Sur'da terörden zarar gören tarihi eserler

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Evsen "Sur ilçesinde 17 eserimiz terörden zarar görmüştü. Bunların 7'si bitti, diğerlerinin restorasyon çalışmaları devam ediyor"

Haberler 13.05.2018 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Sur ilçesinde 17 eserimiz terörden zarar görmütü. Bunlarn 7si bitti, dierlerinin restorasyon çalmalar devam ediyor. dedi.

Evsen, Vakflar Haftas dolaysyla merkez Sur ilçesinde tarihi skender Paa Konanda düzenlenen basn toplantsnda, her yl mays aynn ikinci haftasn Vakflar Haftas olarak kutladklarn, bu ylki temann da vakf kuran kadnlar olduunu söyledi.

Bölgede Vakflar Bölge Müdürlüünün yapt çalmalarn özellikle terörden etkilenen eserlerin restorasyonlaryla ilgili olduunu aktaran Evsen, bölgede 23 vakf kültür varlnn terör saldrlarnda zarar gördüünü, bunlarn cami, han, hamam ve medrese olduunu anmsatt.

Evsen, 70e yaknda da mesken yani kagir ev vasfnda olan eserlerin zarar gördüünü ifade ederek bölgede terörden zarar gören tarihi yaplarda restorasyon çalmalarnn sürdüünü bildirdi.

Restorasyon çalmalarn bu yln sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini anlatan Evsen, 2003 ylndan imdiye kadar yaptklar çalmalarda Diyarbakrda yüzde 40a yakn vakf eserlerini proje çalmasn yaptklarn, restorasyonunu gerçekletirdiklerini belirtti.

RESTORASYON çALIMALARI

Evsen, öyle konutu:

Restorasyon ihtiyac olsun olmasn vakf kültür varlklarn projelerini çizdirip kurum onay aldktan sonra onlarn uygulanmalarna geçiyoruz. Mardin ve Diyarbakrda youn olarak restorasyon çalmalarmz devam ediyor. Herhangi bir skntmz yok. Genel Müdürlüümüz bize ödenekleri gönderiyor. Hemen ödenekler ayrlyor ve bu restorasyonlar gerçekletirmeye balyoruz. Sur ilçesinde 17 eserimiz terörden zarar görmütü. Bunlarn 7si bitti, dierlerinin restorasyon çalmalar devam ediyor. Bunlardan en önemli eserlerimizden biri olan Fatih Paa Camisidir. çok sembolik bir deeri var. lk Osmanl eseri. Fatih Paa Camisinin restorasyonunu inallah bu yln sonunda bitirmeyi düünüyoruz.

Katolik Kilisesinin de çok büyük zarar gördüünü, mülkiyeti kendilerinde olan kiliselerin restorasyonlarn da yaptklarn bildiren Evsen, bir takvim dorusunda restorasyonlar bitirip tarihi eserleri halkn hizmetine açmay düündüklerini bildirdi.

Vakflar Genel Müdürlüünün ayrca sosyal alanda da faaliyetlerinin bulunduuna, bölgede her ay 5 bin 500 kiiye yardm yaptklarna dikkati çeken Evsen, Diyarbakr, Mardin, Bingöl ve Batman bata olmak üzere yardma muhtaç olan insanlara yardm yaptklarn anlatt.

Evsen, binin üzerinde örenciye burs, 300ü akn engelliye de maa verdiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git