Surlarda uygulamalı ders!

Tarihi surlarda sürdürülen restorasyon çalışmaları Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine uygulamalı ders alanı oldu.

Haberler 05.06.2021 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr surlarnn gelecek nesillere aktarlmak amacyla balatlan restorasyon çalmalar devam ediyor. Dicle Üniversitesi Mimarlk Fakültesi, akademisyen ve örencileri, Sur ilçesinde restorasyon çalmalarnn sürdüü alana teknik gezi düzenleyerek görevlilerden bilgi alrken, Dicle Üniversitesi Mimarlk Fakültesi Restorasyon Anabilim Dal Bakan Doç. Dr. Emine Ekinci Datekin, düzenlenen gezinin uygulama açsndan örencilerine çok yarar saladn söyledi.

ÖRENCLERE UYGULAMA TEKN AçISINDAN YARARI OLACAK

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlarda yürütülen çalmalar çok baarl bulduunu belirten Doç. Dr. Datekin, rölöve dersi kapsamnda surlarda devam eden onarmlar yerinde görmek ve gözlemlemek üzere ziyarette bulunduklarn kaydederek, Diyarbakr bazalt tandan yaplan ve uygulamalarda da özellikle yöresel yapm tekniklerinin ortaya çkt yapnn özgünlüünü bozmayacak ekilde yapya aykr eklerin temizlendiini gördük. Bu çalmann devam etmesi bütün surlar kapsayacak ekilde gelecee aktarlmas için çok deerli buluyoruz. dedi.

ÖRENDMZ BLGLERN FAYDASINI GÖRECEMZE NANIYORUM

Dicle Üniversitesi Mimarlk Fakültesi 3. snf örencilerinden Gizem ahin, ziyaretle surlarn tarihi ve yürütülen restorasyon çalmalaryla ilgili bilgi aldklarn dile getirdi.

Örencilerden rfan Korkut, da Teknik gezi kapsamnda u anki yaplarn faal olan antiyelerde tarihi yaplarn ve yaplarnn geçmiten günümüze nasl geldiini ve yaplan çalmalarn nasl ilediini örendik. Bu yaplarn onarm, gelitirilmesi ve ileriki tarihlerde nasl aktarlaca yönünde bilgiler aldk. Örendiimiz bilgilerin faydasn göreceimize inanyorum diye konutu.

Dicle Üniversitesi Mimarlk Fakültesi 3. snf örencisi ilan Sincar, restorasyon çalmalarnn nasl yaplmas gerektii ile ilgili önemli bilgiler edindiini söyledi.

Örencilerden Abdullah ahinolu ise Roma ve Selçuklu döneminden kalan surlarn nasl restore edilmesi ve tarihi dokunun nasl korunmas gerektii hakknda çeitli bilgiler edindik. Umarm biz de bu örendiimiz bilgileri ilerleyen süreçlerde kendi alanmzda gelitirerek ülkemize ve ehrimize faydal bireyler oluruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git