Vaka artışı 100'ün üzerinde

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, Sağlık Bakanlığı'nın "sıkıntı yok" açıklamasına rağmen kentte 112 aracılığıyla yatırılması gereken koronavirüs hastaları için yatak kalmadığı bilgisi edindiklerini söyledi.

Haberler 25.06.2020 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Normallemeyle birlikte koronavirüs vakalarnn hzl art gösterdii Diyarbakrda, temasl kiilere test yaplmamas ve virüsün bulama seyrini Diyarbakr Tabip Odas erif Demir, deerlendirdi. Kentte normallemeyle birlikte vaka saysnn arttn ancak net verilere ulaamadklarn söyleyen Demir, Salk Bakanl tarafndan süreç effaf bir biçimde yürütülmediinden, ülke genelindeki güncel vaka dalmlar kamuoyu ile paylalmadndan, TTB olarak merkezi bilim kurulunda ve Diyarbakr Tabip Odas olarak l Pandemi Kurulunda temsil edilmediimizden dolay elimizde vakalara ilikin net veriler mevcut deil dedi.

Pandemi hastanelerinde çalan meslektalarndan bilgi edindiklerini anlatan Demir, Edindiimiz bilgilere göre son 2-3 haftadr Covid-19 nedeni ile hastanede günlük ortalama takip edilen hasta says 250 civarnda. Hasta sirkülasyonu çok fazla olduu pandemi hastanelerinde her gün onlarca hasta taburcu edildii halde onlarn yeri yeni hastalarla dolmakta. Diyarbakrda günlük ortalama dorulanm vaka, yani PCR testi pozitif gelen says 100ün üzerinde. Ayn zamanda test negatif olup da klinikte ve radyolojik bulgular pozitif olanlar da hesaba katldnda virüs ile enfekte hastalar ifade edilenden çok daha fazla saydadr ifadelerini kulland.

HASTANELERDE YATAK KALMADI

1 Haziran sonras hzl balayan normalleme ile birlikte pandeminin balangcndan bugüne kadar Diyarbakrda hastanelerde takip edilen en yüksek hasta saylarna ulald diyen Demir, Her ne kadar valilik ve bakanlk tarafndan vakalardaki arta ramen yatak doluluk orannda sknt olmadn dile getirilse de meslektalarmzdan aldmz bilgilere göre Diyarbakrda 112 araclyla yatrlmas gereken Covid-19 hastalar için yatak olmad bilgisi paylalmaktadr. lçelerdeki hastalar sevk etmede sknt yaadklarn dile getirmektedirler. çok sayda hasta pandemi olarak ilan edilen özel hastanelere yönlendirilmektedir. 65 ya üzeri ve ek hastal olan kiilerdeki virüsün olas kötü sonuçlar düünüldüünde bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir diye konutu.

LABORATUVAR SAYISI ARTTIRILMALI

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) veri toplamak için sokakta rastgele yapt koronavirüs testlerine de deinen Demir, unlar söyledi: Bakanlk algoritmalarn da önerilen cerrahi ameliyatlar öncesi hastadan test istemesi kural uygulanmamakta ve kstlama olduuna dair meslektalarmzdan geri bildirim almaktayz. Özellikle birçok kurumdan gelen genel tarama testleri ve ne amaçla yapld bilinmeyen TÜKin balatt Türkiye geneli seroprevalans çalmas taramalarndan kaynakl Diyarbakrdaki test çalma kapasitesi yetersiz kalmakta, ildeki vaka saylarnn art göz önüne alndnda klinik gereklilik nedeniyle test yaplmas gereken kiilerin testleri yaplmamakta ya da çok geç sonuçlanmaktadr. Diyarbakrdaki iki laboratuvardaki salk çalanlar gece gündüz maksimum düzeyde test çalmasna ramen oluan younluktan kaynakl testlerin 2-3 gün sonraya çkabilmektedir. Diyarbakrdaki mevcut test kapasitesinin artrlmas gerekir. Mevcut taramalar için Halk Sal bünyesinde veya alt yaps olan baka bir hastanedeki laboratuvarlar gerekli düzenlemeler yaplarak test çallmas için hazr hale getirilmelidir. Uzun sürecei bilinen bu pandemi ile mücadelede gerekli olan herkese yeterli ve hzl test yaplmas için gereklidir.

Ana Sayfaya Git