Tezler artık Kürtçe olur!

Dicle Üniversitesi'nde Kürtçe'nin "Kurmanci ve Zazaki" lehçelerinde tezlerin yazılabilineceği açıklandı. Geçtiğimiz yıl YÖK'ün izine bağlı olduğu için izin verilmezken, bu yıl yönetmenlik değişikliğiyle, yasak kalktı.

Tezler artık Kürtçe olur!

Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda Türkçe dışında yazılan tezlerin YÖK'ün iznine bağlı olması nedeniyle öğrencilere getirilen Kürtçe Tez yazımı yasağı bu yıl kalktı. Üniversite yönetmenlik değişikliğine giderek, Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde de tezlerin yazılabileceğinin önünü açtı. Uygulama bu yıl startını aldı.

KÜRTÇE TEZE YASAK KALKTI

Geçtiğimiz yıl Dicle Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'ında Türkçe'nin dışında başka bir dilde öğrencilerin tez yazımını yapamayacağını bildirilip, yasak konulması yoğun tartışmalara neden olmuştu. Kürtçe tezlerin Kürtçe okuyan öğrencilere yasaklanması kamuoyunda bu ne tezat uygulama denilerek, tepki görmüştü.

YÖNETMENLİK DEĞİŞİKLİĞİ OLDU

Meclis gündemine bile taşıyan tezat uygulamaya Dicle Üniversitesi bu yıl geri adım atarak, yönetmelikte değişikliğe gitti. Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde öğrencilerin tez yazımının önünü açtı. Yönetmeliğe "Açılacak derslerin öğretim dili, programın dili veya o programla ilgili olan başka bir dil ve lehçe olabilir" ibaresi eklendi. Aynı yönetmelikte "Tezin yazım dili takip ettiği programın öğretim dilidir. Ancak farklı dil ve lehçede ders verilen programlarda tez, ilgili dil veya lehçede yazılabilir" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz