Tezler artık Kürtçe olur!

Dicle Üniversitesi'nde Kürtçe'nin "Kurmanci ve Zazaki" lehçelerinde tezlerin yazılabilineceği açıklandı. Geçtiğimiz yıl YÖK'ün izine bağlı olduğu için izin verilmezken, bu yıl yönetmenlik değişikliğiyle, yasak kalktı.

Haberler 10.08.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyat Anabilim Dalnda Türkçe dnda yazlan tezlerin YÖKün iznine bal olmas nedeniyle örencilere getirilen Kürtçe Tez yazm yasa bu yl kalkt. Üniversite yönetmenlik deiikliine giderek, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde de tezlerin yazlabileceinin önünü açt. Uygulama bu yl startn ald.

KÜRTçE TEZE YASAK KALKTI

Geçtiimiz yl Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyat Anabilim Dalnda Türkçenin dnda baka bir dilde örencilerin tez yazmn yapamayacan bildirilip, yasak konulmas youn tartmalara neden olmutu. Kürtçe tezlerin Kürtçe okuyan örencilere yasaklanmas kamuoyunda bu ne tezat uygulama denilerek, tepki görmütü.

YÖNETMENLK DEKL OLDU

Meclis gündemine bile tayan tezat uygulamaya Dicle Üniversitesi bu yl geri adm atarak, yönetmelikte deiiklie gitti. Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde örencilerin tez yazmnn önünü açt. Yönetmelie Açlacak derslerin öretim dili, programn dili veya o programla ilgili olan baka bir dil ve lehçe olabilir ibaresi eklendi. Ayn yönetmelikte Tezin yazm dili takip ettii programn öretim dilidir. Ancak farkl dil ve lehçede ders verilen programlarda tez, ilgili dil veya lehçede yazlabilir denildi.

Ana Sayfaya Git