"Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü"

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Diyarbakır'da Danışmanlık Birimleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinin açılması gerektiğini belirtti.

Haberler 26.06.2020 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Genel Bakan Yahya Öger, Diyarbakrda Danmanlk Birimleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinin açlmas gerektiini belirtti.

Öger, Uluslararas Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl ile Mücadele Günü dolaysyla yapt açklamada, Birlemi Milletler Genel Kurulunun, dünyada uyuturucu kullanmnda art olmas ve bunun insanlk için büyük bir tehdit oluturmas gerçeiyle hareket ederek, madde bamllnn önlenmesi amacyla 1987 ylnda ald bir kararla, uyuturucusuz temiz bir topluma ulamay hedeflediini anmsatt.

Uluslararas alanda eylem ve i birliini güçlendirme konusundaki kararln vurgulamak için, 26 Haziran tarihini Uluslararas Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl ile Mücadele Günü olarak belirlendiini kaydeden Öger, öyle devam etti:

Uyuturucu kullanm, toplumlarn hem bugününü hem de geleceini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan bata gençler olmak üzere herkesi etkileyen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutlar olan bir salk sorunudur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn 58. maddesinin ikinci fkrasnda Devlet, gençleri alkol dükünlüünden, uyuturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alkanlklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alr hükmü yer almaktadr. Toplumun alkol, sigara ve uyuturucu madde bamll gibi kötü alkanlklardan korunmas devletin görevleri arasnda saylmtr. Toplumun madde bamlln sadece polisiye, adli ve ahlaki bir sorun olarak alglamas madde kullanclarnn toplumdan dlanmasna yol açmaktadr. Toplumsal bu alg nedeniyle salk sorununun tedavisi yerine cezalandrma ön plana çkmakta, bu da madde kullanclarnn tedaviye bavurmasnn önünde bir engel oluturmaktadr. Sonuç olarak, toplumun uyuturucu problemi algs, soruna yönelik çözümlerin üretilmesinde ve uygulanmasnda önemli rol oynamaktadr.

UUTURUCU TRAF

Türkiyede 2018-2023 Uyuturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Plan kapsamnda uyuturucu arznn önlenmesi, uyuturucuya olan talebin önlenmesi, uyuturucu ile mücadelede iletiim, uyuturucu ile mücadele sürecinin koordinasyonu, izlenmesi ve deerlendirilmesine yönelik çalmalar yapld bildiren Öger, gerek arzla gerekse taleple mücadele alannda Türkiyeden son derece önemli faaliyetler yapldn aktard.

Bamllkla mücadele konusunda baz önemli gelimelerin olduunu ancak eksiklerin de bulunduunu ifade eden Öger, unlar kaydetti:

limizde açlacak yeni Alkol Madde Bamll ve Eitim Merkezi (AMATEM) çocuk Ergen Madde Bamll Tedavi Merkezi (çAMATEM) ilimiz açsndan oldukça önemlidir. Ancak tedavi öncesi ve sonras ailelerin ve hastalarn bavuraca Danmanlk, Rehabilitasyon ve Sosyal Uyum Birimleri tedavinin en önemli ayaklar olmasna ramen hala ilimizde yok. limizde Danmanlk Birimleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinin açlmas elzemdir.

Ana Sayfaya Git