Görüş Bildir

Surlarda uygulamalı ders!

Tarihi surlarda sürdürülen restorasyon çalışmaları Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine uygulamalı ders alanı oldu.

Surlarda uygulamalı ders!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan tarihi Diyarbakır surlarının gelecek nesillere aktarılmak amacıyla başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, akademisyen ve öğrencileri, Sur ilçesinde restorasyon çalışmalarının sürdüğü alana teknik gezi düzenleyerek görevlilerden bilgi alırken, Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine Ekinci Dağtekin, düzenlenen gezinin uygulama açısından öğrencilerine çok yarar sağladığını söyledi.

"ÖĞRENCİLERE UYGULAMA TEKNİĞİ AÇISINDAN YARARI OLACAK"

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan tarihi surlarda yürütülen çalışmaları çok başarılı bulduğunu belirten Doç. Dr. Dağtekin, rölöve dersi kapsamında surlarda devam eden onarımları yerinde görmek ve gözlemlemek üzere ziyarette bulunduklarını kaydederek, "Diyarbakır bazalt taşından yapılan ve uygulamalarda da özellikle yöresel yapım tekniklerinin ortaya çıktığı yapının özgünlüğünü bozmayacak şekilde yapıya aykırı eklerin temizlendiğini gördük. Bu çalışmanın devam etmesi bütün surları kapsayacak şekilde geleceğe aktarılması için çok değerli buluyoruz." dedi.

"ÖĞRENDİĞİMİZ BİLGİLERİN FAYDASINI GÖRECEĞİMİZE İNANIYORUM"

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinden Gizem Şahin, ziyaretle surların tarihi ve yürütülen restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi aldıklarını dile getirdi.

Öğrencilerden İrfan Korkut, da "Teknik gezi kapsamında şu anki yapıların faal olan şantiyelerde tarihi yapıların ve yapılarının geçmişten günümüze nasıl geldiğini ve yapılan çalışmaların nasıl işlediğini öğrendik. Bu yapıların onarımı, geliştirilmesi ve ileriki tarihlerde nasıl aktarılacağı yönünde bilgiler aldık. Öğrendiğimiz bilgilerin faydasını göreceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Şilan Sincar, restorasyon çalışmalarının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili önemli bilgiler edindiğini söyledi.

Öğrencilerden Abdullah Şahinoğlu ise "Roma ve Selçuklu döneminden kalan surların nasıl restore edilmesi ve tarihi dokunun nasıl korunması gerektiği hakkında çeşitli bilgiler edindik. Umarım biz de bu öğrendiğimiz bilgileri ilerleyen süreçlerde kendi alanımızda geliştirerek ülkemize ve şehrimize faydalı bireyler oluruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi