Tarihe yolculuk

İki yıl önce hizmete giren 130 yıllık Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoğraf, Kültür Bakanlığınca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakır'ın tarihine ışık tutuyor

Haberler 15.10.2017 - 12:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Restorasyonu iki yl önce tamamlanarak hizmete giren 130 yllk Cemil Paa Kona Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoraf, Kültür Bakanlnca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile ziyaretçilerine Diyarbakr tanma imkan sunuyor.

Osmanl Valisi Ahmet Cemil Paa tarafndan 1887 ylnda yaptrlan, iki yl önce de restorasyon çalmasndan geçirilerek Cemil Paa Kona Kent Müzesine dönütürülen konak, kentin tarihi, yaam tarz, mimarisi ve el sanatlar gibi zenginliklerini yanstan çok sayda eseri barndryor.

Merkez Sur ilçesinde bulunan Cemil Paa Kona Kent Müzesi, 500 belge, 450 siyah beyaz fotoraf, Kültür Bakanlnca tescillenen 235 eser ve 260 etütlük eser ile Diyarbakrn tarihine k tutuyor. Müzeyi ziyaret edenler, kentin kültürünü, tarihini ve yaamn bütün yönleriyle tanma frsat buluyor.

Belediye Müzeler ube Müdürü Ercan Alpay, 1887 ylnda Osmanl Valisi Ahmet Cemil Paa tarafndan yaptrlan tarihi konan kentin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak kabul edildiini söyledi.

Haftada, bin 500 kii ziyaret ediyor

Konan haremlik, selamlk ve mütemilat olmak üzere üç bölümden olutuunu belirten Alpay, geçmite harem bölümünde ailenin yaadn, selamlk bölümünde daha çok erkek misafirlerin arlandn, mütemilat bölümünde ise konak hizmetkarlarna ayrlan bir bölüm olduunu dile getirdi.

Diyarbakrn içine kapal bir mimarisi olduunu ifade eden Alpay, dardan bakldnda süsleme veya farkl birey görünmediini, ancak içine girildiinde bir sarayla karlaldn vurgulad.

Cemil Paa Kona Kent Müzesinin Diyarbakrn tek kent müzesi olduunu dile getiren Alpay, öyle konutu:

Cemil Paa Kona Kent Müzesi Türkiyede tek restorasyon laboratuvar olan kent müzesidir. Restorasyon laboratuvarmzda tüm tekstil, metal ve kat materyallerini restore edebilecek altyapya sahibiz. Müzemize u anda haftada yaklak bin 500 ziyaretçi geliyor. Yapacamz çalmalarla ziyaretçi saymz haftada en az 10 bine çkarmay hedefliyoruz.

Diyarbakr her yönüyle anlatlyor

Müzedeki eserlerin olumas amacyla youn bir çalma yaptklarn anlatan Alpay, vatandalarn atalarndan kalan, onlar için çok deerli olan materyal ve eserleri gönül rahatlyla müzeye hibe ettiini bildirdi. Alpay, sözlerini öyle sürdürdü:

Müzemizde içerik olarak 18 temamz var. Bu temalarla Diyarbakrn her yönünü anlatmaya çalyoruz. Diyarbakrda inançlar ve inanlar, Diyarbakr halklar, Diyarbakr müzii ve Diyarbakrda edebiyat gibi temalar yer alyor. Bu temalarmzla müzeye gelen ve kenti bilmeyen bir kii en ksa zamanda olabildiince en iyi ekilde ehrimizi tanyor. u anda müze koleksiyonumuzda yaklak 500 belge, 450 eski dönemlere ait siyah beyaz fotoraf, Kültür Bakanlnca tescillenen 235 eser ve bunun yannda 260 etütlük eserimiz var. Daha çok temalarmza uygun eserler topladk. Ama bunun yan sra Diyarbakr hafzasn, tarihini ve kültürünü unutturmayacak eserler topladk. u anda elimizde Diyarbakrn kültürü ve tarihiyle ilgili 30 belgeselimiz de var.

Müzecilik anlay deiiyor

Müzeye gelen ziyaretçilerin Diyarbakrn kültürünü, tarihini ve yaantsn her yönüyle görebileceini aktaran Alpay, müzeyi tantmak amacyla çeitli projeler hayata geçirdiklerini aktard.

Alpay, dünyada ve Türkiyede müzecilik anlaynn deitiini belirterek, eski müzecilik anlaynda eserlerin vitrine konulduunu, ziyaretçinin de gelip eseri gördükten sonra gittiini anlatt.

Müzecilik anlamnn çok genilediini vurgulayan Alpay, unlar kaydetti:

Bizde interaktif, yaayan, modern bir müze olabilmek için baz projeler önümüze koyduk. Bunlardan biri bitmeyen lezzetler projesidir. Bu projeyle özellike Diyarbakrn mutfan tekrar canlandrmak istiyoruz. Diyarbakrn unutulmaya yüz tutmu, artk kimsenin yapmad ama kentimizin çok büyük bir zenginlii olan yemekleri tekrar diriltmek istiyoruz.

Hedeflerinin yaayan, canl ve interaktif bir müze yaratmak olduunu dile getiren Alpay, sadece Diyarbakra gelen turistlere deil, ayn zamanda Diyarbakrllara da kenti tantmay amaçladklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git