Görüş Bildir

Şok iddia!

DEDAŞ elektriği kesti, bebek soğuktan hayatını kaybetti iddia edildi, DEDAŞ ise gerçeği yansıtmıyor dedi.

Şok iddia!

Silvan ilçesi Cami Mahallesi’nde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından borç gerekçesi ile elektriği kesilen ailenin 2 yaşındaki bebeği Yunus Emre Bilen’in, soğuktan hayatını kaybettiği öne sürüldü.  Astım hastası olan Bilen’in cihaza bağlı yaşadığı, soğuğun tetiklemesi ile birlikte kalbinin durduğu iddia edildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, konuyu soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı.  DEDAŞ ilçe Şefliği önünde protesto gösterisinde bulunan  HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, “Bronşit hastası olmasına rağmen babasının faturaları ödeyememesinden dolayı elektrikleri kesilip, oksijen maskesi çalışamadığından dolayı yaşamını yitirmiştir. Bu hastane kayıtlarında bellidir” dedi.

DEDAŞ’TAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. DEDAŞ’ın yazılı açıklamasında,  “17 Aralık 2021 tarihinde eşi Meryem Binen tarafından abonelik devri başvurusu yapılmasının ardından, 18 Aralık 2021 günü yeni abonelik başlatılmış, kablo bağlantısı yapılmış ve enerji verilmiştir” denildi.

DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde, DEDAŞ’ın borçları nedeniyle elektriğini kestiği ailenin astım hastası bebeğinin soğuktan hayatını kaybettiği öne sürüldü. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

BEBEK SOĞUKTAN ÖLDÜ

MA’nin haberine göre,  Silvan ilçesi Cami Mahallesi’nde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından borç gerekçesi ile elektriği kesilen ailenin 2 yaşındaki bebeği Yunus Emre Bilen, soğuktan hayatını kaybetti.

ELEKTRİKLERİ KESİLMİŞTİ

Astım hastası olan Bilen’in cihaza bağlı yaşadığı, soğuğun tetiklemesi ile birlikte kalbinin durduğu belirtildi.

Hayatını kaybeden bebek, ailesi tarafından Silvan’da defnedildi.

DEDAŞ PROTESTO EDİLDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Silvan ilçe örgütleri, geçtiğimiz günlerde ilçede yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle oksijen maskesinin çalışmaması sonucu ölen 2 yaşındaki Yunus Emre Binen’in ölümünden sorumlu tuttukları DEDAŞ’ı protesto etti.

Silvan DEDAŞ binası önünde yapılan protesto eyleminde konuşan HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, birçok kez dile getirdikleri elektrik sorunu için DEDAŞ uygulamasına karşı daha önce de hukuki bir süreç başlattıklarını hatırlatarak, hukuki süreç sonuçlandıktan sonra çıkan sonucu deklare edeceklerini ifade etti.

Cami Mahallesi’nde yaşayan 2 yaşındaki Yunus Emre Binen’in yaşamını yitirmesine değinen Kaydu, “Bronşit hastası olmasına rağmen babasının faturaları ödeyememesinden dolayı elektrikleri kesilip, oksijen maskesi çalışamadığından dolayı yaşamını yitirmiştir. Bu hastane kayıtlarında bellidir” dedi.

‘SEBEP DEDAŞ’IN FİYATLARIDIR’

Elektriksiz kalması sebebiyle zorluk çeken KOAH hastası 73 yaşındaki Abdurrahman Bindirici’yi hatırlatan Kaydu, Bindirici’nin ödeyemediği faturalardan dolayı elektriğinin kesilmesine tepki gösterdi. Kaydu, “Her şey ekonomi değildir. Bu iki canımız eğer yaşamları bu şekilde zorlaşmış ise DEDAŞ’ın uygulamış olduğu yüksek enerji fiyatlarından dolayıdır. Biz halkımız ve parti olarak bunun takipçisi olduk ve bundan sonra da takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz. Elimizden gelen mücadeleyi yapacağız bundan kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu. Açıklama ardından partililer, yaşamını kaybeden Yunus Emre Binen’in ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

ÖLÜM MECLİSE TAŞINDI

Öte yandan, HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Silvan İlçesi’nde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle 2 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini iddia ederek, konuyu soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı. Özsoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması üzerine Meclise sunduğu soru önergesi şöyle:

YANIT İSTENİLEN SORULAR

1-Soğuktan ve yoksulluktan ölen Yunus Emre’nin durumundan haberdar mısınız?

2-Yunus Emre’nin ölmesine sebep olan yetkililer ile ilgili bir soruşturma başlattınız mı?

3-Son yıllarda bölgede yaşanılan elektrik kesintileri zaten yoksulluk içinde cebelleşen çok sayıda vatandaşı mağdur etmiştir. Bu konuda bir tedbir alacak mısınız?

4-Yoksa, yoksul vatandaşları özel elektrik şirketlerinin merhametine mi terk edeceksiniz?

5-Enerji bakanı olduğunuz ülkede, iki yaşında bir çocuğun uygulanan elektrik kesintisi yüzünden ölmesi konusunda ne hissediyorsunuz? Bu konuda bir sorumluluğunuz olduğunu düşünüyor musunuz? 

DEDAŞ’TAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. DEDAŞ’ın yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi.  

- Özcan ve Meryem Binen çiftinin çocuklarıyla beraber kiracı olarak oturdukları meskende, daha önceki aboneliğin sonlanmasının ardından yeni bir abonelik başvurusunun yapılmadığı öğrenilmiş, bu çerçevede ilk olarak 3 Haziran 2021 tarihinde abonelik devri yapılması için adrese ihbarname bırakılmıştır. Ancak bir cevap alınamamıştır.

- Bununla birlikte, söz konusu meskende tüketim devam etmiştir. Bunun üzerine 9 Kasım 2021 tarihinde yine adrese ikinci bir ihbarbame bırakılmış ve abonelik devri başvurusu yapılmaması halinde enerji verilemeyeceği belirtilmiştir.

KESİNTİ SÖZ KONUSU DEĞİL

- Mesken sakinleri tarafından herhangi bir başvuru yapılmaması üzerine 10 Aralık 2021 tarihinde meskene enerji kesmeye gidilmiş, ancak adreste kimse bulunamadığı için enerji kesilmemiştir. Bu çerçevede, Yunus Emre Binen’in vefat ettiği 12 Aralık 2021 itibarıyla meskende merkezden yapılmış herhangi bir kesinti söz konusu değildir.

- Sayaç okuyucularımız 7 Aralık 2021, 11 Aralık 2021 ve 16 Aralık 2021 tarihlerinde 3 kez sayaç okumak için eve ziyarette bulunmuş, ancak adreste kimse bulunamadığından rutin sayaç okuma işlemi de yapılamamıştır.

- Bu süreçte, Silvan merkezinde devam eden altyapı çalışmaları çerçevesinde sayaçların direk üzerine alınması projesi kapsamında, söz konusu bu meskenin de sayacının dışarı alınması planlanmış, bu çerçevede eve ulaşacak kablolar hazırlanmış, ancak 29 Kasım 2021, 30 Kasım 2021 ve 1 Aralık 2021 tarihlerinde üst üste yapılan ziyaretlerde evde kimse bulunmadığı için bu işlem de gerçekleştirilememiştir.

- Evde kimse bulunamamasından dolayı yeni kabloların bağlanamamasına ve bu yüzden meskenin kapısına kadar getirilen enerjinin meskene verilememesine rağmen, takip eden 2 haftadan uzun bir süre boyunca Özcan Binen’den tarafımıza hiçbir başvuru olmamıştır.

HERHANGİ BİR BAŞVURU YOK

- En nihayetinde, 17 Aralık 2021 tarihinde eşi Meryem Binen tarafından abonelik devri başvurusu yapılmasının ardından, 18 Aralık 2021 günü yeni abonelik başlatılmış, kablo bağlantısı yapılmış ve enerji verilmiştir.

- Bütün bu veriler ışığında, evladımız Yunus Emre Binen’in talihsiz ölümüne şirketimizin herhangi bir uygulamasının veya ihmalinin sebep olduğu sonucunu çıkarmak, insaf ölçütlerinin ötesindedir.

Değerli kamuoyuna saygılarımızla duyurur, evladımıza Allah’tan rahmet diler, kederli ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiriz.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi