Görüş Bildir

Sur'da terörden zarar gören tarihi eserler

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Evsen "Sur ilçesinde 17 eserimiz terörden zarar görmüştü. Bunların 7'si bitti, diğerlerinin restorasyon çalışmaları devam ediyor"

Sur'da terörden zarar gören tarihi eserler

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "Sur ilçesinde 17 eserimiz terörden zarar görmüştü. Bunların 7'si bitti, diğerlerinin restorasyon çalışmaları devam ediyor." dedi.

Evsen, Vakıflar Haftası dolaysıyla merkez Sur ilçesinde tarihi İskender Paşa Konağı'nda düzenlenen basın toplantısında, her yıl mayıs ayının ikinci haftasını Vakıflar Haftası olarak kutladıklarını, bu yılki temanın da "vakıf kuran kadınlar" olduğunu söyledi.

Bölgede Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yaptığı çalışmaların özellikle terörden etkilenen eserlerin restorasyonlarıyla ilgili olduğunu aktaran Evsen, bölgede 23 vakıf kültür varlığının terör saldırılarında zarar gördüğünü, bunların cami, han, hamam ve medrese olduğunu anımsattı.

Evsen, 70'e yakında da mesken yani kagir ev vasfında olan eserlerin zarar gördüğünü ifade ederek bölgede terörden zarar gören tarihi yapılarda restorasyon çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Restorasyon çalışmalarını bu yılın sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini anlatan Evsen, 2003 yılından şimdiye kadar yaptıkları çalışmalarda Diyarbakır'da yüzde 40'a yakın vakıf eserlerini proje çalışmasını yaptıklarını, restorasyonunu gerçekleştirdiklerini belirtti.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Evsen, şöyle konuştu:

"Restorasyon ihtiyacı olsun olmasın vakıf kültür varlıklarını projelerini çizdirip kurum onayı aldıktan sonra onların uygulanmalarına geçiyoruz. Mardin ve Diyarbakır'da yoğun olarak restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir sıkıntımız yok. Genel Müdürlüğümüz bize ödenekleri gönderiyor. Hemen ödenekler ayrılıyor ve bu restorasyonları gerçekleştirmeye başlıyoruz. Sur ilçesinde 17 eserimiz terörden zarar görmüştü. Bunların 7'si bitti, diğerlerinin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bunlardan en önemli eserlerimizden biri olan Fatih Paşa Camisi'dir. Çok sembolik bir değeri var. İlk Osmanlı eseri. Fatih Paşa Camisi'nin restorasyonunu inşallah bu yılın sonunda bitirmeyi düşünüyoruz."

Katolik Kilisesi'nin de çok büyük zarar gördüğünü, mülkiyeti kendilerinde olan kiliselerin restorasyonlarını da yaptıklarını bildiren Evsen, bir takvim doğrusunda restorasyonları bitirip tarihi eserleri halkın hizmetine açmayı düşündüklerini bildirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün ayrıca sosyal alanda da faaliyetlerinin bulunduğuna, bölgede her ay 5 bin 500 kişiye yardım yaptıklarına dikkati çeken Evsen, Diyarbakır, Mardin, Bingöl ve Batman başta olmak üzere yardıma muhtaç olan insanlara yardım yaptıklarını anlattı.

Evsen, binin üzerinde öğrenciye burs, 300'ü aşkın engelliye de maaş verdiklerini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi