Ulaşım havuzu büyük vurgun!

Kayyım Cumali Atilla döneminde, Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaştırma Havuzundaki 5 milyon liralık yolsuzluk, müfettişlerin raporuna yansıdı.

Haberler 03.05.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halen Ankara Altnda lçe Kaymakam olarak görev yapan Cumali Atillann kayym olarak atand Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde Bakanvekili olduu döneme ilikin yolsuzluk ve usulsuzlükler zincirine bir halka daha eklendi. 2017-2018 yllarnda belediye ve halk otobüslerinin parasnn aktarld havuzdan 5,5 milyon lira civarnda yolsuzluk yapld Mülkiye müfettilerinin, yürüttüü soruturmada ortaya çkt. Müfettilerin hazrlad rapora göre, ortaya çkarlan yolsuzlukla ilgili gereinin yaplmas için Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna dosyann gönderildii örenildi. Raporda, havuz hesaptan otobüsü olmayan kiilere ve bir kooperatif bakanna çok sayda haksz ödeme yapld ifade dildi.

fadelerin de yer ald raporda, otobüs iletmesi ube müdürlüünde motor ustas olarak çalan Muharrem Dala, eski otobüs iletmesi müdür vekili Berat Can Güvenin kendisini sanayiye birinden para almaya gönderdiini ve oradan elden ald parann miktarnn kendisini tedirgin ettiine ilikin ifadelerine yer verildi.

VAL GÜZELOLU MÜFETT STED

Dönemin HDPli Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanakn yürütülen terör soruturmas kapsamnda aça alnmas üzerine çileri Bakanl tarafndan kayym olarak atanan Cuma Atillann, görev süresi ve sonrasnda pe pee patlak veren yolsuzluk ve usulsüzlükleri yeni bir boyut kazand. Halen Ankara Merkez Altnda lçe Kaymakaml görevini yürüten Atillann kayym olarak görev yapt dönemde, Büyükehir belediyesine ait otobüsler ile özel halk otobüslerinin gelirlerinin aktarld hesapta 2017 ve 2018 yllarnda yolsuzluk ve nitelikli dolandrclk yaplarak kamunun zarara uratld ikayetleri üzerine dönemin Valisi Hasan Basri Güzelolu tarafndan soruturulmas yönünde çileri Bakanlndan müfetti istedi.

MÜFETTLERN HAZIRLADII RAPOR

16 Mart 2020 tarihinde çileri Bakan Süleyman Soylunun onay ile görevlendirilen ve Diyarbakra gelip olayl ilgili kapsaml soruturma yürüten ve çok sayda kiinin ifadelerini alan Bakanlk Mülkiye müfettileri, yürüttükleri tahkikata ilikin tevdi raporunu hazrlad. Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl bünyesinde çaltrlan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin topland hesaptaki bir ksm paralarn hak etmeyen kiilere ödenmesine ilikin hazrlanan raporda, l Valisi Hasan Basri Güzelolunun imzasyla göndenilen yazya atf yapld.

HAVUZDAN ÖDEME YAPILMI

Raporda, Diyarbakr Valiliinin 15 Mart 2020 tarihindeki yazsnda, eski otobüs iletmesi müdür vekili Berat Can Güvenin otobüs gelirlerinin aktarlmas için görevlendirildii, Cann hazrlayp bankaya gönderdii ödeme listelerinde otobüs sahibi olmad halde baz kiilere otobüs havuz hesabndan ödeme yapld, Muhsin Talaya toplam 84 bin 808 lira, Uur Akbala toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngele toplam 168 bin 965 lira vererek Berat Can Güvenin büyükehir belediyesini nitelikli bir ekilde dolandrd iddia edildi.

KOOPERATF BAKANINA ÖDEME

Raporda, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Bakan Fesih Kayaya otobüsü için hak ettii tutarlardan yüksek miktarda tutarlar yatrld, Kayann banka hesabna hak etmedii halde 1 milyon 135 bin lira aktarld öne sürüldü. Müfetti raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplam 5 milyon 416 bin 411 lira tutarnda. Müfettie göre yaplan ilemlerin nitelikli dolandrclk kapsamnda deerlendirilmesi gerektii ifade edilerek, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaçn adli yönde yarglanmalar istendi.

TRAFK CEZALARI FENN MUAYENE

Raporda ifadelerine yer verilen Berat Can Güven, Fesih Kayaya belediye otobüslerine yazlm olan eski tarihli trafik cezas paralarnn ve fenni muayene cezalarnn ödenmesi için para verdiini ve cezalarn ödendiini söylerken, Fesih Kayann ise kendi hesabna yatrlan paralar çekip elden Cana verdiini söyledi. Belediyenin yazsnda trafik cezalarnn oför personele ait olduu, oförler tarafndan ödendii ve halen vergi dairesine ödenmesi gereken 31 bin 320 lira borç olduu belirtildi.

USULSÜZ 45 DEFA PARA YATIRILMI

Müfetti raporunda, eski otobüs iletme müdürü Berat Can Güven tarafndan özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif bakan Fesih Kaya hesabna usulsüz olarak 45 defada toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarld, bunun 45 kere ayr ayr cezai sorumluluk douraca kanaatine varld belirtildi. Rapora göre otobüsü olmayan, 23 yandaki Yusuf Sönmeze toplam 2 milyon 156 bin 931 lira ödendi.

PARANIN MKTARINDAN TEDRGN OLDUM

Müfetti raporunda nitelikli dolandrclk ile ilgili alnan ifadeler de yer ald. Otobüs letmesi ube Müdürlüünde motor ustas olarak çalan Muharrem Dala, Berat Can Güvenin mesai bitimine doru kendisini aradn belirterek, 3. Sanayiye gitmemi orada ismini imdi hatrlamadm bin ahsn bana para vereceini, bu parann cumhurbakanmzn gelii ile ilgili olduunu, gidip almam söyledi. Ben belediyeye tahsisli bir araba ile giderek paray aldm. ahs ve irketi hatrlamyorum. Ama yüklü bir miktarda para verildiini hatrlyorum. çünkü parann miktarndan tedirgin olmutum. Belediyenin önünde ben paray Berat Can Güvene verdim. çeriye girmedim, kime verdiini bilmiyorum. Ancak sorduumda Ercan Bircan Beye verdiini söylemiti. Ben parann kime verildiini görmedim dedi.

BRCANIN FADESNE YER VERLD

Raporda, o dönemde genel sekreter yardmcs olarak çalan ve kendisine para verildii ileri sürülen Ercan Bircann ifadeleri de yer ald. Bircan müfettilere verdii ifadede, otobüs iletmesi bünyesinde ayr bir havuz hesab olduunu bilmediini, buradan harcama yaplmasna dair bir talimat vermesinin söz konusu olmadn belirterek, Sayn cumhurbakanmz geldii dönemle ilgili olarak yaplan i ve ilemler sayn vali ve belediye bakan vekilimiz arasnda yürütülmütür. Bu konuda görev almadm. Bu sebeple bana her hangi bir para ödemesi yaplmamtr. smi geçen Muharrem Dala isimli ahs tanmyorum dedi.

Daha önce Can Erdem olan ismini Berat Can Güven olarak deitiren otobüs iletmesi müdür vekilinin ikayetler üzerine aça alnd ve müfetti raporundan sonra söz konusu kiiler hakknda nitelikli dolandrclk davas açld örenildi.

Ana Sayfaya Git