STÖ’lerden ortak açıklama: Cezaevlerindeki işkencelerden vazgeçin

Diyarbakır’da ortak açıklama yapan sivil toplum örgütleri, iddia edilen cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele uygulamalarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

STÖ’lerden ortak açıklama: Cezaevlerindeki işkencelerden vazgeçin

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da ortak açıklama yapan sivil toplum örgütleri, iddia edilen cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele uygulamalarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Barış Anneleri Meclisi, Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, KESK Amed Şubeler Platformu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, Diyarbakır Tabip Odası, Rosa Kadın Derneği ve DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciği’nin katılım göseterdiği basın açıklaması yapıldı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, cezaevlerinde tutuklu sayısında her geçen gün ciddi bir artış yaşandığını idda ederek, bu artışın, yaşanan ihlallerin önemli ölçüde artmasına neden olduğunu ileri sürdü.

CEZAEVLERİ KONTROLSÜZ

Zeytun, “Hapishanelerde ‘insanca’ yaşamı sağlamak için getirilmiş ‘asgari standart’ kurallar vardır. Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır. Hapsetmenin, başlıca ceza infaz yöntemi olarak varlığını koruduğu ve mahpus sayısının her yıl arttığı Türkiye’de hapishanelerin insan hakları ve uluslararası standartlar ile olabildiğince uyumlu hale getirilmesi gerekir.” dedi.

SİLİVRİ İHLALLERİ AÇIĞA ÇIKARDI

Silivri 5 Nolu L Tipi kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren Ferhan Yılmaz’ın durumunu gündeme getiren Zeytun, “Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 13 Nisan’da iddiaların gerçeği yansıtmadığı şeklinde yazılı açıklama yapılmıştır. İnsan hakları hukukunda, insan haklarının korunmasında ve bu anlayışın doğal sonucu olarak yaşanılan ihlallerde de sorumluluğun devletlere ait olduğu uluslararası belgelerle tarif edilmiştir

CEZASIZLIK

Ancak Silivri Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklama, iddiaların araştırılması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönündeki beklentilerin uzağındadır. Bu açıklama ile savcılık makamı, soruşturma işlemleri henüz tamamlanmadan, iddialar hakkında yürütülen soruşturma konusunda isteksizliğini, hareketsizliğini ortaya koymaktadır. Bu da Türkiye’de politika halini alan cezasızlığı, bu politika ile sorumluları ortaya çıkaracak şekilde yeterli ve etkin soruşturma yürütülmesinin sağlanmayacağını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

‘ETKİN SORUŞTURMA YAPILSIN’

Kurumlar olarak cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele uygulamalarından derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunan Zeytun, “Hukuka aykırı fiiller gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma mekanizmaları işletilmelidir. Bizler kurumlar olarak bu ihlallerin takipçisi olacağımızı belirtiyor, yaşanan hak ihlallerin bir an evvel sonlandırılması için herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz” dedi. Açıklama alkışlarla son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz