Suya sessiz zam!

DİSKİ yetkilileri, hizmetlerin devamlılığı için zamın gerekli olduğunu bildirdi.

Suya sessiz zam!

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü suya şehir içinde yüzde 25, bazı ilçelerde ise yüzde 77 oranında zam yaptı. Zam faturalara yansıyınca halk haberdar oldu. Zam tepki gördü.

PANDEMİ DÖNEMİNDE SUYA ZAM

Türkiye'nin aylardır Coronavirus ile mücadele ettiği, temizlik ve hijyen için bol su kullanmanın tavsiye edildiği bu günlerde, belediyelerin suya zam yapması halkın tepkisine neden oluyor. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların yanında su bedeline de zam yapılması, artan işsizlik ve hayat pahalılığı ile mücadele eden halkın kara kara düşünmesine neden oldu. Halk, yapılan su zammına bir anlam veremediklerini belirtti.

YÜZDE 25 İLA 77 ORANINDA

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ), suya şehir içinde yüzde 25, bazı ilçelerde ise yüzde 77 oranında zam yaptı. 8 Temmuz'da yapılan toplantıda gündeme alınan zam kararı, mesken, bahçe, ticari işletmeler, şantiye ve sanayi abonelerini kapsıyor.

HANGİ İLÇEYE NE KADAR ZAM

Buna göre merkezde 2,82 TL olan suyun metreküp fiyatı yüzde 24,82 zam ile 3,52 TL'ye çıktı. İlçelerden Çınar'da 1,09 TL olan suyun metreküp fiyatı yüzde 61,47 zamla 1,76 TL'ye; Çüngüş, Dicle Hazro, Kocaköy, Kulp ve Lice'de 1,28 TL olan suyun metreküp fiyatı yüzde 37,50 zamla 1,76 TL'ye çıkarıldı. Silvan'da 1,28 TL olan suyun metreküp fiyatı yüzde 76,56 zamla 2,26 TL'ye; Ergani ve Bismil'de 1,89 TL olan suyun metreküp fiyatı yüzde 19,58 zamla 2,26 TL'ye çıkarıldı.

ZAM FATURALARA YANSIYINCA

Yapılan zamları kabarık gelen faturalarla öğrendiklerini belirten vatandaşlar, zamların geri alınmasını istedi. Suyun çok önemli ve insanın en önemli ihtiyacı olduğunu belirten vatandaşlar, pandemi dolayısıyla iş ve sağlık sorunlarıyla uğraşırken bir de suya zam yapılması nedeniyle ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirttiler. Yapılan zammın çok yüksek olduğunu dile getiren vatandaşlar, zamların, artan işsizlik ve hayat pahalılığı ile birlikte kendilerini mağdur ettiğini belirtiyor.

'ZAM BÜTÇEYE YÜK GETİRDİ'

Öte yandan, Toplu Konutlar Şilbe 1. Etap Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Cengiz, Toplu Konutlar’da 2 bin ev bulunduğunu belirterek, “Şimdiye kadar bütün belediye başkanları döneminde normal fiyatlar üzerinden yeşil alan sulaması yapılıyordu. Yıllardır, sulama şebekesini içme suyundan temin ediyorduk” dedi.

Salgın sürecinde suya yüzde 100 zam yapılmasını kınayan Cengiz, “Ancak bu sene belediye kimseye haber vermeden, uyarıda bulunmadan suya yüzde 100 zam yaptı. Bu zam zaten dar gelirli olan sakinlerimizi zor durumda bıraktı. Bu zam hem ada bütçesine hem yönetim bütçesine hem de aile bütçesine büyük bir yük getirdi. Bu zammın haksız olduğunu düşünüyoruz, geri alınması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘BÖYLE BİR YAKLAŞIM OLABİLİR Mİ?’

Suya neden yüzde 100 zam yapıldığını öğrenmek için DİSKİ yetkilileriyle görüştüğünü söyleyen Cengiz, “Bize ‘5 yıldır suya zam yapmadık, o zaman niye gelmediniz’ diye cevap verdiler. Böyle bir yaklaşım olabilir mi?” diye sordu. Cengiz, yönetim kurulu olarak kimi ada sakinleriyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, “Ödemede zorluk çekiyorlar çünkü. Hatta bu sebepten dolayı icralık duruma düşenler oldu” dedi. Suya yapılan zammın geri alınması için DİSKİ’ye dilekçe verdiklerini belirten Cengiz, “Belediye Meclisi’nin aldığı karardır, geri alamayız’ dediler. Yüzde 100 zam zulümdür. Buna karşı kamuoyu oluşmalı ve zam geri alınmalıdır” ifadesini kullandı.

 DİSKİ'NİN HİZMETLERİ İÇİN GEREKLİYDİ

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri zam'a ilişkin; “DİSKİ’nin sürdürülebilirliği için bu mecburi bir zamdır. Yine, suyumuzun kadrinin kıymetinin bilinmesi ve boşa sarf edilmemesi, heba edilmemesi açısından da bu uygulamaya gitmek zorundaydık” açıklamasında bulundular.

Kaynak: Diyarbakır Söz