Toprak aşkı suya kavuştu

Diyarbakır’ın çılgın projesi olarak bilinen 'Silvan Projesi' kapsamında inşa edilen Silvan Barajı'nın gövde dolgusu ve verimli toprakları suyla buluşturacak Başlar ve Ergani barajları ile Ergani içme suyu arıtma tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yönetimiyle katıldığı törenle hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''2023'e kadar ülkemize 150 yeraltı barajını yapmayı hedefliyoruz'' dedi.

Toprak aşkı suya kavuştu

Diyarbakır'ın çılgın projesi olarak bilenen Silvan Projesi kapsamında yapımı süren Silvan Barajı gövde dolgu çalışması tamamlanması ve Ergani Barajı, Başlar Barajı ve Ergani İçme Suyu Arıtma Tesisi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yönetimiyle katıldığı törenle yapıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''2023'e kadar ülkemize 150 yeraltı barajını yapmayı hedefliyoruz'' dedi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

GAP'ın en önemli projelerinden biridir. Bu projeler sayesinde bölgedeki tarım üretiminde artış bekliyoruz. Projeleri hızla tamamlıyoruz, elimizdeki kaynağı en verimli şekilde kullanmakta kararlıyız. Silvan Barajı'nı önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. GAP'ın bu emsal eserini süratle bitireceğiz.

Buradaki sulama sistemi sayesinde yüzde 60'a varan su tasarrufu yapılacaktır. Ergani Barajı 14,5 milyon metreküplük depolama hacmine sahip, 19 bin dekara yakın araziyi sulayacak, 2 bin 500 kişiye yakın ilave istihdam sağlayacak bir eserdir.

HEDEFLENEN BARAJLAR

Geçtiğimiz 18 yılda 118 ayrı tesis hizmete alınmıştır. 123 bin kişinin su ihtiyacı karşılanmıştır. 3 ayrı barajla şehrimizin topraklarının verimini arttırdık. Silvan, Ambar, Kale, Kuruçay barajlarının tamamı da bitme aşamasına yaklaşmış durumdadır. Diyarbakır'da sulanmayan tek karış arazi bırakmayacağız. 13 ayrı sulama projesi de yatırım önceliklerimiz arasında yer alıyor.

BÖLGEDEKİ YAPILAN YATIRIM

Dünyada etkileri giderek artan ve daha çok hissedilen iklim değişikliğinin sonuçlarından bizim de bölgemizin bulunduğu bazı yerlerde biri de kuraklık tehdidinin baş göstermesidir. Şayet geçtiğimiz 18 yılda 255 milyar kiralık yatırımla 600 adet barajı hizmete almasaydık işimiz gerçekten çok zordu. Karşı karşıya olduğumuz durum bizi alternatif su depolama arayışlarına itmektedir. "Ülkemiz sanıldığının aksine su zengini zaten değildi. Kuraklık tehdidinin artmasıyla birlikte elimizdeki mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanma mecburiyeti kaçınılmaz bir hal almıştır. Halen devam eden çalışmalarla 2023'e kadar 150 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz.

DİYARBAKIR'DAN YÜKSELEN DOSTLUK

İnşallah 83 milyon tek yürek olmak suretiyle büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını hızlandırıyoruz. Türkiye'yi eski günlerine döndürmekten söz eden kaos tüccarlarının aslında bu kazanımlara göz diktiğini biliyoruz. Komşularımız başta olmak üzere nice toplumların yaşadığı acıları bize de tattırmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratmaya devam edeceğiz. Yönümüz hep geleceği dönük olacaktır. Bilhassa son 8 yılda kesintisiz yaşadığımız saldırılar sebebiyle bazı alanlarda geride kalmış olsak da Türkiye'yi 2023 hedeflerine kavuşturmayı namus borcu olarak biliyoruz. Artık dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya daha yakınız. Kendi halkıyla birlikte bölgesindeki ve dünyadaki mazlumların umudu Türkiye'nin yükselişine şahitlik  ediyoruz.  Diyarbakır'dan yükselen dostluk hareleri dalga dalga tüm dünyayı kuşatacaktır.  Az önce İstanbul'da dev bir fırkateyni denize indirdik, inşallah TSK'ya onu da kazandıracağız.

VERİMLİ TOPRAKLAR SUYA KAVUŞTU

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hizmete açılan barajların Diyarbakır'ın verimli topraklarını suyla buluşturacağını söyledi. Son 18 yılda, 81 ilin tamamını suya kavuşturduklarını ve bereketli Anadolu topraklarını modern sulama sistemleriyle buluşturduklarını anlatan Bakan Pakdemirli, "Bilindiği gibi, su zengini bir ülke değiliz. Kurak ve yarı kurak bir coğrafyada yaşıyoruz. Son yıllarda küresel ısınmanın etkilerini de, ciddi şekilde hissetmeye başladık. Bu nedenle kaynaklarımızdaki her bir damla suyu değerlendirmek ve verimli kullanmak için, Bakanlık olarak, var gücümüzle çalışıyoruz. Son 18 yılda 600 baraj inşa ettik, 1,8 milyon hektar araziyi suya kavuşturduk. 2021 yılını su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak belirledik. 7,3 milyar metreküp depolama hacmine sahip Silvan Barajı Projesi, Atatürk Barajı sulamasından sonra ülkemizin en büyük ikinci sulama Projesidir. Temelden 175,5 metre yüksekliği ile kaya dolgu baraj tipinde ülkemizin ve Avrupa'nın en yüksek barajıdır. Silvan Barajı'nın büyüklüğünü kısaca anlatmak gerekirse; barajda depolanacak su, İstanbul'un yıllık su ihtiyacının 7 katı kadar olacaktır. Barajın yüksekliği katları 3 metre olan 60 katlı bir gökdelene eşittir" dedi.

'5 MİLYON FUTBOL SAHASI KADAR ALANI SULAYACAKTIR'

Baraj inşası sırasında terör saldırıları nedeniyle şehit olanları da rahmetle andığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, "2022 yılında tamamlanmasını planladığımız Silvan Barajı'yla, Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ciddi bir büyüme ivmesi yakalayacaktır. Sulama inşaatları bitene kadar, enerji de üretecek Silvan Barajı'nın zamanla enerji üretimi azaltılarak sulama suyu miktarı, 1,8 milyon metreküpe çıkarılacaktır. Silvan Barajı, kanal ve depolama tesislerinin tamamlanmasıyla 2,4 milyon dekar araziyi, diğer bir ifadeyle yaklaşık 5 milyon futbol sahası kadar alanı sulayacaktır. Proje tamamlandığında ekonomimize yıllık 1,9 milyar lira katkı ve yaklaşık 305 bin kişiye istihdam sağlanacak" diye konuştu.

Başlar Barajı'nın da açılışını yapacaklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi: "30 metre gövde yüksekliği ve 29 milyon metreküp depolama hacmine sahip Başlar Barajı'ndan Bismil ve Silvan ilçelerimiz faydalanacaktır. Sulama yatırımlarının ise yüzde 26'sı tamamlanmış olup, proje sonunda toplam 38 bin 200 dekar alan sulamaya açılacaktır. Projenin tamamlanması ile yıllık 30 milyon liranın üzerinde net gelir artışı ve 5 bin kişiye istihdam sağlanacaktır."

'ERGANİ'NİN 2045 YILINA KADAR İÇME SUYU İHTİYACI KARŞILANACAK'

Törenle açılışı yapılacak diğer iki tesisin ise buradan kuş uçuşu 117 km uzaklıktaki Ergani Barajı ile 96 km uzaklıktaki Ergani İçme ve Arıtma Suyu tesisi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, "15 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Ergani Barajı'nın hizmete girmesiyle bu yıl sulama projesi de hayata geçecektir. Proje sayesinde 19 bin dekar arazi sulanacak, 2 bin 500 kişiye iş imkanı ve ekonomiye yıllık 13 milyon TL ilave katkı sağlanacaktır. Ergani İçme ve Arıtma Suyu Tesisi ile de Dicle Barajı'ndan gelen suları arıtarak vatandaşımıza sunacağız. Ergani'nin içme suyu ihtiyacı 10 milyon metreküptür. 126 milyon TL'ye mal olan bu tesis sayesinde Ergani ve köyleri 16 milyon metreküp içme suyuna kavuşacak ve 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz