OSB hakkımızı gasp etmiştir

OSB'nin yıllar önce gasp ettiği ve 27 yıllık hukuk mücadelesinden sonra hak kazanan Yaytaş Mahallesi sakinleri, mahkeme kararına rağmen, "haklarının verilmemesine" isyan etti. İstimlak bedelleri verilmediği gibi bir çok fabrika, tapu alamıyor.

OSB hakkımızı gasp etmiştir

Diyarbakır’da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde kalan 450 dönüm arazilerinin karşılığını almak için başlattıkları 27 yıllık hukuk mücadelesi kazanan Yaytaş Mahallesi sakinleri, OSB yönetiminin haklarını teslim etmemek için direttiğini açıklayarak, mahkeme kararının hiçe sayıldığını bildirdi. Mahalle sakinleri, "işgale" son verilmesini ve kamulaştırma bedelinin verilmesini isterken, tapu devri yapılmadığı için çok sayıda fabrika sahipleri de mağdur durumda bulunuyor.

ALTINDAĞ GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Skandal ve keyfi uygulamalarıyla sıkça gündeme gelen ve bir süre önce Diyarbakır Söz Gazetesi Başyazarı, İşadamı, araştırmacı gazeteci yazar Mehmet Ali Altındağ’ın gündeme getirdiği ve gazetenin manşetten köşesinde “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a açık mektup ”başlığıyla yayınlanan yazısında yer alan Diyarbakır’OSB’deki arazi muamması giderek boyut değiştiriyor.

27 YIL SÜREN HUKUK MÜCADELESİ

OSB’nin kuruluş aşamasının ardından Yaytaş Mahallesi sakinleri 1993 yılında bölgedeki 14 ve 15 numaralı parseller içinde kalan 450 dönümlük arazilerinin gasp edildiği iddiasıyla yargı yoluna gitti. Yıllar içinde OSB içinde çok sayıda fabrika kurulurken, 27 yılın sonunda yargı mercileri arsa sahiplerini haklı bularak, arazinin kamulaştırma bedelinin hesaplanarak, karşılığının ödenmesine hükmetti. Yaklaşık 7 ay önce Yargıtay tarafından verilen son kararın ardından haklarını almak için OSB yönetimine başvuran mahalleli muhatap bulamadıklarını öne sürerek, OSB yönetiminin keyfi tutumuna tepki gösterdi.

Yaytaş Mahallesi sakinleri adına açıklama yapan Ender Varhan, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi içinde akalan 14 ve 15 sayılı parsellerden oluşan 450 dönümlük arazinin mahkeme ve Yargıtay kararıyla kendilerinin olduğunun tescil edildiğini belirtti. 

“MAHKEME KARARI UYGULANSIN”

Bu parsellerin tamamı OSB içinde kaldığını hatırlatan Varhan “Mahkeme kararına göre taşınmazların tapusu kamulaştırma yoluyla OSB Müdürlüğüne verilmiş olup, aynı mahkeme kararına göre de kamulaştırma bedenilinin hesaplanarak, hisselerimiz oranında bizlere verilmesi kesin hükme bağlanmıştır. OSB Müdürlüğünün mahkeme kararına uyması yasa gereğidir. Kanunen OSB Müdürlüğünün kıymet taktir komisyonu kurması ve bir bedel tespit etmesi ve bu bedeli de kredi yoluyla temin ederek, bizlere ödemesi gerekmektedir. OSB Müdürlüğü, taşınmazların tapusunu almıştır. Anılan taşınmazlar, üzerinde çok sayıda fabrika kurulmuştur. OSB Müdürlüğü bu taşınmazları fabrika sahiplerine tahsis etmiş ve şimdi de tapularını bu fabrika sahiplerine devretmektedir. Ama bizim hakkımız olan kamulaştırma bedeli hala verilmiş değil. Oyalanıyoruz.” dedi.

“VALİ KARALOĞLU DEVREYE GİRSİN”

OSB yönetiminden muhatap bulamadıklarını söyleyen Varhan, Vali Münir Karaloğlu’nun bu konuda devreye girmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bize ait taşınmazları dilediği kişiye devreden OSB Müdürlüğü taşınmazın kamulaştırma bedelini tarafımıza ödemek için atması gereken hiç bir adımı atmamıştır. Anamızın ak sütü gibi helal olarak bize ait olan 450 dönüm arsa vasfındaki taşınmazımız, elimizden alınmış, ve bedeli bize ödenmemiştir. En önemlisi bir muhatap bulmakta zorlanmaktayız. En üst amirimiz olarak Sayın Valimizin devreye girmesini kıymet taktir komisyonu oluşturulmasını belirlenecek miktarda paranın sanayi bakanlığında kredi olarak temini ve bu şekilde hakkımızın bize teslim edilmesini bizzat vali beyden talep etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Vatandaşın mülkü elinden alınarak, bedelinin de gasp edilmesine inanıyoruz ki en çok Sayın Valimiz itiraz edecektir. Tek çıkar yolumuz Sayın Valimizin devreye girmesi ve bu meseleyi suhuletle çözmesidir.”

Ziya Artıklar, 1993 yılında İl Özel İdaresi tarafından arazilerine el konulduğunu ve bu süre zarfında yetkililerin kendilerine yargı kararını beklemeleri söylediklerin ancak mahkemenin lehlerine karar vermesine rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğini söyledi.  Artıklar, "Biz diyoruz ki ya bize malımızı verin yada karşılığındaki paramızı verin. Özel idare hakkınız mahkeme biterse verilecek dedi ancak mahkeme bitti ve kazandık. Şimdide muhatap bulamıyoruz. OSB yönetimine 2 sene önce dilekçe verdik. Dilekçemizi işleme koymadılar ve hala bize cevap yazısı göndermediler. Artık bizim duracak bir halimiz kalmadı. Mağduriyetimizi cumhurbaşkanı görsün. İstiyoruz ki buna bir el atsın. " diye konuştu.

Mehmet Varhan ise arazilerinin zorla işgal edildiğini öne sürerek, devlet büyüklerinden mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli yasal işlemlerin yapılmasını istediklerini kaydetti.

YATIRIMCI FABRİKA SAHİPLERİ DE MAĞDUR

450 dönümlük arazi sahibi köylülerin yaşadığı mağduriyetlerin yansıra, yıllar önce OSB yönetimi tarafından bedelli olarak yatırımcılara satılan söz konusu araziler üzerinde fabrikalar kuran Diyarbakırlı yatırımcılar da, tapu alamadıkları için, büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Fabrika sahipleri, OSB'ye arazi ve alt yapı adı altında ödenen paralara rağmen tapularını alamadıkları için, yatırım alanlarını genişletemedikleri gibi, istedikleri şekilde ticarette yapamadıklarından şikayet ediyorlear.  OSB Yönetimi ve Sanayi Bakanlığının soruna çözüm bulmasını isteyen Fabrika Sahipleri, "mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz "dediler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler