Toprak aşkı suya kavuştu

Diyarbakır’ın çılgın projesi olarak bilinen 'Silvan Projesi' kapsamında inşa edilen Silvan Barajı'nın gövde dolgusu ve verimli toprakları suyla buluşturacak Başlar ve Ergani barajları ile Ergani içme suyu arıtma tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yönetimiyle katıldığı törenle hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''2023'e kadar ülkemize 150 yeraltı barajını yapmayı hedefliyoruz'' dedi.

Haberler 25.01.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çlgn projesi olarak bilenen Silvan Projesi kapsamnda yapm süren Silvan Baraj gövde dolgu çalmas tamamlanmas ve Ergani Baraj, Balar Baraj ve Ergani çme Suyu Artma Tesisi açl, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann video konferans yönetimiyle katld törenle yapld.

CUMHURBAKANI ERDOAN KONUTU

Cumhurbakan Erdoan, 2023e kadar ülkemize 150 yeralt barajn yapmay hedefliyoruz dedi. te Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan satrbalar:

GAPn en önemli projelerinden biridir. Bu projeler sayesinde bölgedeki tarm üretiminde art bekliyoruz. Projeleri hzla tamamlyoruz, elimizdeki kayna en verimli ekilde kullanmakta kararlyz. Silvan Barajn önümüzdeki yln sonuna kadar tamamlamay planlyoruz. GAPn bu emsal eserini süratle bitireceiz.

Buradaki sulama sistemi sayesinde yüzde 60a varan su tasarrufu yaplacaktr. Ergani Baraj 14,5 milyon metreküplük depolama hacmine sahip, 19 bin dekara yakn araziyi sulayacak, 2 bin 500 kiiye yakn ilave istihdam salayacak bir eserdir.

HEDEFLENEN BARAJLAR

Geçtiimiz 18 ylda 118 ayr tesis hizmete alnmtr. 123 bin kiinin su ihtiyac karlanmtr. 3 ayr barajla ehrimizin topraklarnn verimini arttrdk. Silvan, Ambar, Kale, Kuruçay barajlarnn tamam da bitme aamasna yaklam durumdadr. Diyarbakrda sulanmayan tek kar arazi brakmayacaz. 13 ayr sulama projesi de yatrm önceliklerimiz arasnda yer alyor.

BÖLGEDEK YAPILAN YATIRIM

Dünyada etkileri giderek artan ve daha çok hissedilen iklim deiikliinin sonuçlarndan bizim de bölgemizin bulunduu baz yerlerde biri de kuraklk tehdidinin ba göstermesidir. ayet geçtiimiz 18 ylda 255 milyar kiralk yatrmla 600 adet baraj hizmete almasaydk iimiz gerçekten çok zordu. Kar karya olduumuz durum bizi alternatif su depolama araylarna itmektedir. Ülkemiz sanldnn aksine su zengini zaten deildi. Kuraklk tehdidinin artmasyla birlikte elimizdeki mevcut kaynaklar en verimli ekilde kullanma mecburiyeti kaçnlmaz bir hal almtr. Halen devam eden çalmalarla 2023e kadar 150 yer alt barajn tamamlamay hedefliyoruz.

DYARBAKIRDAN YÜKSELEN DOSTLUK

nallah 83 milyon tek yürek olmak suretiyle büyük ve güçlü Türkiyenin inasn hzlandryoruz. Türkiyeyi eski günlerine döndürmekten söz eden kaos tüccarlarnn aslnda bu kazanmlara göz diktiini biliyoruz. Komularmz bata olmak üzere nice toplumlarn yaad aclar bize de tattrmak isteyenleri hayal krklna uratmaya devam edeceiz. Yönümüz hep gelecei dönük olacaktr. Bilhassa son 8 ylda kesintisiz yaadmz saldrlar sebebiyle baz alanlarda geride kalm olsak da Türkiyeyi 2023 hedeflerine kavuturmay namus borcu olarak biliyoruz. Artk dünyann en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya daha yaknz. Kendi halkyla birlikte bölgesindeki ve dünyadaki mazlumlarn umudu Türkiyenin yükseliine ahitlik ediyoruz. Diyarbakrdan yükselen dostluk hareleri dalga dalga tüm dünyay kuatacaktr. Az önce stanbulda dev bir frkateyni denize indirdik, inallah TSKya onu da kazandracaz.

VERML TOPRAKLAR SUYA KAVUTU

Törende konuan Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, hizmete açlan barajlarn Diyarbakrn verimli topraklarn suyla buluturacan söyledi. Son 18 ylda, 81 ilin tamamn suya kavuturduklarn ve bereketli Anadolu topraklarn modern sulama sistemleriyle buluturduklarn anlatan Bakan Pakdemirli, Bilindii gibi, su zengini bir ülke deiliz. Kurak ve yar kurak bir corafyada yayoruz. Son yllarda küresel snmann etkilerini de, ciddi ekilde hissetmeye baladk. Bu nedenle kaynaklarmzdaki her bir damla suyu deerlendirmek ve verimli kullanmak için, Bakanlk olarak, var gücümüzle çalyoruz. Son 18 ylda 600 baraj ina ettik, 1,8 milyon hektar araziyi suya kavuturduk. 2021 yln su ve sulama yatrmlarnda hamle yl olarak belirledik. 7,3 milyar metreküp depolama hacmine sahip Silvan Baraj Projesi, Atatürk Baraj sulamasndan sonra ülkemizin en büyük ikinci sulama Projesidir. Temelden 175,5 metre yükseklii ile kaya dolgu baraj tipinde ülkemizin ve Avrupann en yüksek barajdr. Silvan Barajnn büyüklüünü ksaca anlatmak gerekirse; barajda depolanacak su, stanbulun yllk su ihtiyacnn 7 kat kadar olacaktr. Barajn yükseklii katlar 3 metre olan 60 katl bir gökdelene eittir dedi.

5 MLYON FUTBOL SAHASI KADAR ALANI SULAYACAKTIR

Baraj inas srasnda terör saldrlar nedeniyle ehit olanlar da rahmetle andn vurgulayan Bakan Pakdemirli, 2022 ylnda tamamlanmasn planladmz Silvan Barajyla, Diyarbakr ve Güneydou Anadolu Bölgesi ciddi bir büyüme ivmesi yakalayacaktr. Sulama inaatlar bitene kadar, enerji de üretecek Silvan Barajnn zamanla enerji üretimi azaltlarak sulama suyu miktar, 1,8 milyon metreküpe çkarlacaktr. Silvan Baraj, kanal ve depolama tesislerinin tamamlanmasyla 2,4 milyon dekar araziyi, dier bir ifadeyle yaklak 5 milyon futbol sahas kadar alan sulayacaktr. Proje tamamlandnda ekonomimize yllk 1,9 milyar lira katk ve yaklak 305 bin kiiye istihdam salanacak diye konutu.

Balar Barajnn da açln yapacaklarn ifade eden Bakan Pakdemirli, unlar söyledi: 30 metre gövde yükseklii ve 29 milyon metreküp depolama hacmine sahip Balar Barajndan Bismil ve Silvan ilçelerimiz faydalanacaktr. Sulama yatrmlarnn ise yüzde 26s tamamlanm olup, proje sonunda toplam 38 bin 200 dekar alan sulamaya açlacaktr. Projenin tamamlanmas ile yllk 30 milyon lirann üzerinde net gelir art ve 5 bin kiiye istihdam salanacaktr.

ERGANNN 2045 YILINA KADAR çME SUYU HTYACI KARILANACAK

Törenle açl yaplacak dier iki tesisin ise buradan ku uçuu 117 km uzaklktaki Ergani Baraj ile 96 km uzaklktaki Ergani çme ve Artma Suyu tesisi olduunu söyleyen Bakan Pakdemirli, 15 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Ergani Barajnn hizmete girmesiyle bu yl sulama projesi de hayata geçecektir. Proje sayesinde 19 bin dekar arazi sulanacak, 2 bin 500 kiiye i imkan ve ekonomiye yllk 13 milyon TL ilave katk salanacaktr. Ergani çme ve Artma Suyu Tesisi ile de Dicle Barajndan gelen sular artarak vatandamza sunacaz. Erganinin içme suyu ihtiyac 10 milyon metreküptür. 126 milyon TLye mal olan bu tesis sayesinde Ergani ve köyleri 16 milyon metreküp içme suyuna kavuacak ve 2045 ylna kadar içme suyu ihtiyac karlanm olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git