Virüse klima kaynak olur

Diyarbakır'ın Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ile Pandemi Hastanesi Covid-19 Çocuk Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Velat Şen, "Klimalar korona virüs için bir kaynak oluşturmamakta. Ancak evdeki klimaların çok düzenli aralıklarla filtrelerinin değiştirilmesi, hijyen yapılması, bakımlarının belirli periyotlarla yapılması gerekiyor" dedi. Şen, korona virüse yakalanan çocukların yüzde 90'ının virüse evde yakalandığına dikkat çekerek, "Burada sosyal mesafenin, el hijyeninin ve bağışıklık sistemini çok diri tutmanın önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum" uyarısında bulundu.

Haberler 20.05.2020 - 23:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) çocuk Göüs Hastalklar Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Velat en, yaz aylarnn gelmesiyle klima kullanmnn artacan belirterek, Klimalar kronavirüs için bir kaynak oluturmamakta. dedi. en, koronavirüse yakalanan çocuklarn yüzde 90nn virüse evde yakalandna dikkat çekerek, Burada sosyal mesafenin, el hijyeninin ve baklk sistemini çok diri tutmann önemli olduunu hatrlatmak istiyorum uyarsnda bulundu.

çinde balayp ksa sürede dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgnyla mücadele devam ediyor. Kronik hastalarn daha youn bulat koronavirüs, çocuklar için de tehlike oluturuyor. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dal Bakan ile Pandemi Hastanesi Covid-19 çocuk Klinii Sorumlusu Doç. Dr. Velat en, Diyarbakrda bugüne kadar koronavirüs testi pozitif çkan 30 dolaynda çocuu tedavi ettiklerini söyledi. u an sadece 3 çocuun hastanede tedavisinin devam ettiini anlatan en, koronavirüsün çocuklarda çok daha ar seyrettiine dikkat çekti.

MAALESEF çOCUKLARIMIZ çOK KORUNAMADI

Özellikle birtakm hastal olan çocuklarda çok farkl bulgularn olutuunu anlatan Doç. Dr. en, Yaklak 30 civarnda hastamz oldu. Bunlarn bazlarn youn bakmda takip etmek zorunda kaldk. u an serviste 3 hastamz kald. Özellikle eker hastal, kalp hastal gibi baklk sistemi bozukluu olan hastalarmzn tedavilerinin mutlaka hastanede yatrlarak takip edilmesi lazm. Biz bu hastalarmz kabul ettikten sonra büyük bir ekip olarak tüm kiisel koruyucu ekipmanlarmz giydikten sonra ilk önce acil triyajn yapyoruz. Daha sonra serviste de bunlarn her birinin muayenelerini ve takiplerini yapyoruz. Virüs ilk çktnda aslnda çocuklarda hafif, genellikle asemptomatik seyrediyor diye bir alg vard. Bu nedenle de maalesef çocuklarmz çok korunamad. Ancak zaman ilerledikçe gördük ki koronavirüs çocuklarda çok daha ar seyredebiliyor. Özellikle de bir takm hastal olan çocuklarda çok farkl bulgular var. Solunum sistemi dnda bulgularla da seyredebiliyor. Bu nedenle özellikle u dönemde yüksek atele, geçmeyen öksürükle, iddetli karn arsyla ve genel durum bozukluu olan çocuklarda mutlaka koronavirüsten üpheleniyoruz ve ona yönelik tetkiklerimizi yapyoruz. Koronavirüs gerçekten artk daha hafif seyretmeye balyor. Yazn havalarn snmasyla beraber seyir biraz daha hafifledi diye konutu.

çOCUK VAKALARIN YÜZDE 90I EV ç TEMASTAN KAYNAKLANIYOR

Hiçbir zaman tedbiri elden brakmamak gerektiini anlatan Doç. Dr. en, çocuklarn korumas gerektiini dikkat edilmesi gerektiinin uyarsnda bulunarak, unlar söyledi:

Biz çocuklarmz koruyamazsak erikinlerimizi de koruyamayz. unu çok iyi biliyoruz ki, çocuk vakalarmzn yüzde 90 ev içi temastan koronavirüsü kapyor. Dolaysyla burada sosyal mesafenin el hijyeninin ve baklk sistemini çok diri tutmann önemli olduunu hatrlatmak istiyorum. u ana kadar serviste en küçük yatrdmz çocuumuz 3 aylkt ama bununla beraber 7 aylk, 10 aylk, 11 aylk çocuklarmz da yatrdk. 3 ay ile 18 ya arasnda çocuklarmz yatrp tedavilerini düzenledik.

Pandemi Hastanesi Bahekim Yardmcs Doç. Dr. Fesih Aktar da hastanenin 5inci katn çocuk hastalar için tahsis ettiklerini belirterek, u an mevcut 8 yatakl bir kliniimiz. Ayn ekilde yine hastanemizin en alt katnda ihtiyaç halinde kullandmz yine 8 yatakl ve ayr izolasyon alanlar olan bir youn bakm ünitemiz de var. Buradaki hizmetimiz bir bütün olarak çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dal bünyesindedir. Buras idarecilerimiz ve çalanlarmzla birlikte büyük bir ekiple çocuklarmzn temel salk hizmetlerinin ve takiplerinin yapld bir alan olarak kullandmz bir alan diye konutu.

NEFESM KESLYORDU

Koronavirüs tedavisi gören 14 yandaki Deniz Topuz, ilk belirti olarak ateinin çktn anlatarak, Nefesim kesiliyordu. Öksürük çok yoktu ama azmn tad da yoktu. Bir tat alamyordum. Korkuyordum. Annemin de öksürüü vard. Test yaptrdk annem negatif çkt. Ben de test yaptrdmda pozitif çkt. Tedaviye alnmamn ardndan azmn tad geri geldi. Biraz nefesim kesiliyor ama iyiyim dedi.

KLMALARIN ETKS NEDR?

Doç. Dr. en, yaz aylarnn yaklatna deinerek, koronavirüs, dier solunum yolu virüsleri ve bakteri gibi mikroorganizmalarla mücadele için ev ve çalma ortamlarnn havalandrlmasnn önemine iaret etti. en, klimal ortamlarda özelikle yal, bebek, çocuk ve baklk sistemi zayf olanlarn daha da hassasiyet göstermeleri gerektiini bildirdi.

YAYILMA HIZI AZABLECEK?

Koronavirüse yönelik çalmalarda güne ve nem orannn virüsün sa kalmasn etkilediinin görüldüüne dikkati çeken en, unlar belirtti:

Havalar gittikçe snmaya balad. Özelikle ülkemiz gibi yaz aylarn çok scak geçiren bölgelerde virüsün etkinlii giderek azalacak. Yaplan çalmalarda özellikle Amerika Birleik Devletlerinin ve sviçrenin içerisinde bulunduu çalmada yazn scak havayla beraber buna bal nem orannn dümesiyle virüsün hareket kontrolü daha kolay olacaktr. Ancak tamamen kontrol altna alnaca veya önlemlerin alnmamas anlamna da gelmemektedir. Ancak virüsün yaylm hznn daha da azalacan düünüyoruz.

KLMA BAKIMLARI ÖNEML

Havalarn snmasyla bugünlerde Türkiyenin birçok kesiminde özelikle de Güneydou Anadolu Bölgesinde klima kullanmnn artacan söyleyen en, vatandalara, bulunduklar ortamlardaki pencereleri açp, d ortamdan hava almalar ve nem orann ideal bir düzeyde tutmalar önerisinde bulundu.

en, klimalarn iç hava ortamn serinleterek bir konfor saladn fakat hava yoluyla bulaan baz mikroorganizmalar için ayn zamanda bir kaynak görevini de üstlendiini dile getirerek, u uyarlar yapt:

Klima yoluyla bulaan ve klima hastal olarak bilinen lejyoner hastal baklk sistemi zayf olan bireylerde uygun önlem alnmasa üst solunum yoluyla balayp sonrasnda zatürre hastalna ilerleyebilmekte ve ar salk sonuçlarna neden olabilmektedir. Koronavirüs için ayn eyi söylemek doru deil. Klimalar çok rahat bir ekilde söyleyebiliriz ki koronavirüs için bir kaynak oluturmamakta. Ancak evdeki klimalarn çok düzenli aralklarla filtrelerinin deitirilmesi, hijyen yaplmas, bakmlarnn belirli periyotlarla yaplmas gerekiyor.

Klimada filtrasyon mekanizmalarnn salkl olmas gerektiini belirten en, sosyal mesafeye dikkat edilerek, bakm yaplm, filtreleri deitirilmi, temizlii yaplm klimalarn bulunduu ortamda olmann saknca oluturmayacan aktard.

KARANTNADA BULUNANLAR

en, korona virüsün scakln 20 derecenin üzerinde yine nemin yüzde 40-50nin üzerinde olduu ortamlarda çok daha iyi kontrol edildiinin bilindiini anlatarak, izolasyon sürecinde olan, karantinada bulunanlarn ortam scakln uygun koullarda salamas gerektiini belirtti.

Daha düük scaklklarda ise bu virüsün yaamsal sürelerinin daha uzun olduunu dile getiren en, Bu nedenle karantinada kalan hastalarmza ortamn scakln çok düürmemelerini ve nem ayarn iyi yapmalarn öneriyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git