Tescilli tapuyu görmezden geldi

Kayapınar Kaymakamlığı "Yasayı ve Yönetmenliği" hiçe sayan skandal karara imza attı. Arazi mafyasına davetiye çıkaran karara imza atan Kayapınar Kaymakamlığı, vatandaşın işgal edilen "tescilli tapulu" arsasına dair şikayetini görmezden gelerek, "yasayı ve yönetmenliği" hiçe saydı.

Haberler 01.12.2020 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TOKden satn ald arsann igal edildiini tespit eden Diyarbakrdaki giriimci firma, hakkn yerine getirilmesi için bavurduu Kayapnar Kaymakamlnn keyfi uygulamasyla karlat. 3091 sayl Tapulu Tanmaz Mallara Yaplan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakknda Kanunun Uygulama ekli ve Esaslarna Dair Yönetmeliin, vali ve kaymakamlarn görev ve yetkililerini belirleyen 19. maddeyi keyfi nedenlerle uygulamayan Kayapnar Kaymakaml, adeta hukuk garabetine imza att. Kaymakamln tutumu, arazi mafyasna ve igalcilerine davetiye çkard. Yatrm yapmak isteyen firmann talebini haksz yere reddetmesi büyük maduriyete neden oldu.

PANDEMYE RAMEN YATIRIM YAPMAK STED AMA

Diyarbakrda salad yatrm ile istihdamla ve ülke ekonomisine katma deer kazandrmasyla tannan Altnda irketler Grubu, 2015 ylnda Kayapnar ilçesinde TOK tarafndan sata çkarlan arsay yatrm gayesiyle satn ald. Tüm dünyay pençesine alan ve ülkelerin ekonomilerini bile bitirme noktasna getiren pandemiye inat, isizliin kol gezdii Diyarbakrda istihdam oluturmaya devam eden Altnda irketler Grubu, Kayapnar ilçesindeki satn ald arsann baz igüzarlarca igal edildiini tespit etti.

GAYET AçIK VE SARH OLAN YÖNETMEL PAS GEçTLER

Bunun üzerine harekete geçen yatrmc firma yetkilileri 3091 sayl Tapulu Tanmaz Mallara Yaplan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakknda Kanunun Uygulama ekli ve Esaslarna Dair Yönetmeliin, Vali ve Kaymakamlarn görev ve yetkililerini belirleyen kanunun 19. maddesindeki Vali ve kaymakamlar görev alanlar içinde bulunan kamu idarelerine, kamu kurumlarna ve kurulularna ait veya bunlar tarafndan idare olunan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altnda bulunan sahipsiz yerlere veya menfaati umuma ait olan tanmaz mallara tecavüz veya müdahalede bulunulduu örendiklerinde, soruturmay dorudan doruya yapar veya yaptrrlar ve sonucu karara balarlar. Kamu idarelerine, kamu kurumlarna ve kurulularna ait veya bunlar tarafndan idare olunan ve özel hukuk hükümlerine tabi bulunan tanmaz mallara tecavüz veya müdahalede bulunulmas halinde, bu idarelerin yetkilerinin bavurmas esastr eklindeki ibarenin uygulanmas için Diyarbakr merkez Kayapnar Kaymakamlna, avukatlar araçlyla dilekçeyle müracaatta bulundu.

KAYMAKAMLIIN VERD KARAR YATIRIMI SEKTEE URATTI

Kayapnar Kaymakamlna bal Hukuk leri eflii, arsann igaliyle ilgili yaplan müracaat verdii karar, bir hukuk garabeti olarak yorumland. Tapulu arsann sahibi olan Firmay, igalcilere kar korumas gerekirken, ilgili yönetmeliin gayet açk ve sarih olan bölümlerini uygulamak yerine aksi yönde tavr sergiledi. Firmann kendi tabulu arsasna yaplan igal ve tecavüzün son bulmas yönündeki istemini reddeden Kaymakamln bu tutumuna bir anlam verilemezken, giriimci firmann hayata geçirmek istedii proje, Kaymakamln keyfi ve arazi igalcisinin zorba tutumu nedeniyle sekteye urad.

TE O SKANDAL KARAR VE ATILAN MZA

Kayapnar Kaymakam Ünal Koçun imzal ret yazsnda u skandal ifadeler yer ald: Müteki Altnda naat Turizm A.. vekili Av. M. A.n kaymakamlk makamna sunmu olduu 09. 11. 2020 tarihli dilekçesinde, müteki müvekkili Altnda naat Turizm A..ye ait olan ilimiz Talytepe Mahallesi 1395 ada ve 2 nolu parselde bulunan tanmazn Ömer Fidan, Abdurrahim Can ve ehmus Can tarafndan igal edildii ve yaplan igal ile ilgili olarak 3091 sayl kanun uygulama ekli ve esaslarna dair yönetmeliin gereince ilem yaplmas istenmitir.

ARAZDE YAPILAN TESPTLERN çER

Bahse konu tanmaz ile ilgili olarak konunun incelenmesi için görevlendirilen soruturmaclarn tanmaz mahallinde yaptklar inceleme ve soruturmaya ilikin dosya kapsamnda bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; Mütecavizler 1395 ada ve 2 nolu arsa vasfl parselinde krokide (B2) olarak gösterilen 49,93 metrekarelik alan ile (C1) olarak gösterilen 1.274,77 metrekarelik alana Abdurrahim Can ve olu ehmus Can tarafndan toplam 1.274,96 metrekarelik alana tecavüz ve müdahalenin olduu, mütecaviz olarak gösterilen Ömer Fidann herhangi bir igalinin olmad dava konusu yerin ölçülmesi ile tespit edilmitir.

KAYMAKAMLIK GALCY ADETA SAHPLEND

3091 sayl Tapulu Tanmaz Malla Yaplan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakknda Kanunun Uygulama ekli ve Esaslarna Dair Yönetmeliin 20. Maddesinde; Yetkililerin tecavüz ve müdahalenin yapldn örendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde idari makama bavuruda bulunmalar gerekir. Ancak tecavüz ve müdahalenin oluundan itibaren bir yl geçtikten sonra bu makamlara bavuruda bulunulamaz denilmektedir.

TAPULU HAK SAHBNE, TALEBN REDD VERLD

Bu nedenle gerek fen elemanlarnn krokili raporundaki tespitler ve gerekse alnan ifadeler ve gerekse yaplan keif sonucundaki tespitler göz önünde bulundurulduunda; ikayet konusu 1395 ada 2 nolu arsa vasf tanmazn Altnda naat Turizm A. tarafndan 29.01.2015 tarihindeki TOKden satn ald Abdurrahim Can ve olu ehmus Can tarafndan yaplan evin bir ksmnn 1526 ada ve 1 nolu parselde bir ksm ise yolun içerisinde kald, evin eklentileri olan ve etraf tel örgüyle çevrili bahçe ve ahrn ikayet konusu 1395 nolu ada ve 2 nolu parsel içerisinde kald, krokide (B2) olarak gösterilen 49,93 metrekarelik alann ahr olduu ve (C1) olarak gösterilen 1.132,77 metrekarelik alann ise evin bahçesi olduu, mütecavizce yaptrlan bahçeye aaç dikili olduu, mütecaviz olarak gösterilen Abdurrahim Cann olay mahallinde alnan ifade ekinde sunmu olduu arsa tapusunun 07.05.2002 tarihli olduu ve söz konusu ev ile ilgili çevre ve ehircilik Bakanlnca düzenlenen 06. 01. 2019 tarihli yap kayt belgesinin bulunduu söz konusu evin eklentileri olan, etraf tel örgüyle çevrili olan, aaç ekili bahçe ve ahrn ikayet konusu 1395 ada 2 nolu tanmaz snrlar içinde kalan toplam 1.274,96 metrekarelik alann 07.05.2002 tarihinden itibaren Abdurrahim Can ve ehmus Cann zilyet ve tasarrufu altnda bulunduu anlaldndan, ve bavuru süresi de göz önünde bulundurulduunda müteki Altnda naat Turizm A.nin vekilinin talebinin 3091 sayl kanunun uygulama yönetmeliinin 35. Maddesi uyarnca TALEBN REDDNE verilen bu kararn 8/3 ve yönetmeliin 35/3 ve 38inci maddeleri gereince tebliine karar verdim.

YATIRIMCI FRMA KONUYU YARGIYA TAIDI

Öte yandan yatrmc firma Altnda naat Turizm A., Kayapnar Kaymakam Ünal Koçun imzasyla verilen skandal karar Nöbetçi dare Mahkemesine tayarak, dava açt. tiraz dilekçesinde, Kaymakamln 18 yldr söz konusu kiilerin elinde bulunduu yönündeki iddiasn, 2003 ylna ait uydu görüntüleriyle yalanlanrken, bölgede ne bir ev, ne bir bahçe ve ne de bir ahr olmad görülmesine ramen, verilen talebin reddine yönelik kararn iptali istendi.

Ana Sayfaya Git