Vaka sayısı ürkütüyor

Salgın riskinin tehlikeli bir şekilde devam ettiğini belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, “Kentteki hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” dedi.

Haberler 08.06.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerde, mahallelerde, ev ziyaretlerinde, taziye ve mevlitlerde salgna yakalananlarn sk sk gündeme geldii Diyarbakrda en son çnar ilçesine bal Avdall Mahallesinde 1 kii, 15 kiiye virüs bulatrd ortaya çkmas, Bismil ve Diyarbakr Merkez Balar ilçesinde üç mahallenin karantina altna alnmas, ürkütüyor. Her gün vaka saysnn artt kentte Diyarbakr Tabip Odas (DTO) Bakan Mehmet erif Demir, tedbirlerin elden braklmamas gerektiini bildirdi.

4 SOKAK KARANTNADA

Balar ilçesinin 5 Nisan Mahallesindeki 839uncu, 851inci, 852nci ve 853üncü sokaklar, artan koronavirüs vakalar nedeniyle 14 gün süreyle karantinaya alnd. Karar dorultusunda, polis, sokaklarn giri- çklarnda önlemler ald. Filyasyon ekipleri de sokaklarda çalma balatt. Yaplan çalmalar ile yeni vakalarn, daha önce karantinaya alnan Kayapnar ilçesine bal Serap Güzeli Mahallesi ile çnar ilçesine bal Avdall Mahallesinde görülen vakalarla balantl olduu ortaya çkt.

Karantinaya alnan 852nci sokaa yakn bölgede frn sahibi olan Orhan Sadak, 10 gün öncesine kadar herhangi bir vaka yoktu burada. Serap Güzeli Mahallesinde vakalarn ortaya çkmasndan sonra burada da vakalar görülmeye baland dedi.

Karantinaya alnan sokaklarda yaayanlarn ihtiyaçlar, Balar Belediyesi zabta ekipleri ile Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerince karlanyor.

OFÖRÜN TEST POZTF çIKTI

Diyarbakrda korona virüs vaka saysnda art her geçen gün sürüyor. Son olarak ehir içi tamaclk yapan özel halk otobüsü oförünün de korona virüs testi pozitif çkt. oför tedavi edilmek üzere hastaneye kaldrlrken, araç da dezenfekte ilemleri için otobüs parkna çekildi. Filyasyon ekipleri otobüsü kullanan vatandalarn belirlenmesi için çalma balatt.

KOCAKÖYDE VAKA SAYISI

Buarada, Kocaköy ilçesine stanbuldan askere gitmek için baba ocan gelen gencin korona virüs testi pozitif çkt. Filyasyon ekipleri, genci ziyarete gelen 70 kiiye ulaarak test yaparken, mahalledeki baz noktalar tedbir amaçl karantinaya alnd.

stanbuldan askere gitmeden önce baba oca Kocaköy ilçesi eyh erafettin Mahallesinde baba ocana gelen E.D., kendisini ziyarete gelen 70 kiiyle temasta bulundu.

LçEDE FLYASYON EKB

Daha sonra askerlik ubesine giden E.D.nin burada yaplan testlerinde korona virüs tad belirlendi. Filyasyon ekiplerinin çalmalar sonucu E.D. ile temas edenler belirlenerek test yapld. lçe Hfzsshha Kurulu, mahallenin baz noktalarn tedbir amaçl karantinaya ald.

Jandarma ekipleri mahallenin etrafnda güvenlik önlemi alrken, vatandalarn ihtiyaçlarnn Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri tarafndan karlanaca kaydedildi. Diyarbakrda korona virüsü tespit edilmeyen tek ilçe unvanna sahip olan Kocaköy, bu vaka sonras unvann kaybetti.

DAHA DA KÖTÜYE GDECEK UYARISI

Koronavirüs tehlikesi devam ederken alnan normalleme kararnn büyük sorunlarn ortaya çkmasna neden olduunu kaydeden Diyarbakr Tabip Odas (DTO) Bakan Mehmet erif Demir, Diyarbakrdaki vaka saysnn her geçen gün artn söyledi. Normalleme sürecinde yaanan rehavete dikkat çeken Demir, rehavetin devam etmesi halinde durumun daha da kötüye gidecei uyarsnda bulundu.

ELDVEN, MASKE VE FZK MESAFE

Eldiven, maske, hijyen ve fiziki mesafe uyarsnda bulunan Demir, Scakln gelmesiyle beraber yaratlan virüs bitti algs pahalya mal oldu. 10 günlük süre zarfndaki art 3 aylk art geçmi durumda. Scaklklarn gelmesiyle birlikte virüsün bitmesi mümkün deil. Dünyann en scak ülkelerinde de virüs durumu mevcut. Damlack yolu ile bulaan virüsün as dahi bulunmam. Yani düünün virüs kapan bir kii 100 kiinin içine girerse damlack yolu ile buradakilere bulatrabilir dedi.

HASTA SAYISI YÜKSEK

Demir, Önlemlerin gevetildii 1 Haziran itibariyle Diyarbakrda vakalarn yeniden hzlca arttn gözlemliyoruz. Son bir haftadr hasta saysnda ciddi art var. Pandeminin balangcndan bugüne kadar Diyarbakrda hastanelerde takip edilen en yüksek hasta saysna ulalmtr diye konutu.

AçIKLAMALAR REHAVETE SEBEP OLUYOR

Yetkililer tarafndan yaplan açklamalardan sonra vatandalarn önlem alma noktasnda büyük bir eksiklik yaadn kaydeden Demir, Yaplan açklamalar toplumda bir rehavet yaratt ve herkes dar çkmaya balad. Normalleme deyince insanlar tamamen normale döndük sanyorlar ve bütün tedbirleri brakyorlar. Açklamalar sonras dardaki kalabaln artt, fiziki mesafeye uyulmad ve maske taklmadn görüyoruz ifadelerini kulland.

Uzun süren bir ev ortamndan sonra birçok yerde kalabalklarn olumaya baladn dile getiren Demir, Fiziksel mesafelerin ortadan kaldrld maskesiz toplu ortamlar olutu. Bu da vakalarn tekrardan artmasna sebep oldu. Risk tehlikeli bir eklide devam ediyor. Rehavete kaplmadan, tedbiri elden brakmamak gerekir. Kalabalk ve kapal ortamlardan uzak durmak gerekir. Dar çkarken maske takmak, fiziksel mesafeye ve kiisel hijyene dikkat etmek gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git