Sosyal mesafe unutuldu!

Diyarbakır’da insan sirkülasyonun yoğun olduğu yerlerde maske takma zorunluluğuna uyulduğu, sosyal mesafeye ise dikkat edilmediği görüldü.

Haberler 12.06.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Kocann Orta, Dou ve Güneydou Anadoluda koronavirüs vaka saylarnda ksmi art olduu açklamasnn ardndan, Diyarbakrda insan sirkülasyonun youn olduu yerlerde maske takma zorunluluuna uyulduu, sosyal mesafeye ise dikkat edilmedii görüldü. Ailelerin yannda olmalar kouluyla sokaa çkma kstlamalar kaldrlan çocuklar ise süs havuzlarnda yüzdü. Diyarbakrdaki vaka artla ilgili Türk Tabipler Birlii Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Bu durum kayg vericidir, endieliyiz dedi.

SOSYAL MESAFE UNUTULDU

Salk Bakan Fahrettin Koca, Orta Anadolu, Dou ve Güneydou Anadoluda koronavirüs vaka saylarnda nian, düün ve benzeri etkinliklerle ksmi bir art olduunu açklad. Diyarbakrda da son 1 haftada 300 kiinin hastala yakalanmasnn ardndan, sokaa maskesiz çkmak yasakland. Koronavirüsle mücadelede 1 Haziran itibaryla hayata geçen kontrollü normalleme süreciyle kentte oluan rehavetin vaka saylarnn artna neden olduu belirtilirken, kentin ilek noktalarnda maske kuralna büyük oranda uyulduu ancak ara sokaklarda ve parklarda çounlukla uyulmad görüldü.

Vaka saysndaki art tedirginlie yol açarken, insan sirkülasyonun youn olduu pazar ve benzeri yerlerde denetimler sklatrld ancak sosyal mesafe kuralna dikkat edilmedii gözlemlendi. Sokaa çkma kstlamalar, aileleri yanlarnda olmalar kouluyla kaldrlan çocuklar da, ebeveynleri yanlar olmad halde, yüzmelerinin yasak olduu parklardaki süs havuzlarna gelerek, suya girmelerine izin vermeyen özel güvenlik görevlilerinin bölgeden ayrlmasn bekliyor.

GENçLER MASKE TAKMIYOR

Kouyolu Parknda yeeniyle birlikte sosyal mesafe ve maske kuralna uygun olarak oturan emekli öretmen Ahmet Karakoç, Diyarbakr scak. Parklar serin olduu buraya geldik. Diyarbakrda alnan tedbirlere kar duyarszlk vard. nsanlar çok fazla maske takmyordu. Ama son birkaç gün içerisinde vakalarn artmas ve valilik de maske kuraln getirmesiyle insanlar maske takyor. Bugün çok gözlemledim. Takmayanlar da gençler oluyor genellikle dedi.

Maske kuralna dikkat edilmediini anlatan Haydar Karakoç da, nsanlarn maske takmadklarn görüyorum. Önlem almyorlar. Amcamla sosyal mesafeye uygun oturuyoruz. Biz hiçbir yere elimizi sürmüyoruz. Dokunmuyoruz. Eve gidince elimizi ykyoruz. Üzerimizi deitiriyoruz diye konutu.

ENDE VERC BR DURUM

Diyarbakrda vaka saysndaki yükselii ve bunun nedenlerini Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya deerlendirdi. Yerlikaya, pandeminin balangç sürecinde Diyarbakrda vaka saysnn düük olduuna iaret ederek, normallemenin balatld 1 Hazirandan sonra yükselie geçtiine dile getirdi. Diyarbakrda normalleme sonras bin 500ye yükseldiini dile belirterek, Son bir haftada yaanan hzl artla birlikte 900 olan vaka imdilerde bin 500e yaklam durumda. Diyarbakr, Bölgede vaka saysnn en çok olduu il olmu durumda. çok endieliyiz. Alarm zilleri çalyor u anda. Birinci dalgann pikleri ile kar karyayz. Bölge kentlerinde vaka art var, ancak Diyarbakr bu art da önde gidiyor. Bu durum kayg vericidir, endieliyiz diye konutu.

MÜDAHALE SERVS SAYISI 5E çIKARILDI

Salgnn hzl bir ekilde yaylmasnn birçok sebebi var diyen Yerlikaya, lk bata biz salk örgütleri olarak atlacak admlarda karar sahibi olmak istedik. Ancak bu talebimiz kabul edilmedi. Gelinen aamada, Bu i bitti. Biz baardk söylemi rehaveti beraberinde getirdi. Bunun sonucunda yaanan geveme vaka saysn artrd. Bir de baka illerden Diyarbakra gelenler ve toplu ibadetler bu virüsün yaylmasna sebep oldu. Özellikle bayram haftas virüsün yaylmasnn en yüksek olduu hafta oldu. Hzl normalleme beraberinde maske, eldiven ve fiziki mesafeyi ortadan kaldrd. u an arkamzda gördüünüz, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde koronavirüs vakalarna müdahalede 1 olan servis says 1 Hazirandan bu yana 5e çkt. Bu da alarm düzeyinde olduumuzu gösteriyor ifadelerini kulland.

50YE YAKIN ÖLÜM YAANDI

Sürecin balangcndan beri Diyarbakrda 50ye yakn kiinin öldüünü aktaran Yerlikaya, unlar söyledi: Elimizde net veriler yok. Türkiye genelinde ölüm saysnda beklenen azalma yaanmad. Bir azalma bekleniyordu. Ancak bakanln yapt açklamada beklenen bir azalama durumu mevcut deil. Diyarbakrda süreç boyunca 50ye yakn ölüm yaand. Ancak vaka saysndaki kronik hasta saysna bal olarak yeni ölümler yaanabilir. Rehavete kaplmayalm, maske, fiziksel mesafe ve hijyene dikkat edelim. Basit ama etki alan güçlü olan admlar bunlar. Bunlar gözden kaçrmayalm.

Ana Sayfaya Git