Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı

Gizemli Nemrut Dağı ve Kommagene Krallığı'nın Tarihi Yazımızda…

Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı

Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı yazımızda değerli tarihi mekana dair detaylara erişebilir. Seyahat planınızı yaparken daha farklı bir rota çizebilirsiniz.

M.Ö. 1’inci yüzyılda Antiokhos, bugünkü Adıyaman sınırları içerisinde bulunan Kommagene Krallığı'nın kralıydı. M.Ö. 34 yılında öldüğünde Kommagene krallığının ilki Antiochus'un, yüksek ve ıssız bir yere gömülmek istemesi üzerine Nemrut Dağı'na gömülmüştür.

Nemrut gülmeyen, neşe getirmeyen demektir. Efsaneye göre Nemrut Dağı'nın adı, İbrahim'i ateşe atan Nemrut adlı Babil hükümdarından gelmektedir. Nemrut Dağı hem volkanik bir dağ, hem doğal bir anıt, hem de insan yapımı bir tarihi eserdir. Bu nedenle 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.
Nemrut Dağı üzerinde üzeri taşlarla kaplı mezarlardan oluşan yapay bir tepe olan Tümülüs, Kommagene Krallığı'nın antik kalıntılarına ev sahipliği yapıyor ve hala ulaşılamadığı için gizemini koruyor.

Şehir Efsaneleri: Gizemli Nemrut Dağı

Nemrut Dağı'nın Keşfi
Nemrut Dağı'ndaki antik miras ilk kez 1881 yılında Almanlar tarafından yol inşaatı sırasında keşfedilmiştir. Kommagene Krallığı'na aittir. Kommagene Krallığı'nın Makedonya İmparatoru Büyük İskender ve Doğu'daki Pers Kralı Darius'a bağlı olduğu bilinmektedir. Krallık, muhtemelen bu iki farklı kültüre yakınlığı ve her iki tarafın kucaklaşması sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Nemrut Dağı Hakkında Bilgi

Adıyaman'ın Kahta İlçesi mevkiinde 2.150 metre yükseklikte bulunan kutsal alan, yüksekliği 8-10 metreye yaklaşan dev heykelleriyle muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Nemrut Dağı'nda bulunan yazıtlara göre Kommagene Kralı Antiochus, atalarına ve tanrılarına olan şükranını göstermek için bu tapınağı/mezar tümülüsünü ilk yaptıran kişidir. Mezarların bulunduğu tepelik tümülüsün 3 tarafında kutsal alanlar inşa edilmiştir. Kutsal alan doğu, batı ve kuzey olmak üzere üç terastan oluşmaktadır.

Bölgede güneşin doğuşunu ve batışını selamlayan dev heykellerin her biri büyük emeklerle oyulmuş ve her biri yaklaşık 6 ton ağırlığında. Tümülüs 150 metre çapında, 50 metre yüksekliğinde olup çakıl taşlarından yapılmıştır. Kırma taşlar muhteşem bir sistemle üst üste dizilmiş olup, mezar odasına girildiğinde yıkılacaktır ve günümüzde henüz ulaşılamadığı için bir sır olarak kalmaktadır.

Nemrut Dağı'ndaki Heykeller

Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı ve tanrıça heykellerinin haricinde aslan ve kartal heykelleri de bulunmaktadır. Batı terasında ise eşsiz bir aslan burcu bulunmaktadır. Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene Ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yapılmıştır. Nemrut Dağı bu anlamda batı ve doğu medeniyetlerinin köprüsü olarak adlandırılabilir.
Apollon, Mithra, Helios, Hermes, Tyche-Fortuna, Zeus, Oramasdes, Antiochos, Herakles ve Ares heykelleri sırasıyla görülebilmektedir. Kartal ve aslan heykelleri tanrıların korunmasından sorumludur.

Nemrut Dağı Nerede?

Nemrut Dağı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı, Kayadibi köyü yakınlarında bulunmaktadır. Nemrut Dağı'nın şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 87 km'dir.

Görmek isteyenler için verebileceğimiz en önemli tavsiye, Nemrut Dağı'na gün doğumunda veya gün batımında çıkmanızdır. Çünkü günün bu saatleri manzaraların en güzel olduğu anlardır. Güneş ışığı daha güzel olduğu için çektiğiniz fotoğraflar da daha güzel ve canlı olacaktır. Nemrut Dağı'nı gün batımında ziyaret etmeyi tercih ediyorsanız gün batımından bir saat önce mutlaka dağa tırmanmaya başlamalısınız, böylece gün batımını yakalamak için acele etmenize gerek kalmaz. Biraz şarap ve peynir getirmeyi de unutmayın.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz