Şok iddia!

DEDAŞ elektriği kesti, bebek soğuktan hayatını kaybetti iddia edildi, DEDAŞ ise gerçeği yansıtmıyor dedi.

Haberler 21.12.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvan ilçesi Cami Mahallesinde Dicle Elektrik Datm A. (DEDA) tarafndan borç gerekçesi ile elektrii kesilen ailenin 2 yandaki bebei Yunus Emre Bilenin, souktan hayatn kaybettii öne sürüldü. Astm hastas olan Bilenin cihaza bal yaad, souun tetiklemesi ile birlikte kalbinin durduu iddia edildi.

HDP Diyarbakr Milletvekili Hiyar Özsoy, konuyu soru önergesi ile meclis gündemine tad. DEDA ilçe eflii önünde protesto gösterisinde bulunan HDP Silvan lçe Ebakan Kenan Kaydu, Bronit hastas olmasna ramen babasnn faturalar ödeyememesinden dolay elektrikleri kesilip, oksijen maskesi çalamadndan dolay yaamn yitirmitir. Bu hastane kaytlarnda bellidir dedi.

DEDATAN AçIKLAMA GELD

Öte yandan Dicle Elektrik Datm A.. konuya ilikin yazl açklamada bulunarak, iddialarn gerçei yanstmadn öne sürdü. DEDAn yazl açklamasnda, 17 Aralk 2021 tarihinde ei Meryem Binen tarafndan abonelik devri bavurusu yaplmasnn ardndan, 18 Aralk 2021 günü yeni abonelik balatlm, kablo balants yaplm ve enerji verilmitir denildi.

DYARBAKIR Diyarbakrn Silvan ilçesinde, DEDAn borçlar nedeniyle elektriini kestii ailenin astm hastas bebeinin souktan hayatn kaybettii öne sürüldü. Dicle Elektrik Datm A.. konuya ilikin yazl açklamada bulunarak, iddialarn gerçei yanstmadn iddia etti.

BEBEK SOUKTAN ÖLDÜ

MAnin haberine göre, Silvan ilçesi Cami Mahallesinde Dicle Elektrik Datm A. (DEDA) tarafndan borç gerekçesi ile elektrii kesilen ailenin 2 yandaki bebei Yunus Emre Bilen, souktan hayatn kaybetti.

ELEKTRKLER KESLMT

Astm hastas olan Bilenin cihaza bal yaad, souun tetiklemesi ile birlikte kalbinin durduu belirtildi.

Hayatn kaybeden bebek, ailesi tarafndan Silvanda defnedildi.

DEDA PROTESTO EDLD

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Silvan ilçe örgütleri, geçtiimiz günlerde ilçede yaanan elektrik kesintisi nedeniyle oksijen maskesinin çalmamas sonucu ölen 2 yandaki Yunus Emre Binenin ölümünden sorumlu tuttuklar DEDA protesto etti.

Silvan DEDA binas önünde yaplan protesto eyleminde konuan HDP Silvan lçe Ebakan Kenan Kaydu, birçok kez dile getirdikleri elektrik sorunu için DEDA uygulamasna kar daha önce de hukuki bir süreç balattklarn hatrlatarak, hukuki süreç sonuçlandktan sonra çkan sonucu deklare edeceklerini ifade etti.

Cami Mahallesinde yaayan 2 yandaki Yunus Emre Binenin yaamn yitirmesine deinen Kaydu, Bronit hastas olmasna ramen babasnn faturalar ödeyememesinden dolay elektrikleri kesilip, oksijen maskesi çalamadndan dolay yaamn yitirmitir. Bu hastane kaytlarnda bellidir dedi.

SEBEP DEDAIN FYATLARIDIR

Elektriksiz kalmas sebebiyle zorluk çeken KOAH hastas 73 yandaki Abdurrahman Bindiriciyi hatrlatan Kaydu, Bindiricinin ödeyemedii faturalardan dolay elektriinin kesilmesine tepki gösterdi. Kaydu, Her ey ekonomi deildir. Bu iki canmz eer yaamlar bu ekilde zorlam ise DEDAn uygulam olduu yüksek enerji fiyatlarndan dolaydr. Biz halkmz ve parti olarak bunun takipçisi olduk ve bundan sonra da takipçisi olacamzn sözünü veriyoruz. Elimizden gelen mücadeleyi yapacaz bundan kimsenin kukusu olmasn eklinde konutu. Açklama ardndan partililer, yaamn kaybeden Yunus Emre Binenin ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

ÖLÜM MECLSE TAINDI

Öte yandan, HDP Diyarbakr Milletvekili Hiyar Özsoy, Silvan lçesinde yaanan elektrik kesintileri nedeniyle 2 yandaki bir çocuun hayatn kaybettiini iddia ederek, konuyu soru önergesi ile meclis gündemine tad. Özsoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezin cevaplamas üzerine Meclise sunduu soru önergesi öyle:

YANIT STENLEN SORULAR

1-Souktan ve yoksulluktan ölen Yunus Emrenin durumundan haberdar msnz?

2-Yunus Emrenin ölmesine sebep olan yetkililer ile ilgili bir soruturma balattnz m?

3-Son yllarda bölgede yaanlan elektrik kesintileri zaten yoksulluk içinde cebelleen çok sayda vatanda madur etmitir. Bu konuda bir tedbir alacak msnz?

4-Yoksa, yoksul vatandalar özel elektrik irketlerinin merhametine mi terk edeceksiniz?

5-Enerji bakan olduunuz ülkede, iki yanda bir çocuun uygulanan elektrik kesintisi yüzünden ölmesi konusunda ne hissediyorsunuz? Bu konuda bir sorumluluunuz olduunu düünüyor musunuz?

DEDATAN AçIKLAMA GELD

Öte yandan Dicle Elektrik Datm A.. konuya ilikin yazl açklamada bulunarak, iddialarn gerçei yanstmadn öne sürdü. DEDAn yazl açklamasnda u ifadelere yer verildi.

- Özcan ve Meryem Binen çiftinin çocuklaryla beraber kirac olarak oturduklar meskende, daha önceki aboneliin sonlanmasnn ardndan yeni bir abonelik bavurusunun yaplmad örenilmi, bu çerçevede ilk olarak 3 Haziran 2021 tarihinde abonelik devri yaplmas için adrese ihbarname braklmtr. Ancak bir cevap alnamamtr.

- Bununla birlikte, söz konusu meskende tüketim devam etmitir. Bunun üzerine 9 Kasm 2021 tarihinde yine adrese ikinci bir ihbarbame braklm ve abonelik devri bavurusu yaplmamas halinde enerji verilemeyecei belirtilmitir.

KESNT SÖZ KONUSU DEL

- Mesken sakinleri tarafndan herhangi bir bavuru yaplmamas üzerine 10 Aralk 2021 tarihinde meskene enerji kesmeye gidilmi, ancak adreste kimse bulunamad için enerji kesilmemitir. Bu çerçevede, Yunus Emre Binenin vefat ettii 12 Aralk 2021 itibaryla meskende merkezden yaplm herhangi bir kesinti söz konusu deildir.

- Sayaç okuyucularmz 7 Aralk 2021, 11 Aralk 2021 ve 16 Aralk 2021 tarihlerinde 3 kez sayaç okumak için eve ziyarette bulunmu, ancak adreste kimse bulunamadndan rutin sayaç okuma ilemi de yaplamamtr.

- Bu süreçte, Silvan merkezinde devam eden altyap çalmalar çerçevesinde sayaçlarn direk üzerine alnmas projesi kapsamnda, söz konusu bu meskenin de sayacnn dar alnmas planlanm, bu çerçevede eve ulaacak kablolar hazrlanm, ancak 29 Kasm 2021, 30 Kasm 2021 ve 1 Aralk 2021 tarihlerinde üst üste yaplan ziyaretlerde evde kimse bulunmad için bu ilem de gerçekletirilememitir.

- Evde kimse bulunamamasndan dolay yeni kablolarn balanamamasna ve bu yüzden meskenin kapsna kadar getirilen enerjinin meskene verilememesine ramen, takip eden 2 haftadan uzun bir süre boyunca Özcan Binenden tarafmza hiçbir bavuru olmamtr.

HERHANG BR BAVURU YOK

- En nihayetinde, 17 Aralk 2021 tarihinde ei Meryem Binen tarafndan abonelik devri bavurusu yaplmasnn ardndan, 18 Aralk 2021 günü yeni abonelik balatlm, kablo balants yaplm ve enerji verilmitir.

- Bütün bu veriler nda, evladmz Yunus Emre Binenin talihsiz ölümüne irketimizin herhangi bir uygulamasnn veya ihmalinin sebep olduu sonucunu çkarmak, insaf ölçütlerinin ötesindedir.

Deerli kamuoyuna sayglarmzla duyurur, evladmza Allahtan rahmet diler, kederli ailesine basal dileklerimizi iletiriz.

Ana Sayfaya Git