Vaka artışı 100'ün üzerinde

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, Sağlık Bakanlığı'nın "sıkıntı yok" açıklamasına rağmen kentte 112 aracılığıyla yatırılması gereken koronavirüs hastaları için yatak kalmadığı bilgisi edindiklerini söyledi.

Vaka artışı 100'ün üzerinde

Normalleşmeyle birlikte koronavirüs vakalarının hızlı artış gösterdiği Diyarbakır'da, temaslı kişilere test yapılmaması ve virüsün bulaşma seyrini Diyarbakır Tabip Odası Şerif Demir, değerlendirdi. Kentte normalleşmeyle birlikte vaka sayısının arttığını ancak net verilere ulaşamadıklarını söyleyen Demir, "Sağlık Bakanlığı tarafından süreç şeffaf bir biçimde yürütülmediğinden, ülke genelindeki güncel vaka dağılımları kamuoyu ile paylaşılmadığından, TTB olarak merkezi bilim kurulunda ve Diyarbakır Tabip Odası olarak İl Pandemi Kurulu’nda temsil edilmediğimizden dolayı elimizde vakalara ilişkin net veriler mevcut değil" dedi.

Pandemi hastanelerinde çalışan meslektaşlarından bilgi edindiklerini anlatan Demir, "Edindiğimiz bilgilere göre son 2-3 haftadır Covid-19 nedeni ile hastanede günlük ortalama takip edilen hasta sayısı 250 civarında. Hasta sirkülasyonu çok fazla olduğu pandemi hastanelerinde her gün onlarca hasta taburcu edildiği halde onların yeri yeni hastalarla dolmakta. Diyarbakır’da günlük ortalama doğrulanmış vaka, yani PCR testi pozitif gelen sayısı 100’ün üzerinde. Aynı zamanda test negatif olup da klinikte ve radyolojik bulguları pozitif olanlar da hesaba katıldığında virüs ile enfekte hastalar ifade edilenden çok daha fazla sayıdadır" ifadelerini kullandı.

'HASTANELERDE YATAK KALMADI'

"1 Haziran sonrası hızlı başlayan normalleşme ile birlikte pandeminin başlangıcından bugüne kadar Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayılarına ulaşıldı" diyen Demir, "Her ne kadar valilik ve bakanlık tarafından vakalardaki  'artışa rağmen' yatak doluluk oranında sıkıntı olmadığını dile getirilse de meslektaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre Diyarbakır'da 112 aracılığıyla yatırılması gereken Covid-19 hastaları için yatak olmadığı bilgisi paylaşılmaktadır. İlçelerdeki hastaları sevk etmede sıkıntı yaşadıklarını dile getirmektedirler. Çok sayıda hasta pandemi olarak ilan edilen özel hastanelere yönlendirilmektedir. 65 yaş üzeri ve ek hastalığı olan kişilerdeki virüsün olası kötü sonuçları düşünüldüğünde bu sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

LABORATUVAR SAYISI ARTTIRILMALI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) veri toplamak için sokakta rastgele yaptığı koronavirüs testlerine de değinen Demir, şunları söyledi: "Bakanlık algoritmaların da önerilen cerrahi ameliyatlar öncesi hastadan test istemesi kuralı uygulanmamakta ve kısıtlama olduğuna dair meslektaşlarımızdan geri bildirim almaktayız. Özellikle birçok kurumdan gelen genel tarama testleri ve ne amaçla yapıldığı bilinmeyen TÜİK'in başlattığı Türkiye geneli seroprevalans çalışması taramalarından kaynaklı Diyarbakır’daki test çalışma kapasitesi yetersiz kalmakta, ildeki vaka sayılarının artış göz önüne alındığında klinik gereklilik nedeniyle test yapılması gereken kişilerin testleri yapılmamakta ya da çok geç sonuçlanmaktadır. Diyarbakır’daki iki laboratuvardaki sağlık çalışanları gece gündüz maksimum düzeyde test çalışmasına rağmen oluşan yoğunluktan kaynaklı testlerin 2-3 gün sonraya çıkabilmektedir. Diyarbakır’daki mevcut test kapasitesinin artırılması gerekir. Mevcut taramalar için Halk Sağlığı bünyesinde veya alt yapısı olan başka bir hastanedeki laboratuvarlar gerekli düzenlemeler yapılarak test çalışılması için hazır hale getirilmelidir. Uzun süreceği bilinen bu pandemi ile mücadelede gerekli olan herkese yeterli ve hızlı test yapılması için gereklidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz