Türkiye'nin sendikal haklar karnesi kötüleşiyor

DİSK'e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş)Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Kanun Hükmünde Kararname ile sendika üyelerinin ihraç edilmesinin hukuk dışı olduğunu dile getirerek, "Ülkemizin sendikal haklar karnesinin giderek kötülemesinden endişe duyuyoruz" dedi.

Haberler 20.07.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DSKe bal Türkiye Genel Hizmetler çileri Sendikas (Genel-)Genel Bakan Remzi çalkan beraberindeki bölgedeki sendika ube bakanlar ile birlikte KHK ile ihraç edilen üyeleriyle ilgili Diyarbakrda basn toplants düzenlendi. Genel- Sendikas Diyarbakr 1 Nolu ube Bakanlnda yaplan toplantda konuan çalkan, OHAL hukuksuzluunun devam ettiini söyledi. Yaynlanan 692 sayl son KHK ile 306 üyelerinin ihraç edildiini dile getiren çalkan, OHAL döneminde iini kaybeden üyeleri saysnn 1961e yükseldiini, 28 üyenin, i akitleri askya alm durumda olduunu söyledi. Genel- Sendikas Genel bakan Remzi çalkan, hraç edilenlere yaplan uygulamann kabul edilemez olduunu da ifade ederek, öyle dedi:

KHK KAPSAMINDAK HRAçLAR

OHAL hükümeti tarafndan göreve getirilen belediye yönetimleri 1448 üyemizi iten çkard, 513 üyemizin i akitleri ise KHKlarla feshedildi. Sendikamz, OHAL ilan edildiinden bugüne üyelerimizin hukukunu savunmaktadr. hraç edilen üyelerimize reva görülen muamele hukuk ve adalet ddr, evrensel hukuk ile insan haklar ihlalidir. Bugüne kadar ihraçlar konusunda gerek hükümet düzeyinde gerekse yerel resmi makamlar düzeyinde yürüttüümüz temaslarn olumlu sonuçlar üreteceini beklerken 692 sayl KHK ile ne yazk ki OHAL döneminin bana dönülmütür. OHAL döneminde, OHALin ilan edilmesine neden olan 15 Temmuz darbesini sanki içiler yapm gibi uygulamalar gündeme gelmitir ve bu nedenle on binlerce çalan hukukun temel ilkesi olan masuniyet karinesi bir kenara itilerek kamudan ihraç edilmitir. Üyelerimizin hangi gerekçe ile ilerinden edilerek isizlie terk edildiklerini bilmek istiyoruz. Bunu bizler bilmek istiyoruz ama en çok da isiz braklan üyelerimiz ve aileleri bu yant almak ve neden açla terk edildiklerini bilmek istiyorlar.

Genel- Genel Bakan çalkan, sendika üyelerinin KHKlarla ihraç edilmesinin Türkiyenin sendikal haklar karnesini kötületirdiini öne sürerken, hukukun gerei olan adil yarglamalar sonucu ortaya çkacak yarg kararlarna her zaman olduu gibi saygl olduklarn anlatt. çalkan, öyle devam etti:

HUKUK DII LEMLER

Ancak, olaanüstü durum gerekçesiyle hukuk d ilemleri kabul etmek zorunda deiliz; bu ilemler hukuk dd meru da deildir. Son olarak unu da ilave edelim, OHAL Hükümetince yaplan ihraçlar sendikamz bundan sonraki süreçte sendikal hak ihlali olarak deerlendirecek ve bu çerçevede uluslararas sendikal gündeme tayacaktr. çünkü, son KHK ile biri ube bakan olmak üzere 5 ube yöneticimizin i akdi feshedilmitir. Bundan önceki fesihleri de sayarsak toplam 10 ube yöneticimizin çalma haklar ellerinden alnm durumdadr. Sendikamzn ube genel kurullarnda içilerin oylaryla sendika yöneticiliine seçilen üyelerimiz geçerli bir hukuki gerekçe sunulmadan ilerinden edilmilerdir. Bu uygulamalar dünyann her yerinde sendikal hak ihlalidir. Dünyann hiçbir yerinde sendika yöneticilerini bu tür yöntemlerle isiz brakamazsnz. Daha dorusu dünyann hiçbir medeni ve demokratik devleti bu tür yöntemlere bavurmaz. Ülkemizin sendikal haklar karnesinin giderek kötülemesinden endie duyuyoruz. Bu endiemizi kamuoyu ile paylayoruz.

Ana Sayfaya Git