Ulaşım havuzu büyük vurgun!

Kayyım Cumali Atilla döneminde, Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaştırma Havuzundaki 5 milyon liralık yolsuzluk, müfettişlerin raporuna yansıdı.

Ulaşım havuzu büyük vurgun!

Halen Ankara Altındağ İlçe Kaymakamı olarak görev yapan Cumali Atilla'nın kayyım olarak atandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Başkanvekili olduğu döneme ilişkin yolsuzluk ve usulsuzlükler zincirine bir halka daha eklendi. 2017-2018 yıllarında belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan 5,5 milyon lira civarında yolsuzluk yapıldığı Mülkiye müfettişlerinin, yürüttüğü soruşturmada ortaya çıktı. Müfettişlerin hazırladığı rapora göre, ortaya çıkarılan yolsuzlukla ilgili gereğinin yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına dosyanın gönderildiği öğrenildi. Raporda, havuz hesaptan otobüsü olmayan kişilere ve bir kooperatif başkanına çok sayıda haksız ödeme yapıldığı ifade dildi.

İfadelerin de yer aldığı raporda, otobüs işletmesi şube müdürlüğünde motor ustası olarak çalışan Muharrem Dala, eski otobüs işletmesi müdür vekili Berat Can Güven’in kendisini sanayiye birinden para almaya gönderdiğini ve oradan elden aldığı paranın miktarının kendisini tedirgin ettiğine ilişkin ifadelerine yer verildi.

VALİ GÜZELOĞLU MÜFETTİŞ İSTEDİ

Dönemin HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın yürütülen terör soruşturması kapsamında açığa alınması üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atanan Cuma Atilla'nın, görev süresi ve sonrasında peş peşe patlak veren yolsuzluk ve usulsüzlükleri yeni bir boyut kazandı. Halen Ankara Merkez Altındağ İlçe Kaymakamlığı görevini yürüten Atilla'nın kayyım olarak görev yaptığı dönemde, Büyükşehir belediyesine ait otobüsler ile özel halk otobüslerinin gelirlerinin aktarıldığı hesapta 2017 ve 2018 yıllarında yolsuzluk ve nitelikli dolandırıcılık yapılarak kamunun zarara uğratıldığı şikayetleri üzerine dönemin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından soruşturulması yönünde İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istedi.

MÜFETTİŞLERİN HAZIRLADIĞI RAPOR

16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun onayı ile görevlendirilen ve Diyarbakır'a gelip olayl ilgili kapsamlı soruşturma yürüten ve çok sayıda kişinin ifadelerini alan Bakanlık Mülkiye müfettişleri, yürüttükleri tahkikata ilişkin tevdi raporunu hazırladı. “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde çalıştırılan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin toplandığı hesaptaki bir kısım paraların hak etmeyen kişilere ödenmesine" ilişkin hazırlanan raporda, İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun imzasıyla göndenilen yazıya atıf yapıldı.

HAVUZDAN ÖDEME YAPILMIŞ

Raporda, Diyarbakır Valiliği’nin 15 Mart 2020 tarihindeki yazısında, eski otobüs işletmesi müdür vekili Berat Can Güven’in otobüs gelirlerinin aktarılması için görevlendirildiği, Can’ın hazırlayıp bankaya gönderdiği ödeme listelerinde otobüs sahibi olmadığı halde bazı kişilere otobüs havuz hesabından ödeme yapıldığı, Muhsin Talay’a toplam 84 bin 808 lira, Uğur Akbal’a toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngel’e toplam 168 bin 965 lira vererek Berat Can Güven’in büyükşehir belediyesini nitelikli bir şekilde dolandırdığı iddia edildi.

KOOPERATİF BAŞKANINA ÖDEME

Raporda, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya’ya otobüsü için hak ettiği tutarlardan yüksek miktarda tutarlar yatırıldığı, Kaya’nın banka hesabına hak etmediği halde 1 milyon 135 bin lira aktarıldığı öne sürüldü. Müfettiş raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplamı 5 milyon 416 bin 411 lira tutarında. Müfettişe göre yapılan işlemlerin “nitelikli dolandırıcılık” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edilerek, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç’ın adli yönde yargılanmaları istendi.

TRAFİK CEZALARI FENNİ MUAYENE

Raporda ifadelerine yer verilen Berat Can Güven, Fesih Kaya’ya belediye otobüslerine yazılmış olan eski tarihli trafik cezası paralarının ve fenni muayene cezalarının ödenmesi için para verdiğini ve cezaların ödendiğini söylerken, Fesih Kaya’nın ise kendi hesabına yatırılan paraları çekip elden Can’a verdiğini söyledi. Belediyenin yazısında trafik cezalarının şoför personele ait olduğu, şoförler tarafından ödendiği ve halen vergi dairesine ödenmesi gereken 31 bin 320 lira borç olduğu belirtildi.

USULSÜZ 45 DEFA PARA YATIRILMIŞ

Müfettiş raporunda, eski otobüs işletme müdürü Berat Can Güven tarafından özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif başkanı Fesih Kaya hesabına usulsüz olarak 45 defada toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarıldığı, bunun 45 kere ayrı ayrı cezai sorumluluk doğuracağı kanaatine varıldığı belirtildi. Rapora göre otobüsü olmayan, 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e toplam 2 milyon 156 bin 931 lira ödendi. 

PARANIN MİKTARINDAN TEDİRGİN OLDUM

Müfettiş raporunda nitelikli dolandırıcılık ile ilgili alınan ifadeler de yer aldı. Otobüs İşletmesi Şube Müdürlüğü’nde motor ustası olarak çalışan Muharrem Dala, Berat Can Güven’in mesai bitimine doğru kendisini aradığını belirterek, “3. Sanayi’ye gitmemi orada ismini şimdi hatırlamadığım bin şahsın bana para vereceğini, bu paranın cumhurbaşkanımızın gelişi ile ilgili olduğunu, gidip almamı söyledi. Ben belediyeye tahsisli bir araba ile giderek parayı aldım. Şahsı ve şirketi hatırlamıyorum. Ama yüklü bir miktarda para verildiğini hatırlıyorum. Çünkü paranın miktarından tedirgin olmuştum. Belediyenin önünde ben parayı Berat Can Güven’e verdim. İçeriye girmedim, kime verdiğini bilmiyorum. Ancak sorduğumda Ercan Bircan Bey’e verdiğini söylemişti. Ben paranın kime verildiğini görmedim” dedi.

BİRCAN'IN İFADESİNE YER VERİLDİ

Raporda, o dönemde genel sekreter yardımcısı olarak çalışan ve kendisine para verildiği ileri sürülen Ercan Bircan’ın ifadeleri de yer aldı. Bircan müfettişlere verdiği ifadede, otobüs işletmesi bünyesinde ayrı bir havuz hesabı olduğunu bilmediğini, buradan harcama yapılmasına dair bir talimat vermesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Sayın cumhurbaşkanımız geldiği dönemle ilgili olarak yapılan iş ve işlemler sayın vali ve belediye başkan vekilimiz arasında yürütülmüştür. Bu konuda görev almadım. Bu sebeple bana her hangi bir para ödemesi yapılmamıştır. İsmi geçen Muharrem Dala isimli şahsı tanımıyorum” dedi.

Daha önce Can Erdem olan ismini Berat Can Güven olarak değiştiren otobüs işletmesi müdür vekilinin şikayetler üzerine açığa alındığı ve müfettiş raporundan sonra söz konusu kişiler hakkında nitelikli dolandırıcılık davası açıldığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz