Temel Sorun; Eğitim!

Milli Eğitim Bakanları ve eğitim sistemleri bir türlü kalıcı ve etkin bir düzene geçemezken, bu durum Türkiye’de ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Haberler 15.09.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin kanayan yaralarndan biri olan eitim sistemi yeniden gündemde. Okullarnda açlaca u günlerde eitim sorunu tekrar ahland. Deien Milli Eitim Bakanlar ve eitim sistemleri bir türlü kalc ve etkin bir düzene geçemezken, bu durum Türkiyede ciddi bir sorun haline gelmeye balad. Hal böyle iken örencilerde de bir belirsizlik ve endieli bekleyiler balad. Eitim sisteminde yaanan sorunlara isyan eden örenciler kendilerini u ekilde ifade etti;

KALICI BR SINAV SSTEM BELRLENSN

Tuba Kaya, Snav sisteminde sürekli bir gel git yaanmas, sürekli olarak deitirilmesi biz örenciler açsndan olumsuz sonuçlara neden oluyor. Psikolojik açdan ve çalma düzeni açsndan bizi negatif etkiliyor. Kalc bir snav sistemi belirlensin ve onunla devam edilsin istiyoruz. Ben eskiden devlet okulundaydm sonra özel bir okula geçi yaptm. Özel okullar devlet okullarna göre daha fazla eitim kalitesi sunuyor ve dolaysyla unu diyebilirim ki eitimde artlar eit sunulmuyor.

YAPILAN EN BÜYÜK YANLI DEEN BAKANLA BERABER SSTEMN DE DEMES

Mazlum Ay, Türkiyedeki eitim sisteminde yaplan en büyük yanllardan biri gelen her milli eitim bakanyla beraber sistemin de deimesidir. Sistemle ilgili kalc bir düzen oturtulmal ve gelecek bakan da bunu deitirmemeli ve böylece örenciler üzerinde oluan baskda az da olsa hafifleyecek. kinci bir soruna baktmz zaman örencilerin sadece bir snava bal olarak geleceklerini biçimlendirmesi büyük bir hatadr. Birinci snftan üniversiteye geçie kadar insanlarn kendi yetenekleri ilgi alanlaryla uraacak bir alan olursa daha doru olur. çocuk sporu seviyorsa, spora ekonomiyi seviyorsa, ekonomik alanda kendini gelitirebilecek farkl alanlarn olmas gerekiyor. Avrupadaki sisteme baktmzda bunlardan dolay kaliteli bir eitim mevcut. Sistem ne kadar deiirse deisin kiilerin yeteneklerine göre düzenlemezsek baar yakalayamayz. Okullardaki eitime gelecek olursak derslerin azalmas, teneffüs dakikalarnn artrlmas gerek. Öretmen saysnn da artrlmas gerekir.

OKULUN BANA KATTII BR EY OLMADI SADECE DPLOMA ALDIM

aban Kurt, Eitim Türkiyede çok yetersiz kalyor. Hocalarn yetersizlii istenilen düzeye eitimi getiremiyor. Snav sistemi de oldukça zorlayc. ki senedir kpssye hazrlanyorum ve anladm u oldu, ben okuldan hiçbir ey örenememiim ve verim alamamm. Dershanedeki kendi çabamla bir eyler örenmeye baladm. Okulun bana katt bir ey olmad, sadece bir diploma aldm. Okullarda verilen eitimler çok yetersiz. Hocalar kimi zaman keyfi derse gelip gelmiyordu. Yeterince ders anlatmyorlard. Hatta bazen ellerinde kitap olmadan gelip ders anlatamyorlard.

GELCEE DAR ARTIK Hç BR BEKLENTM KALMDI

aban Kaçmaz, Türkiyede yaklak be milyon üniversite mezunu isiz gençlerimiz var. Bende o isizlerden biriyim. Örnein dörtlü sisteme geçildi, bunun ne gibi yarar oldu. Eski sistemin içeriinden farkl bir ey olmad. Ülkemizde eitim sistemine yetkililer ciddi bir çözüm bulmal. Avrupadaki mevcut eitim sistem düzenini buraya getirebilirler. Benim Almanyada açl bitiren kuzenim, okuldan mezun olduu gibi ie balad. Oradaki mevcut sistemde senede iki bin aç alm varsa ona göre iki bin kontenjan açlyor. Türkiyede böyle deil. Örencileri kendi alanlarnda eitim görmesi lazm. letme mezunuyum 27 yandaym ve dört senedir isizim. Gelecee dair artk hiçbir beklentim kalmad. Bizim bölümden otuz be kii mezun oldu ve hiç biri atanamad. Be milyon üniversite örencisi mezun ve isiz, hiçbirine i imkn sunulmuyor. Ayrca örencilerden snav paras, harç paras alnyor. Özel üniversite fiyatlar halkn ödeyemeyecei durumda. Kt kanaat geçiniyoruz zaten o paral ödeyemiyoruz.

Ana Sayfaya Git