Sit alanı ilan edildi

Dicle’de keşfedilen Sahabe Tepesi, arkeolojik sit alanı olarak tescillendi

Haberler 11.12.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi ve kültürel varlklaryla envanter zengini olan Diyarbakrda yakn zamanda yaplan arkeolojik kaz ve çalmalarla, Diyarbakrn geçmi tarihine farkl açlardan k tutuluyor. Dicle ilçesine bal Döer Mahallesine bal olan Özbey mezras snrlar içinde bulunan Sahabe Tepesi, yeni kefedilerek, 1. derece arkeolojik sit alan olarak tescillendi.

çinde bir evliya türbesi ile bir sahabe makamnn bulunduu Sahabe Tepesi 07.07.2020/7649 tarih ve karar says ile Kültür ve Turizm Bakanl Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu tarafndan, 1. derece arkeolojik sit alan olarak tescil edildi.

Sahabe Tepesi Projesini balatan ve ilgili alann arkeolojik aratrma ve inceleme giriimlerinde bulunan Diyarbakr Yazarlar ve airler Dernei (DYAD) Yönetim Kurulu Bakan hsan pek Cankurt, Sahabe Tepesinin bir Dicleli olarak yllardr hayalini süsleyen bir proje olduunu söyledi. Cankurt, Babam da bu alana ve Sahabe Tepesinde bulunan eyh erif makamna gönüllü olarak çok hizmet etti. Her yl mays aynn son haftasna denk gelen Geleneksel eyh erif etkinlikleri için, yol düzeltimi ve su tedarikini yapmak amacyla türlü zahmetler çekiliyor. Alann tescillenmesiyle, bu sorunlarn giderileceine artk daha da ümidimiz var dedi.

ST ALANI LAN EDLD

Hayalindeki projenin hayata geçme sürecine de deinen Cankurt, Allaha ükürler olsun ki DYAD, hikyesinde bana da yer verdi. DYAD ile çocukluumdan beri hayal ettiim Sahabe Tepesi Projesine bir adm daha yaklamtm. DYAD cra Heyeti üyeleri Hüseyin Acar, Veysi Fida ve Mehmet Tanrkulu ile proje üzerine istiarelerimizi tamamlayp 2018 ylnda bir dilekçe ile l Kültür ve Turizm Müdürlüüne ilgili alann arkeolojik aratrma ve inceleme hususunda çalma yaplmas için talepte bulunduk. l Kültür ve Turizm Müdürümüz Cemil Alp de bavurumuzu dikkate alp konuyu Diyarbakr Müze Müdürlüüne bildirdi. Beraber gittik, gezdik, geldik birkaç kez. 2 yllk aratrma ve incelemelerin ardndan Allaha hamdolsun ki bizi bu muvaffakiyete eritirdi. Sahabe Tepesi Projemiz olumlu sonuçland ve Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulunca tescillendi, 1. derece arkeolojik sit alan ilan edildi. Hiçbir beklenti içinde olmakszn, gönüllü bir ekilde gösterdiimiz çabayla Allah bize bir baary daha nasip etti. Sahabe Tepesinin Diyarbakr kültür envanterleri listesine girdiine sevinçliyiz. Alanda yaplacak arkeolojik ve yüzeysel çalmalar, Diyarbakrn geçmi tarihine farkl bir k tutaca inancndayz. Bundan sonras için de elimizden geldiince yol yapm, su, elektik gibi ihtiyaçlarn giderilmesi hususunda çalacaz, çaba göstereceiz. Emei geçen herkese teekkür ederiz. Sahabe Tepesi, ülkemiz Türkiyenin ve ehrimiz Diyarbakrn tarihi, turistik ve kültürel kalknmas yolunda hayrl, uurlu olsun diye konutu.

SAHABE TEPES

slam ordusunun Diyarbakr fethetmesiyle bölgenin gayri Müslimler için en merkezi konumu olan Döer ve çevresine slam dinini tebli etmek için bir sahabe gönderildii rivayet ediliyor. Zaman içinde böyleye yerleen sahabenin burada vefat ettii ve bölgeye de bu nedenle Sahabe Tepesi denildii örenildi.

Ana Sayfaya Git