Sosyal mesafe unutuldu!

Diyarbakır’da insan sirkülasyonun yoğun olduğu yerlerde maske takma zorunluluğuna uyulduğu, sosyal mesafeye ise dikkat edilmediği görüldü.

Sosyal mesafe unutuldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da koronavirüs vaka sayılarında kısmi artış olduğu açıklamasının ardından, Diyarbakır’da insan sirkülasyonun yoğun olduğu yerlerde maske takma zorunluluğuna uyulduğu, sosyal mesafeye ise dikkat edilmediği görüldü. Ailelerin yanında olmaları koşuluyla sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılan çocuklar ise süs havuzlarında yüzdü. Diyarbakır'daki vaka artışıla ilgili Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, "Bu durum kaygı vericidir, endişeliyiz" dedi.

SOSYAL MESAFE UNUTULDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da koronavirüs vaka sayılarında nişan, düğün ve benzeri etkinliklerle kısmi bir artış olduğunu açıkladı. Diyarbakır’da da son 1 haftada 300 kişinin hastalığa yakalanmasının ardından, sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Koronavirüsle mücadelede 1 Haziran itibarıyla hayata geçen kontrollü normalleşme süreciyle kentte oluşan rehavetin vaka sayılarının artışına neden olduğu belirtilirken, kentin işlek noktalarında maske kuralına büyük oranda uyulduğu ancak ara sokaklarda ve parklarda çoğunlukla uyulmadığı görüldü.

Vaka sayısındaki artış tedirginliğe yol açarken, insan sirkülasyonun yoğun olduğu pazar ve benzeri yerlerde denetimler sıklaştırıldı ancak sosyal mesafe kuralına dikkat edilmediği gözlemlendi. Sokağa çıkma kısıtlamaları, aileleri yanlarında olmaları koşuluyla kaldırılan çocuklar da, ebeveynleri yanları olmadığı halde, yüzmelerinin yasak olduğu parklardaki süs havuzlarına gelerek, suya girmelerine izin vermeyen özel güvenlik görevlilerinin bölgeden ayrılmasını bekliyor.

‘GENÇLER MASKE TAKMIYOR’

Koşuyolu Parkı’nda yeğeniyle birlikte sosyal mesafe ve maske kuralına uygun olarak oturan emekli öğretmen Ahmet Karakoç, “Diyarbakır sıcak. Parklar serin olduğu buraya geldik. Diyarbakır’da alınan tedbirlere karşı duyarsızlık vardı. İnsanlar çok fazla maske takmıyordu. Ama son birkaç gün içerisinde vakaların artması ve valilik de maske kuralını getirmesiyle insanlar maske takıyor. Bugün çok gözlemledim. Takmayanlar da gençler oluyor genellikle” dedi.

Maske kuralına dikkat edilmediğini anlatan Haydar Karakoç da, “İnsanların maske takmadıklarını görüyorum. Önlem almıyorlar. Amcamla sosyal mesafeye uygun oturuyoruz. Biz hiçbir yere elimizi sürmüyoruz. Dokunmuyoruz. Eve gidince elimizi yıkıyoruz. Üzerimizi değiştiriyoruz” diye konuştu.

ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM

Diyarbakır'da vaka sayısındaki yükselişi ve bunun nedenlerini Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya değerlendirdi. Yerlikaya, pandeminin başlangıç sürecinde Diyarbakır'da vaka sayısının düşük olduğuna işaret ederek, normalleşmenin başlatıldığı 1 Haziran'dan sonra yükselişe geçtiğine dile getirdi. Diyarbakır'da normalleşme sonrası bin 500'ye yükseldiğini dile belirterek, "Son bir haftada yaşanan hızlı artışla birlikte 900 olan vaka şimdilerde bin 500'e yaklaşmış durumda. Diyarbakır, Bölge'de vaka sayısının en çok olduğu il olmuş durumda. Çok endişeliyiz. Alarm zilleri çalıyor şu anda. Birinci dalganın pikleri ile karşı karşıyayız. Bölge kentlerinde vaka artışı var, ancak Diyarbakır bu artış da önde gidiyor. Bu durum kaygı vericidir, endişeliyiz" diye konuştu.

'MÜDAHALE SERVİS SAYISI 5'E ÇIKARILDI'

"Salgının hızlı bir şekilde yayılmasının birçok sebebi var" diyen Yerlikaya, "İlk başta biz sağlık örgütleri olarak atılacak adımlarda karar sahibi olmak istedik. Ancak bu talebimiz kabul edilmedi. Gelinen aşamada, 'Bu iş bitti. Biz başardık' söylemi rehaveti beraberinde getirdi. Bunun sonucunda yaşanan gevşeme vaka sayısını artırdı. Bir de başka illerden Diyarbakır'a gelenler ve toplu ibadetler bu virüsün yayılmasına sebep oldu. Özellikle bayram haftası virüsün yayılmasının en yüksek olduğu hafta oldu. Hızlı normalleşme beraberinde maske, eldiven ve fiziki mesafeyi ortadan kaldırdı. Şu an arkamızda gördüğünüz, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde koronavirüs vakalarına müdahalede 1 olan servis sayısı 1 Haziran’dan bu yana 5'e çıktı. Bu da alarm düzeyinde olduğumuzu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'50'YE YAKIN ÖLÜM YAŞANDI'

Sürecin başlangıcından beri Diyarbakır'da 50'ye yakın kişinin öldüğünü aktaran Yerlikaya, şunları söyledi: "Elimizde net veriler yok. Türkiye genelinde ölüm sayısında beklenen azalma yaşanmadı. Bir azalma bekleniyordu. Ancak bakanlığın yaptığı açıklamada beklenen bir azalama durumu mevcut değil. Diyarbakır’da süreç boyunca 50’ye yakın ölüm yaşandı. Ancak vaka sayısındaki kronik hasta sayısına bağlı olarak yeni ölümler yaşanabilir. Rehavete kapılmayalım, maske, fiziksel mesafe ve hijyene dikkat edelim. Basit ama etki alanı güçlü olan adımlar bunlar. Bunları gözden kaçırmayalım."

Kaynak: Diyarbakır Söz