Vakalar Güneydoğu kaynaklı olacak gibi!

Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rüstem Erkan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde artan Kovid-19 vakalarını değerlendirdi. Bölgedeki genç nüfus oranının diğer bölgelere oranla yüksek ve akraba yoğunluğunun fazla olmasının, düğün, taziye gibi kümelenme yoluyla vaka artışlarını tırmandırdığını söyledi.

Haberler 14.08.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn verilerine göre, kontrollü normalleme sürecinin balamasnn ardndan Güneydou Anadolu Bölgesinde hem koronavirüs vakalar hem de temasl kiilerin pozitif vakaya dönüme oran artt.

Bu artlarn bölgenin sosyolojik yapsndan kaynaklandn söyleyen Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Rüstem Erkan, okullarn açlmasyla bölgeden dier bölgelere doru örenci akyla birlikte Türkiyedeki vakalarn büyük ölçüde Güneydou kaynakl olmaya balayaca uyarsnda bulundu.

KONTROL ALTINA ALINAMAZ HALE GELECEK

Bölgedeki genç nüfus orannn dier bölgelere oranla yüksek olmas ve akraba younluunun fazla oluu, düün, taziye ve mevlit gibi kümelenme yoluyla vaka artlarn trmandrdn belirten Prof. Erkan, bölge sosyolojisinin göz önünde bulundurularak ciddi tedbirlerin alnmas gerektiini ifade etti.

Erkan, bölgenin sosyolojisini göz önünde bulundurularak bölgeye yönelik ciddi tedbirlerin alnmas gerektii önerisinde bulunarak, u sözleri kaydetti:

Bölgede temasl saysndaki pozitif oran ve bula oran dier bölgelere göre yüksek. Diyarbakrda imdi öyle bir süreç balad. Aslnda ilk bata Diyarbakrdaki vakalarn çou bölge d kaynaklyd. Bir ksm umre kaynakl, bir ksm stanbul kaynaklyd. Ama bugün gelinen noktada artk giderek Türkiyedeki vakalar büyük ölçüde Güneydou kaynakl olmaya balayacak. Buna herkesin dikkat etmesi gerekir. Yani okullarn açlmasyla belli bir süre sonra bölgeden dier bölgelere doru bir örenci ak olmaya balad zaman Türkiyedeki dier yörelerde belli bir ölçüde kontrol altna alnamaz hale gelecek.

DÜÜNLER KONTROL ALTINA ALINMADII SÜRECE...

imdi bunun meselesi anlalabilir bir durum. Hepimiz biliyoruz hem bölgedeki genç nüfus oran Türkiyenin dier yörelerine göre çok yüksek hem de bölgedeki akraba younluu çok fazla yüksek. Uzmanlarn söyledii burada daha çok belli bir kümelemeden kaynaklanyor. Yani bu da ilk balarda belli bir ölçüde taziye ve mevlitlerle balad ama u an bölgede bir düün mevsimi var hepimizin bildii gibi. Hafta sonu yüzlerce düün vard. Her tarafta müzik sesleri. Bu düünler kontrol altna alnmad sürece bölgede ciddi sorunlar yaayacaz diye düünüyorum. Bölgedeki düünlerin özellii ve dier yörelerdeki düünlerden fark, katlmn çok fazla olmas. Hem katlm hem halay hem oyunlar, bu kontrolden çkar bir duruma dönüebilir. Bölgede kontrolden çkmas Türkiyede de kontrolden çkmas durumuna yol açabilir. Bölge sosyolojisini göz önünde bulundurularak bölgeye yönelik ciddi tedbirlerin alnmas gerekir.

Ana Sayfaya Git