Turizmin gözdesi!

Güneydoğu "Mezopotamya" markasıyla turizmin gözdesi olmaya hazırlanıyor

Haberler 03.07.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi, kültürü, gastronomisi ve doas UNESCO tarafndan da tescillenen Güneydou Anadolu Bölgesinin 9 ili, Türkiyenin destinasyon odakl ilk bölgesel turizm markas olarak tantm yaplan Mezopotamya ile turizmde birlikte kazanmaya hazrlanyor.

GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl, Dicle, pekyolu ve Karacada kalknma ajanslarnn i birliinde, Adyaman, Batman, Diyarbakr, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, anlurfa ve rnakn zengin kültürel mirasn turizme kazandrmak ve bölgesel kalknmay salamak amacyla balatlan GAP Bölgesi Turizm Odakl Tantm ve Markalama Projesi kapsamnda, bölgenin turizm deerleri Mezopotamya markasyla global bir kimlik kazanyor.

Türkiyenin destinasyon odakl ilk bölgesel turizm markas Mezopotamya ile bölgedeki turizm sirkülasyonu adeta tek çat altnda toplanyor.

Yerli ve yabanc ziyaretçilerin bölge illerindeki turizm alanlarn en verimli ekilde gezmesine olanak salayacak Türkçe ve ngilizce mobil gezi rehberi destei hizmetinin saland marka çats altnda, harita, yeme içme, konaklama ve ehir rotalar yer alyor.

Tarihi ve kültürel deerleriyle her yl turizm pastasndaki payn artran Güneydou Anadolu illerini gezmek isteyen yerli ve yabanc turistler, tarihi, kültürü, gastronomisi ve doasyla birbirinden güzel mekanlara ev sahiplii yapan kentlerin tamamn, 3 ile 9 gün arasnda deien zaman diliminde planl ve programl gezebilecek.

Bölgede, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepe, Nemrut Da, Diyarbakr Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, esiz lezzetleriyle Gaziantep, kilise ve manastrlaryla Mardin, doal güzellikleriyle Halfeti, Hasankeyf, Botan Vadisi ile Cudi Da, tarihi ve turistik mekanlar olarak ön plana çkyor.

BÖLGEYE LG ARTACAKTIR

Türkiye Turist Rehberleri Birlii Denetim Kurulu Bakan ve anlurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, özellikle bölgedeki kültür rotalarna turistlerin ilgi gösterdiini söyledi.

Mezopotamya markasnn bölge turizmine büyük ivme kazandracan anlatan çoban, nsanlara artk tek tek bir yeri, bir mekan anlatmak, tantmak yetmiyor, bir bütün olarak sürekli daha fazlas isteniyor. Özellikle bütün dünya bölgeyi Mezopotamya olarak biliyor. çok güzel bir lansman ve tantm oldu. Bunun semeresini ve dönülerini ksa sürede olumlu yönde alacamza inanyoruz. Pandeminin etkisinin azalmasyla bölgeye olan ilgi, Mezopotamya markasnn da etkisiyle artacaktr. diye konutu.

MEZOPOTAMYA BR DÜNYA MARKASI

Mezopotamya Turizm Platformu üyesi Mehmet Kamil Türkmen de daha önce bölgenin GAP turlaryla anldn ancak bu ismi özellikle yabanc turistlerin alglamakta zorlandn dile getirdi.

Mezopotamyann tarihi ve kültürel geçmii çok iyi ifade eden bir kavram olduunu vurgulayan Türkmen, unlar kaydetti:

Mezopotamya bir dünya markasdr. Bölgeye slam medeniyetinde El Cezire, Grek kültüründe ise zaten Mezopotamya deniyor. Bu bölgenin özellikle Mezopotamya isminin dünya literatüründeki yeri çok önemlidir. Yurt dnda yaayan turistler Mezopotamya denilince bu bölgeyi alglayabiliyor. llerde rekabete açk olmaktan ziyade, birbirini destekleyici destinasyonlarn oluturulmas bizler için çok önemli. Yurt dndan gelen misafirlerimiz bölgenin tamamn gezmek isterse bunu 9 günde gezer, zaman çok kstl ise bölgenin lokomotif illerini gezer, 4 gün seyahat plan programlarna tabi olur. Tüm turistlerimizi 4 gözle bekliyoruz. Mezopotamyaya gelsinler, birlikte tarihe yolculuk yapalm.

BÖLGENN TAMAMINI TEK PLANLA GEZME MKANI

Gaziantepte turizm sektöründe faaliyet gösteren, Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Soner Bacaksz da sadece yeni markann bölge turizminde yeni bir beklenti oluturduunu söyledi.

Kültür ve gastronomi alannda bölgenin büyük potansiyeli olduunu anlatan Bacaksz, Mezopotamya markasyla artk Türkiyenin, Güneydou Anadolunun tantm yaplyor. Daha önce GAP turu yaplyordu ancak yabanc turistte bu turlar ilgi uyandrmyordu Mezopotamya markas bölgeye ilgi ve talebin artmasna önümüzdeki günlerde katk salar. Gaziantepten balayan tur güzergahyla güney hattn komple içine alan çok büyük bir destinasyondan bahsediyoruz. Ziyaretçilerimize tek planla bölgenin tamamn gezme imkan salayacak. deerlendirmesinde bulundu.

DYARBAKIR VE çEVRESNN TURZM POTANSYEL GÜçLENECEK

TÜRSAB Diyarbakr Bölge Yürütme Kurulu Bakan Mehmet Akyl ise Mezopotamya markasnn bölgenin adnn dünyada bilinilirliini artracana inandn belirtti.

GAP turlarnn daha önce Gaziantep, anlurfa ve Mardin ile snrl kaldn ifade eden Akyl, yeni markann 9 ili bünyesinde barndrmasyla çok daha kapsayc olduunu dile getirdi.

Bölgede turizmin payda herkesin markaya destek vermesi gerektiini vurgulayan Akyl, Turizm açsndan artk Mezopotamya denilince tüm bölge illeri, rnak ve Gaziantep arasndaki tüm bölge olarak anlacak. Diyarbakr da bölgede otel kapasitesi en yüksek illerin banda geliyor. çevre illeri plan ve program kapsamnda gezecek turistler, konaklamasn Diyarbakrda yapabilecek. Bu marka özelde Diyarbakr ve çevresinin turizm potansiyelini de güçlendirecek. Bu destinasyon talep edildiinde tur operatöründen otel, yer ve fiyat durumuna göre tercih imkan doacak. dedi.

Ana Sayfaya Git