Vaka sayısı ürkütüyor

Salgın riskinin tehlikeli bir şekilde devam ettiğini belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, “Kentteki hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” dedi.

Vaka sayısı ürkütüyor

Son günlerde, mahallelerde, ev ziyaretlerinde, taziye ve mevlitlerde salgına yakalananların sık sık gündeme geldiği Diyarbakır'da en son Çınar ilçesine bağlı Avdallı Mahallesi’nde 1 kişi, 15 kişiye virüs bulaştırdığı ortaya çıkması, Bismil ve Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesinde üç mahallenin "karantina" altına alınması, ürkütüyor. Her gün vaka sayısının arttığı kentte Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Mehmet Şerif Demir, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini bildirdi.

4 SOKAK KARANTİNADA

Bağlar ilçesinin 5 Nisan Mahallesi'ndeki 839'uncu, 851'inci, 852'nci ve 853'üncü sokaklar, artan koronavirüs vakaları nedeniyle 14 gün süreyle karantinaya alındı. Karar doğrultusunda, polis, sokakların giriş- çıkışlarında önlemler aldı. Filyasyon ekipleri de sokaklarda çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar ile yeni vakaların, daha önce karantinaya alınan Kayapınar ilçesine bağlı Serap Güzeli Mahallesi ile Çınar ilçesine bağlı Avdallı Mahallesi'nde görülen vakalarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Karantinaya alınan 852'nci sokağa yakın bölgede fırın sahibi olan Orhan Sadak, "10 gün öncesine kadar herhangi bir vaka yoktu burada. Serap Güzeli Mahallesi'nde vakaların ortaya çıkmasından sonra burada da vakalar görülmeye başlandı" dedi.

Karantinaya alınan sokaklarda yaşayanların ihtiyaçları, Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri ile Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerince karşılanıyor.

ŞOFÖRÜN TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Diyarbakır’da korona virüs vaka sayısında artış her geçen gün sürüyor. Son olarak şehir içi taşımacılık yapan özel halk otobüsü şoförünün de korona virüs testi pozitif çıktı. Şoför tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırılırken, araç da dezenfekte işlemleri için otobüs parkına çekildi. Filyasyon ekipleri otobüsü kullanan vatandaşların belirlenmesi için çalışma başlattı.

KOCAKÖY'DE VAKA SAYISI

Buarada, Kocaköy ilçesine İstanbul’dan askere gitmek için baba ocağını gelen gencin korona virüs testi pozitif çıktı. Filyasyon ekipleri, genci ziyarete gelen 70 kişiye ulaşarak test yaparken, mahalledeki bazı noktalar tedbir amaçlı karantinaya alındı.

İstanbul’dan askere gitmeden önce baba ocağı Kocaköy ilçesi Şeyh Şerafettin Mahallesinde baba ocağına gelen E.D., kendisini ziyarete gelen 70 kişiyle temasta bulundu.

İLÇEDE FİLYASYON EKİBİ

Daha sonra askerlik şubesine giden E.D.'nin burada yapılan testlerinde korona virüs taşıdığı belirlendi. Filyasyon ekiplerinin çalışmaları sonucu E.D. ile temas edenler belirlenerek test yapıldı. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, mahallenin bazı noktalarını tedbir amaçlı karantinaya aldı.

Jandarma ekipleri mahallenin etrafında güvenlik önlemi alırken, vatandaşların ihtiyaçlarının Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri tarafından karşılanacağı kaydedildi.  Diyarbakır'da korona virüsü tespit edilmeyen tek ilçe unvanına sahip olan Kocaköy, bu vaka sonrası unvanını kaybetti.

‘DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK’ UYARISI

Koronavirüs tehlikesi devam ederken alınan normalleşme kararının büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydeden  Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Mehmet Şerif Demir, Diyarbakır’daki vaka sayısının her geçen gün artığını söyledi. Normalleşme sürecinde yaşanan rehavete dikkat çeken Demir, rehavetin devam etmesi halinde durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu.

ELDİVEN, MASKE VE FİZİKİ MESAFE

Eldiven, maske, hijyen ve fiziki mesafe uyarısında bulunan Demir, “Sıcaklığın gelmesiyle beraber yaratılan virüs bitti algısı pahalıya mal oldu. 10 günlük süre zarfındaki artış 3 aylık artışı geçmiş durumda. Sıcaklıkların gelmesiyle birlikte virüsün bitmesi mümkün değil. Dünyanın en sıcak ülkelerinde de virüs durumu mevcut. Damlacık yolu ile bulaşan virüsün aşısı dahi bulunmamış. Yani düşünün virüs kapan bir kişi 100 kişinin içine girerse damlacık yolu ile buradakilere bulaştırabilir” dedi.

HASTA SAYISI YÜKSEK

Demir, “Önlemlerin gevşetildiği 1 Haziran itibariyle Diyarbakır’da vakaların yeniden hızlıca arttığını gözlemliyoruz.  Son bir haftadır hasta sayısında ciddi artış var. Pandeminin başlangıcından bugüne kadar Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” diye konuştu.

AÇIKLAMALAR REHAVETE SEBEP OLUYOR

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalardan sonra vatandaşların önlem alma noktasında büyük bir eksiklik yaşadığını kaydeden Demir, “Yapılan açıklamalar toplumda bir rehavet yarattı ve herkes  dışarı çıkmaya başladı. Normalleşme deyince insanlar tamamen normale döndük sanıyorlar ve bütün tedbirleri bırakıyorlar. Açıklamalar sonrası dışarıdaki kalabalığın arttığı, fiziki mesafeye uyulmadığı ve maske takılmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Uzun süren bir ev ortamından sonra birçok yerde kalabalıkların oluşmaya başladığını dile getiren Demir, “Fiziksel mesafelerin ortadan kaldırıldığı maskesiz toplu ortamlar oluştu. Bu da vakaların tekrardan artmasına sebep oldu. Risk tehlikeli bir şeklide devam ediyor. Rehavete kapılmadan, tedbiri elden bırakmamak gerekir. Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmak gerekir. Dışarı çıkarken maske takmak, fiziksel mesafeye ve kişisel hijyene dikkat etmek gerekir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz