STÖ’lerden ortak açıklama: Cezaevlerindeki işkencelerden vazgeçin

Diyarbakır’da ortak açıklama yapan sivil toplum örgütleri, iddia edilen cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele uygulamalarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Haberler 23.04.2022 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda ortak açklama yapan sivil toplum örgütleri, iddia edilen cezaevlerindeki ikence ve kötü muamele uygulamalarndan vazgeçilmesi çarsnda bulundu.

Özgürlük çin Hukukçular Dernei (ÖHD), Bar Anneleri Meclisi, Diyarbakr Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu, KESK Amed ubeler Platformu, Türkiye nsan Haklar Vakf (THV) Temsilcilii, Diyarbakr Tabip Odas, Rosa Kadn Dernei ve DSK Diyarbakr Bölge Temsilciinin katlm göseterdii basn açklamas yapld.

HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun, cezaevlerinde tutuklu saysnda her geçen gün ciddi bir art yaandn idda ederek, bu artn, yaanan ihlallerin önemli ölçüde artmasna neden olduunu ileri sürdü.

CEZAEVLER KONTROLSÜZ

Zeytun, Hapishanelerde insanca yaam salamak için getirilmi asgari standart kurallar vardr. Özgürlüünden yoksun braklan herkese, insan haklarnn gerektirdii gibi saygl davranlmaldr. Hapsetmenin, balca ceza infaz yöntemi olarak varln koruduu ve mahpus saysnn her yl artt Türkiyede hapishanelerin insan haklar ve uluslararas standartlar ile olabildiince uyumlu hale getirilmesi gerekir. dedi.

SLVR HLALLER AçIA çIKARDI

Silivri 5 Nolu L Tipi kapal Cezaevinde yaamn yitiren Ferhan Ylmazn durumunu gündeme getiren Zeytun, Silivri Cumhuriyet Basavcl tarafndan 13 Nisanda iddialarn gerçei yanstmad eklinde yazl açklama yaplmtr. nsan haklar hukukunda, insan haklarnn korunmasnda ve bu anlayn doal sonucu olarak yaanlan ihlallerde de sorumluluun devletlere ait olduu uluslararas belgelerle tarif edilmitir

CEZASIZLIK

Ancak Silivri Cumhuriyet Basavclndan yaplan yazl açklama, iddialarn aratrlmas ve maddi gerçein ortaya çkarlmas yönündeki beklentilerin uzandadr. Bu açklama ile savclk makam, soruturma ilemleri henüz tamamlanmadan, iddialar hakknda yürütülen soruturma konusunda isteksizliini, hareketsizliini ortaya koymaktadr. Bu da Türkiyede politika halini alan cezaszl, bu politika ile sorumlular ortaya çkaracak ekilde yeterli ve etkin soruturma yürütülmesinin salanmayacan göstermektedir ifadelerini kulland.

ETKN SORUTURMA YAPILSIN

Kurumlar olarak cezaevlerindeki ikence ve kötü muamele uygulamalarndan derhal vazgeçilmesi çarsnda bulunan Zeytun, Hukuka aykr fiiller gerçekletiren kamu görevlileri hakknda etkin soruturma mekanizmalar iletilmelidir. Bizler kurumlar olarak bu ihlallerin takipçisi olacamz belirtiyor, yaanan hak ihlallerin bir an evvel sonlandrlmas için herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz dedi. Açklama alklarla son buldu.

Ana Sayfaya Git