Tarafların polemiği büyüyor!

Büyükşehir Kayyımı Karaloğlu ile Mimarlar Odası arasındaki "kaçak yapılaşma ve kentsel dönüşüme" ilişkin karşılıklı suçmalar büyüdü.

Haberler 06.01.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Bakanvekili Munir Karalolu ile Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birlii (TMMOB) Diyarbakr ubesi arasndaki kaçak yaplama, kentsel dönüüm ve imar konusundaki tartmalar giderek büyüyor. Dün de taraflar farkl açklamalarla birbirlerini suçlad.

KAYAPINARDA KENTSEL DÖNÜÜM

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Kayapnar Belediyesi ve çevre ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl Frat Mahallesi Aa Karakuyuda yerinde dönüüm balatt. Vali ve Büyükehir belediye Bakanvekili Münir Karalolu, düzenlenen ykm töreninde TMMOByi hedef ald.

HZMETKARIZ, XEBATKARIZ

Karalolu, Diyarbakrn farkl mahallelerinde çevre ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl ile beraber kentsel dönüüm çalmalar yürüttüklerini söyledi. Vatandamzla el ele, gönül gönüle bir kentsel dönüüm faaliyetini hep birlikte balatyoruz ifadelerini kullanan Karalolu, Yeniehirde Dicle ve Feritkök, Benusen, Balar Kaynartepede kentsel dönüüm faaliyetlerinin devam ettiini iddia etti.

Karalolu, sonuç odakl çaltn ve iinin vatandan sorununu çözmek olduunu ifade ederek, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odas Diyarbakr ube Bakanlnn önceki gün yapt açklamaya atfta bulunarak öyle dedi; Ben demogoji sevmem, iim de deil. Benim iim i yapmak, i üretmek vatandan sorununu çözmek. Ben sonuç odakl bir adamm, sonuç alacak ilerle urayorum. Bu arkadalar basn toplantsnda yine hezeyanlarn ortaya koydular. öyle bir ifade kullanmlar Valinin gücü gecekonduda oturanlara yetiyor. Devlet, valiler, kaymakamlar, devlet görevlileri vatandana kar güç kullanmaz. Biz vatandamza kar güç kullanmayz. Biz vatandan hizmetkaryz. Xebatkarz. Biz vatandala anlaarak kentsel dönüüm yapyoruz. Bakn burada oturan vatandalarn hepsi burada muhtarmz burada herhangi bir vatandan ikayeti var m? O zaman sizin derdiniz ne? Valinin gücü gecekonduda oturana yetiyor demek ne demek. Hem Kaçak yapyla mücadele edilmiyor. diyeceksin hem de kaçak yapyla mücadele eden valiye Senin gücün gecekonduda oturana yetiyor. diyeceksin. Biz gücümüzü vatandaa kullanmayz. Gücümüzü fitneci bozguncu ya kullanrz. Kimse kusura bakmasn. Bu milletin huzurunu bozmak isteyene gücümüzü kullanrz ama vatandaa hizmet ederiz. Biz hizmetkrz

96 YAPI TAMAMEN YIKILACAK

Buarada, Kayapnar Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Ünal Koç ise 96 yapnn tamamen yklacan, ilk etapta 44 yapnn ykmna balandn kaydederek, 2006 ylnda imar plannn yapld, 15 yldr ruhsatl yaplamann olduu bu bölgede bulunan yaplar ve ahrlar kangren haline dönümütür. Yerinde dönüüm çalmalar kapsamnda bu bölgede bulunan vatandalarmzn maduriyetleri göz önünde bulundurularak yaplan çalmalarla yap kayt belgesi bulunan 44 hane sahibine 15 bin 800 m2 belediyemize ait arsann sat yaplmtr. Toplam 96 yapnn ykm yaplacaktr diye konutu.

TMMOB DYARBAKIR KK SEKRETER

Öte yandan, TMMOB Diyarbakr KK Sekrereti Doan Hatun, kendilerini hedef gösteren Büyükehir Belediye Bakanvekili Karaloluna tepki gösterdi. Hatun, Bizi itibarszlatrmaya çalanlara izin vermeyiz. çünkü bize bu itibar onlar vermiyor dedi.

4 KAYYIMA SUç DUYURUSU YAPILDI

Hatun, kayymlarn icraatlarna iaret ederek, Kaçak yaplar göz göre göre yaplyor. Eskiden usulsüzlükleri gizli sakl yaparlard. Bu durumlara ilikin belediyelere resmi yazlar yazdk. Filan ada parselde kaçak yaplyor eklinde. Verdikleri cevaplarda yaplarn kaçak olduu ve ceza kesildiini belirttiler. Ama eski haline getirme sorumluluunu yerine getirmediler. Buna ilikin de yazlarmz cevapsz brakld. 4 belediye hakknda suç duyurusunda bulunduk. Sonrasnda vali bizi hedef göstererek itibarszlatrma çalmas yürüttü. Biz kimseye iftira atmadk. Belgelerimizle ve raporlarmzla mahkemeye suç duyurusunda bulunduk diye belirtti.

SEçLM DEL ATANMI MEMUR

Valinin suçlamalarna tepki gösteren Hatun, Biz yar resmi devlet kurumuyuz. Bilimi ve teknii esas alarak kamusal bir çalma yürütüyoruz. Kentte kaçak bir yap varsa onu tehir ederiz. Bizim muhatabmz mahkemedir. Valilikle bir ilikimiz yok. Fakat bizi itibarszlatrmaya çalanlara da izin vermeyiz. çünkü bize bu itibar onlar vermiyor dedi. Kayymn seçilmi deil atanm memur olduunu vurgulayan Hatun, Bakalarnn çkarna göre çalan ve atanan bir kayyum. Yani sfr irade. rade olmadnz bir yerde iradeli olan insanlar eletirmek büyük bir ironi. Geçtiimiz günlerde 2 tane AKPli vekili yanlarna almlar sanki bu 2 milyonun iradesi! 4 tane kayyumu alm sanki bütün belediyelerin sahibiymi gibi. Herkes yanndaym gibi bize mesaj veriyor. Arka görsellerinde ise daha farkl bir mesaj var. Dozer ve kepçelerle halkn evini ykyor. Halk o gün valiye evlerinin karlnda verilen 50 binle kirac bile olunamayacan söylemi. Halkn sizi eletirdii ksmlar niye basna vermiyorsunuz diye sordu.

KENTSEL DÖNÜÜM VE ASMLASYON

Kayymn kenti güzelletirme ad altnda kültürel soykrm yaptn öne süren Hatun, Fiskaya, Ben Sen ile Kayapnarda yaplan kentsel dönüüme iaret etti. Hatun, Bunlar toplumsal yapnn dejenere edilmesi, yok edilmesi ve toplum gerçeklerinin ortadan kaldrma süreçleridir. Tek tip TOKlerle insanlarn nefes alamayaca beton binalar yapyorlar. Kentsel dönüüm yerlerinde oradaki halk riskli görüyorlar ve riski alan ilan ediyorlar. Derdiniz oray güzelletirmek deil, bir tek derdiniz var oradaki halk oradan kaldrp çaresiz brakmak. O toplumsal dokuyu yok etmek. Kentler üzerindeki asimilasyonun boyutu burada kendini gösteriyor diye konutu.

TARH SZ YARGILAYACAK

Diyarbakra her zaman ve her koulda sahip çkacaklarnn altn çizen Hatun, öyle devam etti: Bu kentin Koruma Kurulu diye bir kurumu var. Ama neyi koruyor biz de bilmiyoruz. Bu toplumu nasl bir bütünen tarihiyle, kültürüyle, doasyla talan ettiinizin canl ahidiyiz. uan canl ahidiyiz ama miras olarak arkamzda brakacamz raporlar ve belgelerle de tarih sizi yarglayacak.

Ana Sayfaya Git