Suya sessiz zam!

DİSKİ yetkilileri, hizmetlerin devamlılığı için zamın gerekli olduğunu bildirdi.

Haberler 02.10.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi Genel Müdürlüü suya ehir içinde yüzde 25, baz ilçelerde ise yüzde 77 orannda zam yapt. Zam faturalara yansynca halk haberdar oldu. Zam tepki gördü.

PANDEM DÖNEMNDE SUYA ZAM

Türkiyenin aylardr Coronavirus ile mücadele ettii, temizlik ve hijyen için bol su kullanmann tavsiye edildii bu günlerde, belediyelerin suya zam yapmas halkn tepkisine neden oluyor. Elektrik ve doalgaza yaplan zamlarn yannda su bedeline de zam yaplmas, artan isizlik ve hayat pahall ile mücadele eden halkn kara kara düünmesine neden oldu. Halk, yaplan su zammna bir anlam veremediklerini belirtti.

YÜZDE 25 LA 77 ORANINDA

Diyarbakr Büyükehir Belediyesine bal Diyarbakr Su ve Kanalizasyon leri (DSK), suya ehir içinde yüzde 25, baz ilçelerde ise yüzde 77 orannda zam yapt. 8 Temmuzda yaplan toplantda gündeme alnan zam karar, mesken, bahçe, ticari iletmeler, antiye ve sanayi abonelerini kapsyor.

HANG LçEYE NE KADAR ZAM

Buna göre merkezde 2,82 TL olan suyun metreküp fiyat yüzde 24,82 zam ile 3,52 TLye çkt. lçelerden çnarda 1,09 TL olan suyun metreküp fiyat yüzde 61,47 zamla 1,76 TL çüngü, Dicle Hazro, Kocaköy, Kulp ve Licede 1,28 TL olan suyun metreküp fiyat yüzde 37,50 zamla 1,76 TLye çkarld. Silvanda 1,28 TL olan suyun metreküp fiyat yüzde 76,56 zamla 2,26 TL Ergani ve Bismilde 1,89 TL olan suyun metreküp fiyat yüzde 19,58 zamla 2,26 TLye çkarld.

ZAM FATURALARA YANSIYINCA

Yaplan zamlar kabark gelen faturalarla örendiklerini belirten vatandalar, zamlarn geri alnmasn istedi. Suyun çok önemli ve insann en önemli ihtiyac olduunu belirten vatandalar, pandemi dolaysyla i ve salk sorunlaryla urarken bir de suya zam yaplmas nedeniyle ne yapacaklarn ardklarn belirttiler. Yaplan zammn çok yüksek olduunu dile getiren vatandalar, zamlarn, artan isizlik ve hayat pahall ile birlikte kendilerini madur ettiini belirtiyor.

ZAM BÜTçEYE YÜK GETRD

Öte yandan, Toplu Konutlar ilbe 1. Etap Yönetim Kurulu Bakan Fevzi Cengiz, Toplu Konutlarda 2 bin ev bulunduunu belirterek, imdiye kadar bütün belediye bakanlar döneminde normal fiyatlar üzerinden yeil alan sulamas yaplyordu. Yllardr, sulama ebekesini içme suyundan temin ediyorduk dedi.

Salgn sürecinde suya yüzde 100 zam yaplmasn knayan Cengiz, Ancak bu sene belediye kimseye haber vermeden, uyarda bulunmadan suya yüzde 100 zam yapt. Bu zam zaten dar gelirli olan sakinlerimizi zor durumda brakt. Bu zam hem ada bütçesine hem yönetim bütçesine hem de aile bütçesine büyük bir yük getirdi. Bu zammn haksz olduunu düünüyoruz, geri alnmas gerektiini düünüyoruz eklinde konutu.

BÖYLE BR YAKLAIM OLABLR M?

Suya neden yüzde 100 zam yapldn örenmek için DSK yetkilileriyle görütüünü söyleyen Cengiz, Bize 5 yldr suya zam yapmadk, o zaman niye gelmediniz diye cevap verdiler. Böyle bir yaklam olabilir mi? diye sordu. Cengiz, yönetim kurulu olarak kimi ada sakinleriyle kar karya kaldklarn ifade ederek, Ödemede zorluk çekiyorlar çünkü. Hatta bu sebepten dolay icralk duruma düenler oldu dedi. Suya yaplan zammn geri alnmas için DSKye dilekçe verdiklerini belirten Cengiz, Belediye Meclisinin ald karardr, geri alamayz dediler. Yüzde 100 zam zulümdür. Buna kar kamuoyu olumal ve zam geri alnmaldr ifadesini kulland.

DSKNN HZMETLER çN GEREKLYD

Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi Genel Müdürlüü yetkilileri zama ilikin; DSKnin sürdürülebilirlii için bu mecburi bir zamdr. Yine, suyumuzun kadrinin kymetinin bilinmesi ve boa sarf edilmemesi, heba edilmemesi açsndan da bu uygulamaya gitmek zorundaydk açklamasnda bulundular.

Ana Sayfaya Git