Tek taraflı hareketlilik

Kurban Bayramı'nın başlamasına sayılı günler kalırken, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmelerinde (DİŞTİ) otobüsler batı illerine neredeyse yolcu olmadan gidiyor.

Haberler 24.08.2017 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Otobüsçüler Dernei Bakan Yardmcs ve bir otobüs firmasnn genel müdürü aban Domu, yolcu saysnda büyük oranda düü yaadklarn söyledi.

Domu, Geçmi bayramlar çok aryoruz. Keke elimizde olsa da geçmii geri getirebilsek. Geçmite bir ay önceden Diyarbakrdan hem gidilerde hem batdan Diyarbakra dönülerde vatandalar yer bulamyordu. Biz onlar madur etmemek için sürekli ilave servisler koyuyorduk. u an çkan her bir aracmz 15 müteriden fazla olmamak üzere yolcu tayor. Gelilerde younluk var. dedi.

TEK YÖNLÜ HAREKETLLK

Satmak istedikleri araçlar satamadklarn belirten Domu, unlar söyledi: u an Türkiyede büyük bir belirsizlik var. Biz nereye gidiyoruz, ne yapyoruz? Satmak istediimiz araçlar satamyoruz. Euro 3 TL civaryken u anda 4 TLnin üstünde. Durum böyleyken biz de yenilenmeye gidemiyoruz. Biz, 2 yandan büyük araçlar çaltrmyorken u anda 3 yan am araçlarmz var. Sebebi, ekonomi alm ban gidiyor. Biz araba satamyorken yenisini de alamyoruz. Dua ediyoruz, inallah bu belirsizlik biter, Türkiye yolunu bulur. Biz de ticaretimize devam ederiz.

Yolcu uçaklarnda motorin ve benzin için ÖTV alnmadn bildiren Domu, Uçaa verilen motorinde de benzinde de ÖTV alnmyor ama otobüslerde öyle bir ey yok. Bizde de böyle bir imkn olsa biz de fiyatlarmz aaya çekebiliriz. Devlet tarafndan uçak fiyatlarna tannan imkn asla karayollarna tannmad. Gidip kimseye de derdini anlatamyorsun. Aslnda u anda karayolunu bitirme gibi bir ey var. 5 yldr böyle bir politika izleniliyor. Umarm yetkililer bunun farkna varrlar, bir an önce gerekli adm atarlar. Bunu durdurmaya yönelik ne yaplrsa onun için bir çalma yaparlar. Uçaklarda Türkiye geneli 15 bin insan çalyorsa bizim sektörümüzde belki 50 binin üzerinde insan çalyor. Firma olarak Türkiye genelinde 135 ubemiz var. 300ün üzerinde istihdam ettiimiz insan var. Umarm devlet bu anlamda bir çalma yapar, bizi de görür. ifadelerini kulland.

DYARBAKIRDAN BO GDYOR

10 yl öncesine göre yolcu saysnda yar yarya azalma olduunu sözlerine ekleyen Domu, 10 yl önce bir günde tadmz yolcu says 800 iken u anda 300 yolcu tayoruz. 65 otobüsümüz var. Günde 300 yolcuyu bölersek araç saysna kaç kii düecek ki? Bu da bizi tatmin edecek bir rakam deildir. eklinde konutu.

Bir seyahat firmasnn yetkililerinden Mehmet Akgün, her bayram tek tarafl younluk yaandn belirterek, Her bayram Diyarbakr otogarnda buradan gidite yolcu olmaz, gelite yolcu olur. Yani bayramn üçünden sonra burada yolcu kapasitesi fazla olur, orada azalr. Mesela; bugün gelen araçlar dolu olur, gidite buradan bo giderler, dolu gelirler. Bayramdan sonra buradan dolu gider, oradan bo gelir. dedi.

Otobüs oförlerinden Nihat Oruç ise gidi seferlerinde younluk olmadn ancak kente dönü seferlerinde younluk yaandn ifade etti. ( LKHA)

Ana Sayfaya Git