunda yarg mercileri arsa sahiplerini hakl bularak, arazinin kamulatrma bedelinin hesaplanarak, karlnn ödenmesine hükmetti. Yaklak 7 ay önce Yargtay tarafndan verilen son kararn ardndan haklarn almak için OSB yönetimine bavuran mahalleli muhatap bulamadklarn öne sürerek, OSB yönetiminin keyfi tutumuna tepki gösterdi.

Yayta Mahallesi sakinleri adna açklama yapan Ender Varhan, Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi içinde akalan 14 ve 15 sayl parsellerden oluan 450 dönümlük arazinin mahkeme ve Yargtay kararyla kendilerinin olduunun tescil edildiini belirtti.

MAHKEME KARARI UYGULANSIN

Bu parsellerin tamam OSB içinde kaldn hatrlatan Varhan Mahkeme kararna göre tanmazlarn tapusu kamulatrma yoluyla OSB Müdürlüüne verilmi olup, ayn mahkeme kararna göre de kamulatrma bedenilinin hesaplanarak, hisselerimiz orannda bizlere verilmesi kesin hükme balanmtr. OSB Müdürlüünün mahkeme kararna uymas yasa gereidir. Kanunen OSB Müdürlüünün kymet taktir komisyonu kurmas ve bir bedel tespit etmesi ve bu bedeli de kredi yoluyla temin ederek, bizlere ödemesi gerekmektedir. OSB Müdürlüü, tanmazlarn tapusunu almtr. Anlan tanmazlar, üzerinde çok sayda fabrika kurulmutur. OSB Müdürlüü bu tanmazlar fabrika sahiplerine tahsis etmi ve imdi de tapularn bu fabrika sahiplerine devretmektedir. Ama bizim hakkmz olan kamulatrma bedeli hala verilmi deil. Oyalanyoruz. dedi.

VAL KARALOLU DEVREYE GRSN

OSB yönetiminden muhatap bulamadklarn söyleyen Varhan, Vali Münir Karalolunun bu konuda devreye girmesi gerektiini ifade ederek, öyle konutu: Bize ait tanmazlar diledii kiiye devreden OSB Müdürlüü tanmazn kamulatrma bedelini tarafmza ödemek için atmas gereken hiç bir adm atmamtr. Anamzn ak sütü gibi helal olarak bize ait olan 450 dönüm arsa vasfndaki tanmazmz, elimizden alnm, ve bedeli bize ödenmemitir. En önemlisi bir muhatap bulmakta zorlanmaktayz. En üst amirimiz olarak Sayn Valimizin devreye girmesini kymet taktir komisyonu oluturulmasn belirlenecek miktarda parann sanayi bakanlnda kredi olarak temini ve bu ekilde hakkmzn bize teslim edilmesini bizzat vali beyden talep etmekten baka çaremiz kalmamtr. Vatandan mülkü elinden alnarak, bedelinin de gasp edilmesine inanyoruz ki en çok Sayn Valimiz itiraz edecektir. Tek çkar yolumuz Sayn Valimizin devreye girmesi ve bu meseleyi suhuletle çözmesidir.

Ziya Artklar, 1993 ylnda l Özel daresi tarafndan arazilerine el konulduunu ve bu süre zarfnda yetkililerin kendilerine yarg kararn beklemeleri söylediklerin ancak mahkemenin lehlerine karar vermesine ramen maduriyetlerinin giderilmediini söyledi. Artklar, Biz diyoruz ki ya bize malmz verin yada karlndaki paramz verin. Özel idare hakknz mahkeme biterse verilecek dedi ancak mahkeme bitti ve kazandk. imdide muhatap bulamyoruz. OSB yönetimine 2 sene önce dilekçe verdik. Dilekçemizi ileme koymadlar ve hala bize cevap yazs göndermediler. Artk bizim duracak bir halimiz kalmad. Maduriyetimizi cumhurbakan görsün. stiyoruz ki buna bir el atsn. diye konutu.

Mehmet Varhan ise arazilerinin zorla igal edildiini öne sürerek, devlet büyüklerinden maduriyetlerinin giderilmesi için gerekli yasal ilemlerin yaplmasn istediklerini kaydetti.

YATIRIMCI FABRKA SAHPLER DE MADUR

450 dönümlük arazi sahibi köylülerin yaad maduriyetlerin yansra, yllar önce OSB yönetimi tarafndan bedelli olarak yatrmclara satlan söz konusu araziler üzerinde fabrikalar kuran Diyarbakrl yatrmclar da, tapu alamadklar için, büyük maduriyetler yayorlar. Fabrika sahipleri, OSBye arazi ve alt yap ad altnda ödenen paralara ramen tapularn alamadklar için, yatrm alanlarn geniletemedikleri gibi, istedikleri ekilde ticarette yapamadklarndan ikayet ediyorlear. OSB Yönetimi ve Sanayi Bakanlnn soruna çözüm bulmasn isteyen Fabrika Sahipleri, maduriyetlerin giderilmesini istiyoruz dediler.

Ana Sayfaya Git