Teravih camide kılınmalı!

Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan'da teravih namazlarının camilerde kılınmayacağı kararına tepki gösteren Diyarbakırlılar, sosyal mesafe kurallarına en çok riayet edilen yerin camiler olduğuna dikkat çekti.

Haberler 08.04.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salgn sürecinde kurallarn uygulanmad birçok yerin aksine camilerde ilk günden beri klnan namazlarda cemaatin maske ve sosyal mesafe kuralna ciddi ekilde uymasna ramen teravihlerin klnmamas yönündeki karar tepkilere neden oldu.

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban, Ramazan ay bilgilendirme toplantsnda Covid-19 salgn nedeniyle Ramazanda teravih namazlarnn camilerde klnmayaca açklamasna tepki gösteren Diyarbakrllar, alnan kararn gözden geçirilmesini istedi.

RAMAZANIN BR GÜZELL DE CAMDE TERAVH NAMAZI KILMAKTIR

Salgnn Allahn bir takdiri olduunu hatrlatan Ramazan Elald, teravih namazn da Allahn evi olan camilerde klmak istediini belirtti.

Elald, Toplantlar, mitingler veya kongrelerini yapyorlar da konu cami ve teravih oldu mu virüs akllarna geliyor. Neden bizim dini haklarmz engelliyorlar? Cemaatle namaz klmak bizim hakkmzdr. Buna engel olmasnlar. Biz bu karar kabul etmiyoruz. diye konutu.

Teravih namaznn Ramazan aynda camilerde klnmasnn ayr bir güzellik olduunu söyleyen Elald, Ramazan aynn kendine has bir tad var. Evimizde oturarak bu ayn tad alnmaz, toplu ibadetle tad alnr. Ramazann güzellii camide teravih namaz klmaktr. Biz teravihte bütün skntlarmzdan arnyoruz. Camilerde sosyal mesafeye uyuluyor. Darda ise hiçbir yerde sosyal mesafe yok. Eer bir anket çalmas yaplsayd halkn çou bu karar kabul etmezdi. Ben de teravihler camilerde klnsn istiyorum çünkü teravihe hasret kaldk, özledik. dedi.

DYANET YANLI BR KARAR ALMITIR VE BEN BU YANLITAN DÖNECEKLERNE NANIYORUM

Teravih namazlarnn camilerde klnmamas yerine umuma açk, gereksiz yerlerin kapatlmas gerektiini savunan Salih Kopik ise camilerde sosyal mesafe kurallarnn uygulandn vurgulayarak u ifadeleri kulland:

Teravih, slamn douundan günümüze kadar gelmi bir hasenedir. Teravihi engellemek, toplumun yok olmaya yüz tutmu maneviyatn toparlamasna mni olmaktr. Bu yüzden ben teravih ve mukabelelerin camilerde idrak edilmesini istiyorum. 5 vakit namaz camilerde idrak edenler nasl sosyal mesafeli ve maskeliyse ayn ekilde teravihte de ayns olmal. Teravihler vazgeçilmezimiz ve maneviyatmz ateleyen bir ibadettir, dokunulmamas lazm.

Newroz kutlamalarnn sarma dola yaplmasna ve siyasi parti kongrelerinin sosyal mesafeden uzak youn kalabalklarla gerçekletirildiine dikkatleri çeken Kopik, Teravihler, bir sonraki yla manevi hazrlktr. Teravihleri evlerde deil de camilerde daha huu içinde klyoruz. Diyanet yanl bir karar almtr ve ben bu yanltan döneceklerine inanyorum. eklinde konutu.

TOPLU TAIMA ARAçLARI FUL DOLUYKEN CAMLERDE TERAVH KILINMASI NEDEN ENGELLENYOR

Cami dndaki birçok yerde salgn kurallarna dikkat edilmediini dile getiren Mesut Ok, Kafelerde kapasitelerinin üzerinde müteri alnyorken, toplu tama araçlarna maskesiz insanlar giriyorken, kahvehane ve lokantalar ful doluyken neden camilerde teravih klnamasn ki? Bence en azndan belli sayda cemaat kabul etsinler. Yani bir cami kapasitesinin belli orannda cemaat kabul edebilsin. Aksi olan karar slam dinine saygszlktr. dedi.

Ylda bir olan teravihlerin manevi atmosferini camilerde yaamak istediini belirten Ok, Teravihler olmazsa tuttuumuz orucun tam tad çkmyor. Ksacas camiler teravihte kapanmasn. Verilen karar yanl buluyorum. Sonuçta kongre, miting gibi birçok toplu organizasyonlarda virüs yok da sadece camide namaz klan Müslümanlara m var? Camilerde bir görevli bulundursunlar, bu kii sadece insanlarn maske ve mesafesini kontrol etsin. Camileri kapatmaya gerek yok ki! ifadelerini kulland.

HER YERN AçIK OLDUU BR DÖNEMDE TERAVHLERE YASAK GELMES MANTIKSIZ

Alnan karar saçma bulduunu söyleyen Furkan enol, Sonuçta her yerin açk olup Allahn evi olan camilerde teravihler klnmamas bana mantksz geliyor ve bu karara katlmyorum. Ben olsam teravihleri yasak etmezdim. Salgn öncesinde camilerde omuz omuza namaz klyorduk, hatta imam aralarn doldurulmas uyasnda bulunuyordu. Ama salgnla birlikte cami cemaati aradaki sosyal mesafeyi korudu. diye belirtti.

Ramazan ay içinde bulunan Kadir Gecesini camilerde idrak edilmesi gerektiini belirten enol, Ben en çok bu yl Kadir Gecesini camilerde idrak edemeyeceimize üzüldüm. Kadir Gecesi, Ramazan aynn son 10 gününden tek rakaml olanlarndan birindedir. Ben gerçekten teravihlerin yasak olmasn istemezdim. dedi.

YASAKLAR YÜZÜNDEN BRçOK EYDEN MAHRUM KALIYORUZ

Ramazan ay için getirilen bu yasaklar yüzünden manevi atmosferinden mahrum kalnacan ifade eden Kübra Hanm, Düün ve toplantlarda insanlar bir araya gelebiliyorken ibadet için neden bir araya gelemiyorlar? Cuma namazlarnda olduu gibi imamlarn daha dikkatli olmasyla birlikte teravihler camide klnabilir. Ramazan Müslümanlar için özel bir aydr. nsanlarn daha fazla bir evkle yaamas gereken bir aydr. Fakat yasaklar yüzünden birçok eyden mahrum kalyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git