Sertifika skandalı!

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde "sertifika skandalı" patlak verdi. Salgın döneminde "Hijyen Eğitim" adı altında kurs açıldı. Yüz yüze eğitim verilmeden binlerce kişiye "e-sertifika" verildiği ortaya çıktı. Bakanlık müfetişleri, inceleme başlattı.

Haberler 25.08.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çüngü ilçesinde koronavirüs vakalarnn görülmeye baland Mart ayndan balayarak, Temmuz ayna kadar onbine yakn kiiye hijyen eitimi ad altnda açlan kurslarda e-sertifika verildii iddia edildi. Kursiyerlerden ücrette alnd öne sürülen ve paralarn baz bürokratlar arasnda paylatrld gibi vahim iddialar üzerine Milli Eitim Bakanl tarafndan görevlendirilen müfettiin soruturma balatt.Soruturma kapsamnda ilçedeki kurumda görevli baz idarecilerin tedbiren aça alnd bildirildi.

BNLERCE E-SERTFKA VERDLD

Diyarbakr l Milli Eitim camias vahim boyuttaki skandal bir e-sertifika usulsüzlüüyle çalkalanyor. ddiaya göre Diyarbakrn en ücra ilçesi olarak seçilen 12 bin nüfuslu çüngü ilçesinde, lçe Milli Eitim Müdürlüü bünyesindeki Halk Eitim übe Müdürlüü tarafndan, koronavirüs vakalarnn görülmeye baland Mart ayndan balayarak, Temmuz ayna kadar onbine yakn kiiye hijyen eitimi ad altnda açlan kurslarda eitim verildi. Milli Eitim Bakanl ve l Valiliinden herhangi bir izin alnmadan, salgn yasaklar hiçe saylarak açlan kurslarda, yüz yüze eitim verilmeden, sertifaka verilmeye baland. Binlerce sertifikann ise, elektronik ortamda kursiyerlere verildii ileri sürüldü.

DÖNEMN KAYMAKAMI HAREKETE GEçT

Daha çok inaat irketlerinin ihtiyaç duyduu ve belli bir ücretin de alnd öne sürülen hjiyen belgesi için çüngü gibi nüfusu az olan bir ilçein seçilmesi dikkat çekerken, on binlerce kiiye sertifika verilmesi iddialar nasl olur sorusunu gündeme getirdi. Kursiyerlerin büyük çounluunun Diyarbakr dndaki il ve ilçelerdeki kiiler olduu belirlenirken, iddiann gündeme gelmesi üzerine dönemin çüngü Kaymakam Mehmet Durgut, soruturma balatt.

MÜFETT SORUTURMASINI TAMAMLADI

Durgut, patlak veren sertifika skandalyla ilgili Milli Eitim Bakanlndan, müfetti istedi. Temmuz aynda bölgeye gelerek, soruturma balatan dönemin bakanlk müfettii, bir çok kiinin ifadesine bavurdu. Bir süre önce yürütülen soruturmann tamamland ifade edilirken, soruturmada baz üst düzey bürokratlarn kapsam d tutulmaya çalld öne sürüldü.

Yürütülen soruturmada ortaya çkan sertifika skandalnda Milli Eitim Bakanlnda bir daire bakan ile i adamndan da söz edilmesi de dikkat çekiyor.

Pandemi sürecinde ilçe nüfusundan daha fazla kiiye sertifika verildii iddiasna ilikin sorularmz yantlayan l Milli Eitim Müdürü Faysal Taçer, ilginç savunmada bulundu.

Valilik oluruyla dönemin lçe Milli Eitim Müdürü A.C ile Halk Eitim Müdürü M.Tnin aça alndn dorulayan Taçer, Söz Habere unlar söyledi;

KARAR ALDIK VE YÜRÜRLÜE KOYDUK

Valilik kararyla Halk eitim Müdürümüzü hemen görevden uzaklatrdk. Bakanlk müfettilerimizi çardk, bakanlk müfettilerimiz de gereken soruturmay tamamlad. Sorumlularn en ar ekilde cezalandrlmas için karar aldk ve yürürlüe koyduk. Kaymakamlklarmzn bilgisi ve koordinesinde lçe Halk Eitim Müdürlükleri kendi inisiyatifleriyle kursu açyorlar, Kaymakamlklarmzda orada herhangi bir hata veya kusur gördükleri zaman gereken tedbiri alyorlar. çüngü Kaymakammzda bunu görür görmez oradaki arkadamz uzaklatrd. Bilgisini bize verdi.

PARAYLA SERTFKALARIN VERLD DDASI

Binlerce kiiye sertifika verilmesinde l Milli Eitim Müdürlüü olarak sizin de adnzn geçtii, kurslara göz yumduunuz yönündeki idiala ilikin Taçer u yant verdi.

Kim bu iddiada bulunuyorsa ilgili yerlere ikayet etsin. Sonucu kendisi görür. Buras Türkiye Cumhuriyeti. Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüü ise Türkiye Cumhuriyeti Milli Eitim Bakanlna bal bir kurum. Dolaysyla bir bu kurumda herhangi bir faaliyet yürütürken, kanunlara tabiyiz. Keyfi her türlü uydurma iddialara tabi deiliz. Bizim böyle keyfi bir uygulama içerisinde olmamz mümkün de deil, duyup susmamz da mümkün deil. Zaten Kaymamaklk bu durumla ilgili tedbir alr almaz, ilgili ilçe müdürü aça alnd, soruturmalar balatld. Soruturma tamamland. Bakanlk müfettiine de bildirildi, valiliimizin de bilgisi dahilinde. Bu kurslarn açld sürecinde görevde olan ilgili ube müdürü tedbiren görevden uzaklatrld. Soruturmann sonucunu bakanlk yaknda bize bildirdikten sonra bizde bunu tebli edeceiz. Gereken disiplin cezalarn ve varsa idari tedbirleri uygulayacaz.

Görevden uzaklatrlan ve dönemin Halk Eitim Müdürü olan M.T ise, müfetilerin yürüttüü soruturmann içeriiyle ilgili iddialar iftira olarak nitelendirdi. Soruturmann selameti açsndan aça alndn belirten M.T, pandemi sürecinde açlmamas gereken kurslarn bir hata sonucu açldn belirtmesi ise kafalarda soru iareti brakt.

Hijyen Eitimi Kursunun açlma talebinin çüngü halkndan gelmesi nedeniyle açldn öne süren M.T, para alnd iddialarn ret ederek, eitimlerin yüz yüze yapldn savundu.

ALLAHA HAVALE EDYORUM

16 bin kiiye sertifika verilmediini yaklak 10 bin kiiye sertifika verildiini aktaran M.T, Bakanlktan gelen resmi yazda istihdam kurslar, hijyen kurslar ve tehlikeli mesleklerle ilgili kurslarn pandemi sürecinde valilik izniyle açlabileceini içeren bir yazya istinaden biz kurslar açtk. Ancak hijyen eitimi kursu açmamamz gerekirdi. Hata oldu, eksiklik lduunu kabul ediyorum. Gözden kaçrdk. Ben zaten daha sonra kursa gelemeyen 10 bin sertifikay iptal ettim. Kurun içinde yata yanmtr. lçede hijyen kurslarna AVM ve marketlerde çalanlar tarafndan talep geldii için açld. Kurslar yüz yüze oldu. Rakamn 16 bin deil 10 bin civarndadr. Bin lira karlnda verildii sözleri benim kulama da geldi. Bakalar ald m bilmem ve kimsenin günahn almam. Halk Eitim Kurslar ücretsizdir. Bizim okul aile birlii hesaplarmz açkt. Buradan görülebilir. Benim kendi hesaplarm incelenir ve görülür. Benim icram vardr, kredi borcum vardr. Kendi arabam sattm borçlarm ödemek için. Ben bu süreç içersindeki her eyi müfettie de söyledim. Biz göreve gelirken çüngüte bir enkaz devraldk. Biz bunlar düzeltmeye çalrken, bazlarnn iine gelmedi. Kurslar bitince sertifikalar e-devlet sistemine düer. Özel istek olursa sertifikalar da veriyoruz. Ben kendi adma söylüyorum kimseden para almadm. Kurumdaki hiç kimsenin de para aldna inanmyorum. Soruturmann selameti açsndan beni aça aldlar. Müfettilerin yapaca soruturma sonucunda gereken neyse yaplr. Biri para verdiini söylesin ben öretmenlik mesleinden istifa ederim. Böyle eyleri çok duyuyoruz hepsini Allaha havale ediyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git