Servisçiler; rüşvet istiyorlar

Diyarbakır’da servis ücretlerinin yüksek olmasının komisyon ve rüşvetlerden kaynaklı olduğu iddia edildi. Servis sürücüleri şirketlerin kapanmasını ve komisyon ile rüşvetin ortadan kalkmasını istedi.

Haberler 21.09.2021 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr l Milli Eitim Müdürlüüne bal devlet okullarnda servis tamacl yaplan irketler araclyla ihalede rüvet döndüünü iddia eden oförler, velilerin ve kendilerinin madur edildiini, yetkililerin bu duruma el atmas için desteklerini beklediklerini kaydetti.

Diyarbakrda servis oförleri, l Milli Eitim Müdürlüüne bal devlet okullarnn birçounda tamaclk yapmak için irketlerin rüvet verdiini ve bu rüvetlerin veliye yanstldn öne sürdü. ddiaya göre belediyenin belirledii rayiç fiyatlarna çalmak isteyen oförler rüvet verilerek irketler tarafndan ihaleye girildiini ve kendileri tek bana ihaleye giremediklerini kaydetti. irketlere mahkum kalarak çaltklarn aktaran oförler, örencilerin tama ücretlerini irketlerin belirlediini oförlere rayiç fiyatn verdiklerini geriye kalan miktarn da komisyon olarak irketlere verip okul müdürlerine verdikleri rüvetin karl olduunu kaydetti. Yetkililerin bu duruma biran önce el atmalar ve fahi fiyatlarn düzeltilmesini irketlerin kapatlarak veya odalara balanarak denetilmesi gerektiini aktaran oförler bir araya gelerek açklamalarda bulundu.

DEVLETMZ TÜM ÖDENEKLER YAPIYOR, OKUL MÜDÜRÜ MASRAF PARASI STYOR

8 yldr Diyarbakrda servis oförlüü yapan Veli Bingöl, okul müdürlerinin ihale sürecinde okula masraf yaptklar gerekçesiyle irketlerden rüvet talep ettiklerini kaydederek devletin yapt ödenekleri hatrlatt. Bingöl, Diyarbakrda servisçilik yapmakta ikayet duyduum baz konularda sesimizi duyurmaya çalyoruz. Devlet ve özel okullar velilerin srtnda kazand ve kendi cebine att paralar dile getirmek istiyoruz. Devlet okulundaki rüvet olay, a firmas herhangi bir devlet okulunun ihalesini almaya gittii zaman benim ve birçok servisçinin ahit olduu ama kantlayamayacam konuma diyalou okul müdürü teklif sunarak okulumun masraflar var karlamak için bana ne kadar ödeme yapabilirsin diyor, firma ise 20 bin TL veririm 2 yl tama anlamasyla diyor, baka firmay çaran okul müdür ayn usul ile dier firmaya da diyerek teklifi 25 bin TLye çkartr. Bu say 20 binden balayarak 50 bine çkan okullar var, fiyat okula giden servis arac saysna göre miktar katlanyor. Bizim devletimizin her eye gücü yetiyor, devletimize güveniyoruz, yapamad hiçbir ödeme yoktur. Her okula ayr bir ödenei var zaten bunu kimse inkar etmiyor biz bunu biliyoruz. Ama okula gelen ödenek dnda hiçbir okul müdürü örenci üzerinden ticaret yapma hakkna sahip deildir. O ticareti de veli ve oförün srtndan çkarma hakkna hiç sahip deildir. Rüvet velinin srtndan çkyor, örnein firma 2 yl tama karlnda okula 50 bin TL veriyor, o okula 15 adet servis arac gidiyor, her araçta 16 örenci hesaplarsak belediye rayiç veriyor ama asl servis ücretini belirleyen firmadr. Firma neye göre belirliyor, oföre rayiç fiyatn veriyor, kendi okula verdii rüveti ve kendi karn velinin srtndan çkartyor. Örnein Diyarbakrda belediyenin verdii rayiç fiyat 0-3 kilometre 145 TLdir, ben veliden bu miktar almama gerekiyor, ben bunu alrsam firmann verdii nereden çkacak. Firma oföre örenci bana 200 TL alacaksn diyor, irketlere gidip komisyon ödüyoruz, 145 TLsi benim hakkm geriye kalan 55 TLsi irkete gidiyor, irket bu paray örenci bana alp ne yapyor. irketler okullarda rüvet verip ihale ald için ben gidip bir okulun servisini yapamyorum, yapamadm içinde isizim. Bundan kaynakl ben irkete mecbur kalyorum. Talebimiz irketlerin odaya balanmas yada kapatlp servisçi esnaflarn sadece oda üzerinden okul tamalarn yapmalarn istiyoruz. Bu yapld zaman örenci velisinin cebinden çkan para miktar azalacak bizde hakkmz alarak rahatlayacaz dedi.

RKETLERLE ANLAAN OKULLARIN ARASINDA 3 TANES YASAYA UYGUNSA BEN STFA EDYORUM

Servis Araçlar Esnaf Odas Bakan Mahmut Kaya, rüvetin kantlanamadn ve Türkiyenin istihbaratnn çok güçlü olduunu, konunun aratrlmasn gerektiini belirterek irketlerle anlaan okullarn arasnda 3 tanesinin yasal olduu kantlanrsa istifa edeceini vurgulad. Bakan Kaya, Ben irket sahibi deilim, irket sahibi ve esnaflarmzdan duyduum kadaryla Diyarbakrda hemen hemen genelindeki devlet okullarnda rüvet olay dönüyor. Ben burada iddia ediyorum, Türkiye Cumhuriyetinin istihbarat çok güçlü ve kuvvetlidir, okullarda bir aratrma yapsnlar irketlerle anlaan okullarn arasnda 3 tanesi yasaya uygunsa ben istifa ediyorum. Rüvetin belgesi elimizde yok onu devletimiz ve istihbaratmz çkartacak diye konutu.

OKUL SMN VERDLER

Buarada, Kayapnar ilçesinde bulunan Vali Kurt smail Paa Ortaokulunda servisçilik yapan Mehmet Gündüz ve Ahmet Acar, okul müdürünün deiimi nedeniyle tanmak için okula gitti. ddiaya göre, tanma aamasnda olan servisçilerde E.O. isimli okul müdürü, okula 20 bin TL masraf ettiini ve bunun servisçiler tarafndan ödenmesini istediini belirtiini kaydeden servis esnaf rüvet vermedikleri gerekçesiyle okul saatlerinde de esnafa uygun planlama yaplmadn söyledi. Vali Kurt smail Paa Ortaokulunda servisçilik yapan Mehmet Gündüz, bakanlk tarafndan okullara masraf ödenei yapldn, okul müdürünün kendilerinden istedii 20 bin TL miktar nereye masraf edeceklerini bilmediini söyledi. Gündüz, Yaklak 3 hafta önce okul müdürü deimiti, biz de servisçi arkadalarla tanmak istedik. Yanna gittiimizde direk kendi cebinden 20 bin TL okula masraf yaptn bunu bizden talep ettiini söyledi. Zaten bakanlmz açklama yapyor, bütün okul masraflarn bakanlmz ve devletimiz veriyor. Bizden rüvet talep etti biz yok dedik buna, okul masraflar ad altnda istedi, okulun hangi masrafysa bilmiyorum. Yok deyince Milli Eitim Bakanl ders saatini yarm saate düürdü, bizim baka bir okul müdürü saatleri düzenlemiti arkadalara göre bizim müdür ise oras zengin kesim oras yapar buras fakir kesim buras yapamaz dedi. Rüvet verseydik saati de ayarlard, her eyi ayarlard. Ortada kaldk, biz maduruz veliler madur, çocuklar uzak yerden gelip gidiyor biz gelemiyoruz ortada kaldk. Rüvet verirsek bunu velilere yanstmamz lazm onlarda günah onlarn cebinde çkacak dedi.

OKUL MÜDÜRÜ DDALARI YALANLADI

Müdür E.O. ise iddialarn tamamen aslsz olduunu belirterek, Servisçiler ile bir anlamam yoktur onlarla toplant yapmadm, okul saatlerinin düzeltilmesi istendi ben de dier okullar nasl yaptysa okul saatimi öyle yaptm. Bana atlan 20 bin TL iftiradr, okula kendi cebimden para masraf yapmadm, herhangi bir masraf içinde servisçilerden para talep etmedim diye konutu.

Ana Sayfaya Git