Görüş Bildir

Sur'daki bazalt taşlar Meclis gündeminde!

Sur'da 4 yıldır devam eden sokağa çıkma yasağı ve ilçenin 3 mahallesinde "bazalt makyajlı" taşların usulsüz bir şekilde söküldüğü iddiası, Meclis gündemine taşındı.

Sur'daki bazalt taşlar Meclis gündeminde!

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 ilan edilen ve 6 mahallesinde halen devam eden sokağa çıkma yasağı ve ilçenin 3 mahallesinde "bazalt makyajlı" taşlarının usulsüz bir şekilde sökülmesini, Meclis'e gündemine taşıdı. Dağ, devam eden yasağı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, taşların usulsüz sökülmesini ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

YASAK GEREKÇESİ                

Önergede, ilçenin Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 4 yılını tamamlandığı hatırlatılarak, yaşamını yitiren bazı cenazelerin henüz alınmadığını söyledi.  Dağ, Bakanı Soylu'nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yönetti:

"*Sur ilçesinde 5’inci yılına girmekte olan sokağa çıkma yasağının kaldırılmamasının gerekçesi veya gerekçeleri nelerdir?

*Çatışma döneminde hayatını kaybeden sivil sayısı kaçtır?

 *Çatışma döneminde yaşanan sivil ölümler ile ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise bu soruşturmalar ne aşamadadır?

*Sur ilçesinde 98 süren çatışmalarda hayatını kaybeden toplam kişi sayısı kaçtır?

*Çatışma döneminde hayatını kaybeden ve cenazelerine ulaşılamayan kişi sayısı kaçtır?

*Çatışma döneminde hayatını kaybeden ve cenazeleri halen kimsesizler mezarlığında bulunan kişi sayısı kaçtır?"

BAZALT TAŞLARI SORDU

HDP'li vekil, Diyarbakır Mimarlar Odası tarafından yapılan incelemelerde Fatihpaşa, Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde yapılan 181 adet "bazalt makyajlı" yapının, yapı ruhsatı alım sürecinde usulsüzlük yapıldığına dikkati çekti. Projelerin, proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafından hazırlandığı tespit edildiğini kaydedildiği önergede, "Ayrıca ilçede sokağa çıkma yasağının devam ettiği mahallelerde define arandığı ve tarihi dokuya zarar verildiği iddia edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Dağ, Bakan Kurum'un yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

“*Fatihpaşa, Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde yapılan 181 adet yapının projelerinin, proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafından hazırlandığı doğru mudur? Doğru ise bu projeleri onaylayan kurum ve kişiler hakkında başlatılan bir soruşturma bulunmakta mıdır?

*Sur ilçesinde çatışma döneminde zarar gören mahallelerde restorasyon ve onarım yerine toptan yıkım kararının alınmasının gerekçesi nedir?

*Sur ilçesinde 4 yılı geride bırakan bu yasak döneminde tescilli ve tescile değer yıkılan yapı sayısı kaçtır?

*Sokağa çıkma yasağının devam ettiği mahallelerde define arandığı iddiası doğru mudur? Doğru ise define arayan kişiler hakkında başlatılan yasal bir işlem bulunmakta mıdır?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi