Palmiyeler kurudu

Diyarbakır iklimine uygun olmayan palmiyelerin yüzde 99’u kurudu

Haberler 16.05.2022 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ziraat Mühendisleri Odas ubesi Bakan Samet Ucaman, kent iklimine uygun olmad defalarca söylenmesine ramen DBB kayym tarafndan dikilen palmiye aaçlarnn yüzde 99unun kurduunu söyledi.

Diyarbakr Büyük ehir Belediyesi (DBB) kayymnn peyzaj projeleriyle yeil alan, bulvar ve caddelerde dikili aaçlar söküp, yerine diktii palmiye aaçlarnn büyük çounluu kurudu. Kent iklimine uygun olmad yönünde yaplan tüm uzman uyarlarna ramen 2021 ylnda dikilen palmiye aaçlarnn ömrü bir yl bile sürmedi.

Diyarbakr Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) ubesi Bakan Samet Ucaman, kent merkezlerinin aaçlandrlmasnn bir ihtiyaç olduunu ancak kayym döneminde yeil alanlara sürekli müdahale edildiini söyledi.

AAçLARIN YER DETRLD

Son dört ylda kentte sökülen aaçlarn akbetinin bilinmediini söyleyen Ucaman, Diyarbakrda son üç ylda üç defa aaçlarn yerinin deitirildiine dikkat çekerek, Melik Ahmet Caddesinde 3 defa aaçlarn yerleri deitirildi. stasyon Caddesi ve Havaalan Caddesinde de deiti. Yine Mahabbad Caddesinde orta refüj kaldrmlar ve lateral yollarda bulunan aaçlarn tümü; 2er defa deitirildi. Yeniköyde aaçlar söküldü. Onlarn akbeti belli deil. Dolaysyla bir taraftan aaç alm var, bir taraftan söküm var. Sökülen aaçlar da ortada yok. Yaklak 6 yllk süreci deerlendirdiimizde, kentte yaplan peyzaja minimum 150 milyon para harcand eklinde ifadeler kulland.

EFFAFLIKTAN UZAK

Alt yllk kayym sürecinde sürekli olarak piyasa deeri yüksek olan aalarn alndna dikkat çeken Ucaman, kayym sürecinde aaçlarn sökülerek yerlerine iklime uygun olmayan aaçlarn dikilmesinin kamu zarar olarak deerlendirdiklerini kaydetti. Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin birden fazla dikip söktüü aaçlara 150 milyon TL harcad bilgisini de paylaan Ucaman, Ankaradan gelen müfettiler de 3-A ile ihale yaplmayacan deerlendirdi. Buna ramen belediye bununla ilgili srarla 3-Ayla devam etti. Bu bir taraftan ihaleye fesat kartrmadr. Bir taraftan kamu kaynaklarn tüketmedir. Usulsüzce bir kullanm ekli var. Kamu denetiminden, effaflktan uzak bir durum söz konusu dedi.

Kayyum yönetimindeki DBBnin yaklak 150-200 bandnda palmiye aac aldn ve alnan palmiye aaçlarnn yüzde 99unun kuruduuna dikkat çekerek, Palmiyenin aslnda tropik ve su tropik kuana ait bitkiler olduunu ve nem orannn yüksek olan bölgelerde yetieceini daha önce de belirtmitik. Diyarbakrn karasal iklim olduunu ve nem orannn düük olduunu palmiye aaçlarnn yazn deil de kn kuruyacaklarna dair onlar ikna edemedik. Palmiye bitkisinin ihalesini de 3-Ayla yaptklarn biliyoruz. Bu da kanuni olmayan ihaleye fesattr, rekabetti önlemedir. Dolaysyla kiiye özel bir ihale ekliyle yapldn biliyoruz diye konutu.

200E YAKIN PALMYE AACI KURUDU

Ucaman, Diyarbakra dikilen 200e yakn palmiye aacnn kuruduunu, halkn vergisi ile beslenen yerel yönetimin halkn parasn rahatça harcadnn altn çizerek, Yerel yönetimler de son üç aydr bu ithal bölümüne gelen yöneticilerin ranta bulamasyla birlikte; bölgede iklimi, topra, tanmayarak çok rahat bir ekilde palmiye üzerinden kazanç salayp, burada iklime uygun olmamasna ramen diken bir zihniyet oluuyor. Maalesef ki u an dikilen palmiye aaçlarnn yüzde 99u kurudu. Bunlar bizim doamza düman. Nefes almamza düman. Yaamamza düman diye tepki gösterdi.

Ana Sayfaya Git