Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı

Gizemli Nemrut Dağı ve Kommagene Krallığı'nın Tarihi Yazımızda…

Haberler 23.04.2024 - 21:36 Son Güncelleme : 23.04.2024 - 21:54

Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı yazımızda değerli tarihi mekana dair detaylara erişebilir. Seyahat planınızı yaparken daha farklı bir rota çizebilirsiniz.

M.Ö. 1inci yüzyılda Antiokhos, bugünkü Adıyaman sınırları içerisinde bulunan Kommagene Krallığının kralıydı. M.Ö. 34 yılında öldüğünde Kommagene krallığının ilki Antiochusun, yüksek ve ıssız bir yere gömülmek istemesi üzerine Nemrut Dağına gömülmüştür.

Nemrut gülmeyen, neşe getirmeyen demektir. Efsaneye göre Nemrut Dağının adı, İbrahimi ateşe atan Nemrut adlı Babil hükümdarından gelmektedir. Nemrut Dağı hem volkanik bir dağ, hem doğal bir anıt, hem de insan yapımı bir tarihi eserdir. Bu nedenle 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.
Nemrut Dağı üzerinde üzeri taşlarla kaplı mezarlardan oluşan yapay bir tepe olan Tümülüs, Kommagene Krallığının antik kalıntılarına ev sahipliği yapıyor ve hala ulaşılamadığı için gizemini koruyor.

Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı

Nemrut Dağının Keşfi
Nemrut Dağındaki antik miras ilk kez 1881 yılında Almanlar tarafından yol inşaatı sırasında keşfedilmiştir. Kommagene Krallığına aittir. Kommagene Krallığının Makedonya İmparatoru Büyük İskender ve Doğudaki Pers Kralı Dariusa bağlı olduğu bilinmektedir. Krallık, muhtemelen bu iki farklı kültüre yakınlığı ve her iki tarafın kucaklaşması sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Nemrut Dağı Hakkında Bilgi

Adıyamanın Kahta İlçesi mevkiinde 2.150 metre yükseklikte bulunan kutsal alan, yüksekliği 8-10 metreye yaklaşan dev heykelleriyle muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Nemrut Dağında bulunan yazıtlara göre Kommagene Kralı Antiochus, atalarına ve tanrılarına olan şükranını göstermek için bu tapınağı/mezar tümülüsünü ilk yaptıran kişidir. Mezarların bulunduğu tepelik tümülüsün 3 tarafında kutsal alanlar inşa edilmiştir. Kutsal alan doğu, batı ve kuzey olmak üzere üç terastan oluşmaktadır.

Bölgede güneşin doğuşunu ve batışını selamlayan dev heykellerin her biri büyük emeklerle oyulmuş ve her biri yaklaşık 6 ton ağırlığında. Tümülüs 150 metre çapında, 50 metre yüksekliğinde olup çakıl taşlarından yapılmıştır. Kırma taşlar muhteşem bir sistemle üst üste dizilmiş olup, mezar odasına girildiğinde yıkılacaktır ve günümüzde henüz ulaşılamadığı için bir sır olarak kalmaktadır.

Nemrut Dağındaki Heykeller

Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı ve tanrıça heykellerinin haricinde aslan ve kartal heykelleri de bulunmaktadır. Batı terasında ise eşsiz bir aslan burcu bulunmaktadır. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene Ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yapılmıştır. Nemrut Dağı bu anlamda batı ve doğu medeniyetlerinin köprüsü olarak adlandırılabilir.
Apollon, Mithra, Helios, Hermes, Tyche-Fortuna, Zeus, Oramasdes, Antiochos, Herakles ve Ares heykelleri sırasıyla görülebilmektedir. Kartal ve aslan heykelleri tanrıların korunmasından sorumludur.

Nemrut Dağı Nerede?

Nemrut Dağı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı, Kayadibi köyü yakınlarında bulunmaktadır. Nemrut Dağının şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 87 kmdir.

Görmek isteyenler için verebileceğimiz en önemli tavsiye, Nemrut Dağına gün doğumunda veya gün batımında çıkmanızdır. çünkü günün bu saatleri manzaraların en güzel olduğu anlardır. Güneş ışığı daha güzel olduğu için çektiğiniz fotoğraflar da daha güzel ve canlı olacaktır. Nemrut Dağını gün batımında ziyaret etmeyi tercih ediyorsanız gün batımından bir saat önce mutlaka dağa tırmanmaya başlamalısınız, böylece gün batımını yakalamak için acele etmenize gerek kalmaz. Biraz şarap ve peynir getirmeyi de unutmayın.

Ana Sayfaya Git