Sur'daki bazalt taşlar Meclis gündeminde!

Sur'da 4 yıldır devam eden sokağa çıkma yasağı ve ilçenin 3 mahallesinde "bazalt makyajlı" taşların usulsüz bir şekilde söküldüğü iddiası, Meclis gündemine taşındı.

Haberler 14.12.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Dersim Da, Diyarbakrn Sur ilçesinde 2 Aralk 2015 ilan edilen ve 6 mahallesinde halen devam eden sokaa çkma yasa ve ilçenin 3 mahallesinde bazalt makyajl talarnn usulsüz bir ekilde sökülmesini, Meclise gündemine tad. Da, devam eden yasa çileri Bakan Süleyman Soyluya, talarn usulsüz sökülmesini ise çevre ve ehircilik Bakan Murat Kuruma sordu.

YASAK GEREKçES

Önergede, ilçenin Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ve Sava mahallelerinde ilan edilen sokaa çkma yasann 4 yln tamamland hatrlatlarak, yaamn yitiren baz cenazelerin henüz alnmadn söyledi. Da, Bakan Soylunun yantlamas talebiyle u sorular yönetti:

*Sur ilçesinde 5inci ylna girmekte olan sokaa çkma yasann kaldrlmamasnn gerekçesi veya gerekçeleri nelerdir?

*çatma döneminde hayatn kaybeden sivil says kaçtr?

*çatma döneminde yaanan sivil ölümler ile ilgili soruturma açlm mdr? Açlm ise bu soruturmalar ne aamadadr?

*Sur ilçesinde 98 süren çatmalarda hayatn kaybeden toplam kii says kaçtr?

*çatma döneminde hayatn kaybeden ve cenazelerine ulalamayan kii says kaçtr?

*çatma döneminde hayatn kaybeden ve cenazeleri halen kimsesizler mezarlnda bulunan kii says kaçtr?

BAZALT TALARI SORDU

HDPli vekil, Diyarbakr Mimarlar Odas tarafndan yaplan incelemelerde Fatihpaa, Hasrl ve Dabanolu mahallelerinde yaplan 181 adet bazalt makyajl yapnn, yap ruhsat alm sürecinde usulsüzlük yapldna dikkati çekti. Projelerin, proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafndan hazrland tespit edildiini kaydedildii önergede, Ayrca ilçede sokaa çkma yasann devam ettii mahallelerde define arand ve tarihi dokuya zarar verildii iddia edilmektedir ifadelerine yer verildi.

Da, Bakan Kurumun yantlamas talebiyle u sorular sordu:

*Fatihpaa, Hasrl ve Dabanolu mahallelerinde yaplan 181 adet yapnn projelerinin, proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafndan hazrland doru mudur? Doru ise bu projeleri onaylayan kurum ve kiiler hakknda balatlan bir soruturma bulunmakta mdr?

*Sur ilçesinde çatma döneminde zarar gören mahallelerde restorasyon ve onarm yerine toptan ykm kararnn alnmasnn gerekçesi nedir?

*Sur ilçesinde 4 yl geride brakan bu yasak döneminde tescilli ve tescile deer yklan yap says kaçtr?

*Sokaa çkma yasann devam ettii mahallelerde define arand iddias doru mudur? Doru ise define arayan kiiler hakknda balatlan yasal bir ilem bulunmakta mdr?

Ana Sayfaya Git