Risk yüksek!

Coronavirus vaka sayısı Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerinde son iki haftada arttı. Diyarbakır’da yataklar boşalmıyor, taburcu olanın yeri hemen doluyor. Risk artarak devam ediyor.

Haberler 19.06.2020 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Coronavirus (Covid-19) salgn riski devam ediyor. Mays aynda düüe geçtii belirtilen vaka saysnda tekrar yükselme olduu ifade ediliyor. Salgnn yükselie geçtii illerin banda Diyarbakr geliyor. Salgnn yaylmasnn temel nedeni hükümetin normalleme ile ilgili açklamalarndan sonra toplumda yaanan rehavet. Sokakta maske takanlarn oran yok denecek kadar az. Fiziki mesafe kurallarna ise kimse uymuyor.

YERLKAYA: BAKANLIK SADECE TEST SONUCU POZTF OLANLARI AçIKLIYOR

Art Gerçeke konuan Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakrda vaka saysndaki yükseli ile ilgili bilgi verdi. Sürecin effaf yürütülmedii için vaka saysna ilikin net bilgilerin olmadn belirten Yerlikaya, bakanln vaka saysna ilikin açklamasnda gözden kaçrlan bir noktaya dikkat çekti. Bakanln sadece test sonucu pozitif olan hasta saylarn açkladn ifade eden Yerlikaya, Laboratuvar sonucu negatif olsa da tomografi ve klinik bulgular olan hastalar var. Biz biliyoruz ki hastanelere yaplan bavurularda ilaç verilen ancak açklanan rakamlarda olmayan hastalar var dedi.

K HAFTADA VAKA SAYISI BN 500Ü ATI

Vaka saysnda Diyarbakr bata olmak üzere bölgede çok ciddi art yaandn ifade eden Yerlikaya, Elimizde net veriler yok. çünkü bu verileri bakanlk ve il salk müdürlüü açklamyor. l Pandemi Kurulunda Tabipler Odas yok. Bizim elde ettiimiz bilgilere göre bu son iki haftada çok ciddi bir hasta art oldu. Diyarbakrda 2,5 aylk süreçte 900 civarnda hasta varken, son iki haftalk süreçte hasta says bin 500ü at. Bu ölümlere de yansyor. Bu bölgede son iki haftada çok ciddi art var diye anlatt.

GÜNDE 50 HASTA TABURCU OLUYOR, ONLARIN YERLER HEMEN DOLUYOR

Diyarbakrda vaka saysnda çok ciddi art olduunu ifade eden Yerlikaya, Hastanelerde çok ciddi younluk var. Sonuçta her gün taburcu olan hastalar var. Mesela ben Gazi Yaargil Eitim Aratrma hastanesindeyim. Her gün 50ye yakn hasta taburcu oluyor, onlarn yerlerine yeni hastalar çok hzl bir ekilde dolduruluyor. Ciddi bir sirkülasyon var. Diyarbakrdaki hastaneler baktmzda 40-50 civarnda youn bakmda olan hastalar var dedi.

NORMALLEME SÜRECNE ERKEN GRLD

Salgnn hzl yaylmasnn birinci nedeninin Erken Normalleme sürecine girilmesi olduunu belirten Yerlikaya, iktidarn ekonomik parametreler üzerinden bir süreç ilettiini söyledi. Ekonomik kayglarn bilimsel kayglarn önüne geçtiini ifade eden Yerlikaya, unlar söyledi: Peyder pey bir normalleme sürecine girilebilirdi. çok hzl hzl davranlmasnn salgnn yaylmasna neden olduunu düünüyoruz. Bir dier neden ehirleraras yollarn açlmas stanbul bata olmak üzere bat illerinden bölgeye gelen insanlarn yaptklar ziyaretlerden kaynakl vaka saysnda art oldu.

SALGININ YAYILDII YERLER

Diyarbakr ve bölgeye baktmzda baz yerlerde, baz ailelerde kümelenmeler olduunu görüyoruz. Buralar mevlite, taziyeye katlm, çoklu ibadet yerleri, yada niana katlm gibi insanlarn toplu bir araya geldii yerler. Salgnn daha çok buralarda kümelendiini görüyoruz. Birde yoksul kesimin yaad yerler var. Balar, Sur gibi yerlerde hasta saysnn çok daha fazla olduunu söyleyebiliriz. nsanlarn ekonomik koullar olmad için maske gibi salk gereçlerini alamyorlar. Devlet, sosyal devlet olma gerei bu insanlara destek vermeli.

COVID DII KRONK HASTALII OLANLAR SIKINTI YAIYOR

Pek konuulmayan kronik hastalarn yaad sorunlar var. Kronik hastal olan, sürekli acil ilaç kullanmas gereken, salk araç ve gereçlerine ihtiyaç duyan Covid d hasta grubu dediimiz hastalarn hastanelerde salk gereklilii karlanamyor. çünkü bütün enerji Corona hastalarna yöneltilmi durumda. Bunlarn sala eriimi konusunda ciddi skntlar var. Bunlara yönelik çalma yaplmas gerekiyor. Birde hastanelerde virüsü kaparm korkusu ile gelemeyen hastalar var. Bu konuda mutlaka bir çalma yaplmal.

Ana Sayfaya Git