Uyuz vakaları arttı

Diyarbakır'da son günlerde artan uyuz vakaları halkı tedirgin ediyor. Uzman Dr. Hamza Aktaş, "Vaka artışının nedenlerinden biri de aslında aile bireylerinin yetersiz tedavi almasını görmekteyiz. Aile fertlerinden birinde uyuz var ise mutlaka aile bireylerinin tamamının tedavi görmesi gerekmektedir" dedi.

Haberler 15.01.2022 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda uyuz olarak bilinen scabies hastal Diyarbakrda son günlerde art gösterirken, uzmanlar aile içi bulaa dikkat çekti. Memorial Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalklar Uzman Dr. Hamza Akta, uyuz vakalarnda son dönemlerde ciddi artlarn olduunu ve bunun temel nedenlerinden birisinin aile bireylerinin yetersiz tedavi almas olduunun altn çizdi. 5 yl önceki vakalara bakldnda son yllarda bunun 4 kat arttn aktaran Dr. Akta, Son dönemlerde uyuz vakalarnda ciddi bir art olduunu gördük. Hem medyada, hem sosyal medyada, halk arasnda da bunu görüyoruz izliyoruz. Poliklinikte de çok ciddi anlamda vakalarda art olduunu gördük. 3 veya 5 yl önce haftada bir iki vaka görebiliyorken, u anda günde 3 ya da 5 vaka görmeye baladk. Son dönemlerde yaplan bir iki çalma da oldu. Hem Türkiyede hem de spanyada yaplan bir çalmada pandemiyle birlikte uyuz vakalarnda 4 kat artn olduu tespit edildi. Bu çok ciddi bir arttr dedi.

ALE BREYLERNN TAMAMININ TEDAV GÖRMES GEREKMEKTEDR

Uyuzda en önemli ikayetin kant olduunu vurgulayan Akta, özellikle geceleri vücut ssnn artmasyla birlikte ortaya çkan iddetli kant ve aile bireylerinde de kantnn olmasnn akllara uyuzu getirdiini söyledi. En önemli temel belirtinin bu olduunu kaydeden Akta, Hastalar pandemiyle birlikte aslnda kanty geri planda tuttular. Korona virüs korkusuyla, virüs kaparm endiesiyle kantlarn geri plana attlar. Ama bu da neye yol açt? Uyuz vakalarnn artmasna ve patlamasna yol açt. Bu anlamda biz, ailede ayn anda bir iki bireyde kant varsa, bu kant geceleri çok fazlaysa mutlaka uzman bir hekime bavurmalarn ve tetkiklerle birlikte uyuz tans konulursa tedavilerini almalarn istiyoruz. Bunlar basit tedaviler, doru uygulanmaldr. Uygulanrken yakn temasta olan herkesin, aile bireylerinin tamamnn tedavi almasn istiyoruz. Ama çou zaman aile bireylerinde Ben kanmyorum, tedavi almak istemiyorum gibi dirençlerle karlayoruz. Bu da uyuz tedavisinin gecikmesine, yaylmasna ve artmasna yol açyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git